03 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής ποινικής απαξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά, θα μετατραπούν τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Ασπρόπυργο, Μαλακάσα και Ιωάννινα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση άδειας ανεκμετάλλευτων στρατοπέδων για την ανάγκες κράτησης.

Ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας, προσαρμοσμένο στην επιβατική κίνηση των εορταστικών ημερών θα ακολουθήσουν τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) έως και την Τρίτη του Πάσχα. 

Για τον προσεχή Ιούλιο τοποθετεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Φώτης Κουβέλης, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης των Ρουπακιώτη και Μανιτάκη.

Νέο νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει εξαρχής το θέμα της αυθαίρετης δόμησης επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον ισχύοντα νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Το ΥΠΕΚΑ προβλέπει συμψηφισμό του ποσού των προστίμων στις περιπτώσεις ένταξης σε προηγούμενες ρυθμίσεις ακόμη και με επιστροφή χρημάτων.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και ταξιδεύουν με πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα για άλλους προορισμούς. Αυξημένη κατά 25% είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά σε σχέση με την περυσινή έξοδο του Πάσχα και τα πλοία έχουν πληρότητα 100% για Κυκλάδες, Σάμο και Ικαρία και 90% για άλλους προορισμούς. Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας. 

Κόσμος

Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι Γερμανοί εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ευρώ και πιστεύουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, το ARD. Ποσοστό 58% πιστεύουν ότι «η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ».

Οι πρώτες εξετάσεις στα λείψανα του νομπελίστα Πάμπλο Νερούδα δείχνουν ότι όντως έπασχε από καρκίνο την περίοδο του θανάτου του, απομακρύνοντας έτσι τη θεωρία ότι δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοτσέτ. Η έρευνα πάντως συνεχίζεται.

Διαφορετικό ήταν το σχέδιο των αδελφών Τσαρνάεφ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Οι βομβιστές της Βοστώνης είχαν στόχο να επιτεθούν στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 4ης Ιουλίου, ωστόσο, το σχέδιο άλλαξε όταν συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα έφτιαξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Στην ανάγκη ακόμα στενότερων οικονομικών σχέσεων συμφώνησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Μεξικού στη διάρκεια της συνάντησής τους στην Πόλη του Μεξικού. Ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε επίσης υπέρ του δόγματος ασφαλείας που έχει υιοθετήσει ο Ενρίκε Πένια Νιέτο για την καταπολέμηση του οργανωμένουν εγκλήματος.

Νεκρός από σφαίρες αγνώστων έπεσε ο ειδικός εισαγγελέας που είχε αναλάβει τις έρευνες για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο. Ο Τσόντρι Ζουλφικάρ δέχθηκε επίθεση και κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Οικονομία

Το ανοδικό σερί των δεκτών στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται, με τον Standard & Poor’s να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης» υποστήριξε η Κρ.Λαγκάρντ, σε συνέντευξη στην ελβετική τηλεόραση, αποδεικνύοντας ότι η συζήτηση για τις ακολουθούμενες πολιτικές στην ΕΕ παραμένει έντονη. Αναγνώρισε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη», αλλά είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η επαναδημιουργία ελλειμμάτων δεν είναι επιθυμητή τόνισε, και αναφερόμενη στη Γερμανία είπε ότι η χώρα αυτή «δρέπει τους καρπούς της πολιτικής της».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank για τη δημόσια προσφορά μετοχών με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αθλητισμός

Τσέλσι και Μπενφίκα θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Europa League στον τελικό της 15ης Μαΐου στο Άμστερνταμ. Οι Λονδρέζοι μετά τη νίκη τους (2-1) στην Ελβετία, επικράτησαν εκ νέου της Βασιλείας με 3-1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό. Αντίπαλός τους θα είναι η Μπενφίκα που αν και είχε χάσει με 1-0 στην Τουρκία, νίκησε επίσης με 3-1 της Φενέρμπαχτσε και πήρε το «χρυσό» εισιτήριο.

Παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου έγινε την Μεγάλη Πέμπτη η προπόνηση του Παναθηναϊκού. Ο πρόεδρος της ομάδας βρέθηκε στην Παιανία και μίλησε με τον προπονητή της ομάδας Γιάννη Βονόρτα. Αποθεραπεία ακολούθησαν όσοι αγωνίστηκαν στο φιλικό με την Ομόνοια, ενώ δεν προπονήθηκε ο Σισοκό, ο οποίος υπέστη διάταση στον ώμο και ακολούθησε θεραπεία.

Μετά τον αποκλεισμό της Ρεάλ Μαδρίτης από την Μπορούσια Ντόρτμουντ ο Ζοζέ Μουρίνιο ουσιαστικά προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη Βασίλισσα, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν οπαδοί της Ρεάλ που τον μισούν και προτιμά να πάει εκεί που τον αγαπούν και τον εκτιμούν. Την Μ.Πέμπτη ένιωσε από πρώτο χέρι ποιοι οπαδοί δεν τον θέλουν, αφού είχαν μαζευτεί έξω από το προπονητικό κέντρο των Μερένγκες και του επιτέθηκαν φραστικά την ώρα που περνούσε με το αυτοκίνητο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: