16 Μαΐου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και την τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Οι προσφορές θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 25 Μαΐου. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Απελπιστική είναι η κατάσταση με την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων στο ΙΚΑ, που φτάνει ακόμη και τα δύο χρόνια σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης. Χιλιάδες ασφαλισμένοι καθημερινά «πολιορκούν» τα καταστήματα του ΙΚΑ για να μάθουν την πορεία του συνταξιοδοτικού τους θέματος. Πάνω από 150.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν υποβληθεί στο ΙΚΑ.
   
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, την Πέμπτη, του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί το Κυπριακό. Ο Τ.Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την παρέμβαση των ΗΠΑ για άμεση επίλυση του προβλήματος εντός του έτους, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται πως θα επισημάνει την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στη χώρα. Στο αλκοόλ και στις εξαρτησιογόνες ουσίες στρέφονται πλέον αρκετοί Έλληνες προκειμένου να «σβήσουν» το άγχος και την ανασφάλεια που τους έχει προκαλέσει η κρίση. Βάσει έρευνας, από το ποτό απέχουν μόλις το 8% των ανδρών και το 30% των γυναικών. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των 15χρονων που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση.

Κόσμος

Να ανακτήσει τον έλεγχο μετά τα προβλήματα που απροσδόκητα προκάλεσαν τρεις υποθέσεις στην Ουάσιγνκτον προσπαθεί o Μπαράκ Ομπάμα, περνώντας στην αντεπίθεση μετά την κριτική για τις στοχευμένες φορολογικές «εφόδους» σε συντηρητικές πολιτικές ομάδες, την κυβερνητική «παρέμβαση» στα τηλέφωνα δημοσιογράφων και το θέμα της Βεγγάζης. Ο επικεφαλής της εφορίας αποσύρθηκε, δόθηκαν στη δημοσιότητα έγγραφα για την επίθεση στη Λιβύη και ο Λευκός Οίκος ζήτησε την αναβίωση νομοθετικής πρότασης που προστατεύει το δημοσιογραφικό απόρρητο. Ισχυροί ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν περιοχή δυτικά του Ντάλας στο Τέξας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα και προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και τροχόσπιτα. Ο σερίφης της κομητείας Χουντ, όπου σημειώθηκαν οι θάνατοι, έκανε λόγο για αρκετούς τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
  
 Ένας 19χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για τους πυροβολισμούς στην παρέλαση για τη Γιορτή της Μητέρας στη Νέα Ορλεάνη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο περιστατικό είχαν τραυματιστεί 19 άτομα, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Οροφή σε εργοστάσιο παπουτσιών δυτικά της Πνομ Πενχ, πρωτεύουσας της Καμπότζης, κατέρρευσε στοιχίζοντας τη ζωή σε εργαζόμενους που βρίσκονταν στο κτίριο. Η αστυνομία μιλά για τουλάχιστον δύο νεκρούς και πιθανώς άλλους που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια, ενώ εργαζόμενοι μιλούν για τουλάχιστον έξι νεκρούς. Επίθεση αυτοκτονίας, με βομβιστή που επέβαινε σε αυτοκίνητο, συγκλόνισε τη βιομηχανική ζώνη της Καμπούλ. Στόχος ήταν οχηματοπομπή που μετέφερε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης.

Οικονομία

Τις θεμελιώδεις αρχές που αποτελούν «τη βασική πυξίδα για κάθε ενέργεια» των εφοριακών υπαλλήλων, περιγράφει ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας που κυκλοφόρησε την Τετάρτη η Ομάδα Καταπολέμησης Διαφθοράς του υπουργείου Οικονομικών. Περιορίζει δραματικά τις προσδοκίες για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο ευρωπαίος επίτροπος Aνταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, καθώς δήλωσε ότι, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει ενισχύσεις ύψους 310 εκατ. ευρώ ώστε να επιτραπεί ξανά η ανάληψη εμπορικής δραστηριότητας από τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, η ενδεδειγμένη λύση θα είναι η εκκαθάριση της εταιρείας
   
Στη μετάθεση των αποφάσεων για την επιπλέον βοήθεια που θα παρασχεθεί προς την Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης ώστε το ελληνικό χρέος να πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 προσανατολίζεται η Γερμανία. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, γερμανικές κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως το θέμα «δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα» και ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αποδεικνύοντας ότι τηρεί τα συμπεφωνημένα.

Αθλητισμός

Εναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Champions League, η Τσέλσι έκανε «δικό» της και το Europa League. Οι Λονδρέζοι επικράτησαν 2-1 της Μπενφίκα στον τελικό που έγινε στο Άμστερνταμ, με τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς να γίνεται ο ήρωας του αγώνα, καθώς πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά μετά από κόρνερ, θυμίζοντας λίγο από τον μεγάλο απόντα συμπαίκτη του, Τζον Τέρι. Νωρίτερα οι «μπλε» είχαν προηγηθεί με τον Τόρες στο 60', ενώ οι «Αετοί της Λισαβόνας» ισοφάρισαν με πέναλτι του Καρντόσο στο 68'. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσίασε την εξέλιξη των έργων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου θα φιλοξενηθούν από τη νέα σεζόν - και τουλάχιστον για πέντε χρόνια - τα παιχνίδια των «πρασίνων». Η αίθουσα ξιφασκίας μετατρέπεται σε μπαρ των VIP κάτω από τις θύρες 3-3Α. Θα αφαιρεθούν όλα τα καθίσματα του γηπέδου και θα ξαναμπούν πάνω σε ειδικές βάσεις. Στα πλάνα το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μια μεγαλύτερη Θύρα 13.
   
Ο Ατρόμητος πέτυχε τη μεγάλη νίκη-ανατροπή με 2-1 επί του ΠΑΟΚ (Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 2-1) στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ και έτσι έβαλε «φωτιά» στην ειδική βαθμολογία με το... καλημέρα. Ο «Δικέφαλος» προηγήθηκε με γκολ οφ σάιντ του Σαλπιγγίδη στο 60', ο Ιγκλέσιας ισοφάρισε στο 72' και ο Σουμπίνιο στο 90' πέτυχε την ολική επαναφορά με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Στο άλλο ματς της 1ης αγωνιστικής, ο ΠΑΣ νίκησε με 2-1 τον Αστέρα (ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης 2-1) και πέρασε στη 2η θέση της ειδικής βαθμολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: