29 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (Ν΄ ΜΕΡΟΣ)


Κατασκηνώσεις βεδουίνων (Ν΄ ΜΕΡΟΣ)

Σ΄ αυτό το σημείο της ερήμου  έχουν στήσει μεγάλες σκηνές οι βεδουίνοι, όπου κάνουν στάση για ξεκούραση οι επισκέπτες και οι ταξιδιώτες της ερήμου. Οι σκηνές είναι στημένες ακριβώς κάτω από τεράστια βράχια, μεγάλου ύψους, όπου είναι σκεπασμένες με υφασμάτινο κάλυμμα, φτιαγμένο από μαλλί γίδας. Στην εμπρόσθια μεριά των σκηνών, οι βεδουίνοι έχουν  χτίσει μια πέτρινη μάντρα. Εκτός από τις σκηνές τους, οι οποίες είναι αρκετά μεγάλες, στον εξωτερικό χώρο πάνω στην άμμο έχουν τοποθετήσει υπαίθρια καθίσματα και τραπεζάκια που δίνουν μια πάρα πολύ όμορφη εικόνα κατά την άφιξη των ταξιδιωτών στο μέρος αυτό.

Βέβαια, δεν είναι εφικτό να καθίσει κανείς στα εξωτερικά αυτά καθίσματα για πολύ ώρα, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της αφόρητης ζέστης που έχει σε όλη την έρημο. Στα βράχια που υπάρχουν δίπλα από τις σκηνές αυτές, παρατηρούμε λαξευμένες ανθρώπινες μορφές. Άνθρωποι που, πιθανόν, κατοικούσαν σ΄ αυτή την περιοχή πριν από πολλά χρόνια, είχαν σμιλεύσει πρόσωπα ανθρώπων με περίτεχνο και πρωτότυπο τρόπο για την εποχή εκείνη, ίσως, αυτά τα πρόσωπα να αποτελούσαν γι΄ αυτούς τους ανθρώπους τις θεότητές τους, τις οποίες λάτρευαν.

Η σκηνή του βεδουΐνου  είναι πολύ μεγάλη κατά μήκος  και εκεί υποδέχονται όλους τους ταξιδιώτες που σταματούσαν εκεί. Γύρω - γύρω από τη σκηνή υπάρχουν πολλά καθίσματα στρωμμένα με όμορφα καλύμματα, ενώ μπροστά από αυτά τα καθίσματα είχαν τοποθετήσει τραπεζάκια για τους επισκέπτες. Στο κέντρο της σκηνής υπάρχει μια εστία με φωτιά, όπου καίνε λιγοστά ξύλα. Εκεί τοποθετούν τα μαγειρικά τους σκεύη που τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν το φαγητό τους και διατηρούν ζεστό το ρόφημά τους. Σε ένα τραπέζι μέσα στη σκηνή, οι βεδουίνοι έχουν τοποθετήσει κάποια εμπορεύματα, γιά την απαραίτητη κερδοφόρα εκμετάλλευση.

Η Μητρόπολη Φιλαδελφείας.

Υπάρχουν παλαιά εκκλησιαστικά σκεύη και όμορφες βυζαντινές εικόνες και εκπληκτικές ψηφιδωτές παραστάσεις. Επίσης,  μέσα σ΄ αυτό το χώρο υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, πολύ κατανυκτικό, αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο. στο μικρό εκκλησάκι, συναντάτε  ωραίες βυζαντινές εικόνες της Παναγίας με τον Κύριο ως βρέφος στην αγκαλιά της και πολλές εικόνες Αγίων, καθώς και το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου που υπάρχει στο ναό. Δίπλα από τη Μητρόπολη υπάρχει, επίσης, ένα Νηπιαγωγείο και ένα Γηροκομείο, τα οποία βρίσκονται υπό την καθοδήγηση και τη φροντίδα του Μητροπολίτου.

Γέρασα

μια σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στη Δεκάπολη των ελληνιστικών χρόνων. Τα θαυμάσια μνημεία που έχουν απομείνει από εκείνα τα χρόνια ζωντανεύουν το μακρινό παρελθόν της και προκαλούν το θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Πρώτοι έχτισαν την πόλη οι αρχαίοι Έλληνες, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά της. Η ίδρυση της αρχαίας αυτής πόλης συνδέεται με τον Μ. Αλέξανδρο. Στην πόλη έφτασαν αργότερα οι Ρωμαίοι και κατά τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ., παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη της πόλης.

Η Γέρασα γνώρισε μεγάλη δύναμη και δόξα ενώ εμφανώς παρατηρεί κανείς τα σημάδια του αρχαίου ελληνικού και ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Είναι μια ζωντανή πόλη, όπου οι αρχαιολόγοι με τις ανασκαφές τους ανέσυραν από την άμμο που την είχε σκεπάσει, σημαντικά μνημεία που αποτελούν δείγματα του ελληνικού πνεύματος που κυριάρχησε στην περιοχή. Την εποχή εκείνη τον τόπο αυτό διέσχιζε ένα ποτάμι, ο Χρυσορροάς.

Η Γέρασα ήταν κομβικό σημείο στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής και στο μέρος αυτό σταματούσαν όλα τα καραβάνια. Είναι μια εύφορη περιοχή, στην οποία παρατηρήθηκε σημαντική αγροτική παραγωγή.

Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γέρασα

Η έκταση της αρχαίας πόλης εκπλήσσει κάθε επισκέπτη και ο εξαιρετικός αυτός αρχαιολογικός χώρος μας μεταφέρει νοερά στα αρχαία χρόνια. Στην είσοδο του χώρου  θα συναντήσετε την επιβλητική αψίδα του θριάμβου, η οποία ανεγέρθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού. Περνώντας από αυτό το μεγαλόπρεπο μνημείο και περπατώντας, στη συνέχεια, κατά μήκος της πόλης απλώνονται  μπροστά σας τα θαυμάσια μνημεία της  ιστορικής πόλης. Κατόπιν, φτάνετε στην περίφημη οβάλ πλατεία, γύρω από την οποία παρατηρούμε κίονες, που είναι τοποθετημένοι με απόλυτα ακρίβεια περιμετρικά της πλατείας.

Συνεχίζοντας θα παρατηρήσετε κι άλλα εντυπωσιακά μνημεία, όπως τους αρχαίους ναούς του Δία και της Αρτέμιδος, λουτρά, συντριβάνια, και το Νυμφαίον, στο οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει εμφανώς την ελληνική γραφή. Επίσης, διατηρούνται μέρη από τα τείχη της πόλης, προσόψεις σπιτιών και ναών, ενώ πολύ εντυπωσιακή είναι και  η οδός με την κιονοστοιχία. Χαρακτηριστικά είναι και τα δύο θέατρα χιλιάδων θέσεων που σώζονται μέχρι σήμερα, το ένα από τα οποία έχει πολύ καλή ακουστική.

Υπάρχει ένα κεντρικό σημείο, από το οποίο και ο παραμικρός ψίθυρος ακούγεται σε όλο το θέατρο.  Η διαπίστωση αυτή της ακουστικής του θεάτρου είναι μοναδική και εκπληκτική για όσους βρίσκονται μέσα στο χώρο. Προχωρώντας στον αρχαιολογικό χώρο, παρατηρείτε στο πέτρινο έδαφος, που βρίσκεται στην υπέροχη οδό με την κιονοστοιχία, τα αποτυπώματα από τους τροχούς των αρμάτων εκείνης της εποχής. Οι τρεις βυζαντινές εκκλησίες, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, μαρτυρούν την επιρροή που δέχτηκε η Γέρασα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι τρεις ναοί είναι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και του Αγίου Γεωργίου αντίστοιχα.

Στην περίφημη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων φαίνεται το εκπληκτικό ψηφιδωτό στο δάπεδο. Στο υπέροχο αυτό ψηφιδωτό διακρίνετε όμορφες παραστάσεις με ζωντανά χρώματα και επιγραφές με ελληνικά γράμματα. Όσον αφορά τους κίονες, παρατηρώντας τους από κοντά θα διακρίνετε ένα εξαιρετικό θέαμα. Τοποθετώντας ένα κουτάλι ανάμεσα στον κίονα και τη βάση, με αργές κινήσεις σπρώχνοντας τον κίονα όλοι θα παρατηρήσετε έκπληκτοι το κουτάλι να κινείται. Μ΄ αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι, παρά την ελαστικότητα των κιόνων, οι κίονες δεν πέφτουν με μια απλή κίνηση· εκτός, βέβαια, κι αν συμβεί κάτι πιο ισχυρό και δυνατό.

Η συνέχεια αύριο.








Δεν υπάρχουν σχόλια: