29 Απριλίου, 2013

ΕΞΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΛΕΚΤΙΚΑ ΔΩΡΑ

«Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» υποδεικνύει ως αναλγητικό στις θανατηφόρες ασθένειες η λαϊκή θυμοσοφία. Δεν είναι καινοτόμος η σκέψη, αλλά λειτουργεί αποτελεσματικά. Η ελπίδα λειτουργούσε σαν παρηγοριά στον άρρωστο και στα αλλεπάλληλα μνημόνια που ψήφισε η εκάστοτε πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Νοσογόνοι παράγοντες ήταν οι περικοπές και η περιστολή του κοινωνικού κράτους. Ο καλπασμός της ασθένειας παρουσιαζόταν ως «φάρμακο», παρόλο που πολλοί από τους υπερψηφίσαντες τα μνημόνια στο παρελθόν είχαν επισημάνει ότι αυτή η «κούρα» σκοτώνει τον «ασθενή».

Ο χρόνος απέδειξε, με αδιάσειστα επιχειρήματα, ότι όλοι όσοι απέρριπταν ασυζητητί τα γιατροσόφια της τρόικας είχαν απόλυτο δίκιο. Τώρα, στο «κλαμπ» των σκεπτικιστών της γερμανικής συνταγής έχουν προστεθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και ουκ ολίγα στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό δεν εμποδίζει τους οπαδούς των «λύσεων» του κ. Σόιμπλε και της κ. Μέρκελ να συνεχίσουν το έργο τους. Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή το περιβόητο «πολυνομοσχέδιο», το οποίο ουσιαστικά είναι το Μνημόνιο Νο 4. Η «δημοκρατία» στο σχετικό ρεπορτάζ επισήμανε: «Το Μνημόνιο 4 περνάει από τη Βουλή με πολυνομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με επαχθείς ορούς και πολλές παγίδες για τους φορολογουμένους.

Το πολυνομοσχέδιο θεσπίζει δύο ρυθμίσεις για χρέη προς την Εφορία, μία υστάτη με 48 δόσεις και μία πάγια με 12 δόσεις. Ομως οι ρυθμίσεις για χρέη προς την Εφορία δεν εξασφαλίζουν προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων!» Φαίνεται παράλογο, αλλά είναι απολύτως αληθές. Υπάρχει ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο και ρύθμιση οφειλών να κάνει και να υποστεί κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, να μη λαμβάνει αποδεικτικό ενημερότητας και άλλα πολλά δυσάρεστα. Ταυτόχρονα αναμένονται και περικοπές (έως 35%) στις νέες συντάξεις του ΟΑΕΕ και... πολυμορφικό χαράτσι ακινήτων (ακόμα και στις οικοδομές) και απολύσεις συμβασιούχων που έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια! Κοντολογίς, η κατάσταση του λαϊκού εισοδήματος το 2013 είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί. Ομως, ένθεν κακείθεν ακούγονται πολλές διαπιστώσεις, αναλύσεις και διαβεβαιώσεις ότι οι «καλύτερες μέρες» δεν απέχουν πολύ...

Οι υποσχέσεις της ανάκαμψης και της ανάπτυξης είναι απολύτως έωλες και τοποθετημένες στο μέλλον, ενώ η επιδρομή στα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι απτή και άμεση.Η εξαγορά χρόνου με λέξεις θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και θεμιτή για μια τρικομματική κυβέρνηση, η οποία σχοινοβατεί χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Κρίνεται, όμως, απαράδεκτη, αφού άπαντες γνωρίζουν ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο... Ορισμένοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και νομίζουν ότι υπάρχει ακόμα «λίπος» να... καεί. Ας προσέξουν να μην καούν οι ίδιοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: