08 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Δεν κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις των καταθετών στην Εθνική και στη Eurobank, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σχετική διαβεβαίωση παρείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Τέλος στα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μετά την εμπλοκή στο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ζήτημα με τον Αντώνη Μανιτάκη, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

«Ναι» στην ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα και στη νομιμοποίηση ενός ή δύο συμπληρωματικών τεμένων που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι σε δημοτικά διαμερίσματα της πρωτεύουσας λέει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Όπως υπάρχουν χριστιανικοί ναοί σε όλο τον κόσμο γιατί να μην έχουμε τέμενος στη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Φάρσα αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά τα απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα δικαστήρια του Πειραιά που έγιναν λίγο μετά τις 9 το πρωί στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Ποντίκι. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί και εκκενώθηκε το κτίριο.

Απάντηση στα περί προειδοποιήσεων του Γ.Στουρνάρα στην τρόικα ότι εάν θέλουν άλλα μέτρα, ας πάρουν τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και ας τα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα, δίνει με άρθρο του σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό να πει «όχι» στην τρόικα για να σταματήσει αυτή η αδιέξοδη πολιτική και να αρχίσει επαφές με τους ηγέτες του Νότου για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη. «Αλλιώς νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα» τονίζει.

Κόσμος

Το Βελιγράδι απέρριψε την πρόταση, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λύση στο θέμα του Κοσόβου, και ζήτησε την «επίεγουσα και άμεση» επανέναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών για να επιτευχθεί συμφωνία. Η πρόταση, ανέφερε ο σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός, «δεν αναγνωρίζει τα βασικά μας συμφέροντα και δεν πρέπει να υπογραφεί.

Tην αναστολή της λειτουργίας του Καεσόνγκ, της βιομηχανικής ζωνής που διαχειρίζονται από κοινού Σεούλ και Πιόνγιανγκ, και την ανάκληση όλων των Βορειοκορεατών που εργάζονται σε αυτό ανακοίνωσε ο Βορράς κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Νωρίτερα, αντικρουόμενες αναφορές έρχονταν από τη Νότιο Κορέα για το εάν η Πιόνγιανγκ προετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή.

Η τήρηση των στόχων του πορτογαλικού μνημονίου θεωρείται προϋπόθεση για να δοθεί παράταση στα δάνεια στήριξης προς τη Λισαβόνα, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν προειδοποιώντας πως η δικαστική απόφαση σε βάρος τμήματος των πορτογαλικών μέτρων δεν μπορεί να εκτροχιάσει το πακέτο λιτότητας. Μέτρα για τήρηση των πορτογαλικών στόχων ζήτησε και το Βερολίνο. Ήδη την Κυριακή, ο πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες περικοπές ενώ το Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί με το ζήτημα στη συνάντησή του την Παρασκευή.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις ιταλικές εκλογές, το πρώτο αλλά μη αυτοδύναμο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εμφανίζεται διχασμένο για την έσχατη λύση της «συνεργασίας με τον Διάβολο», δηλαδή το μπερλουσκονικό PdL. Παρά την επιμονή του Μπερσάνι να απορρίπτει συνεργασία με την κεντροδεξιά, κορυφαία στελέχη του PD -με πρώτο τον Ματέο Ρέντσι, που έχει ήδη αμφισβητήσει ανοικτά τον αρχηγό του κόμματος- βγαίνουν μπροστά λέγοντας πως οι περιστάσεις δεν πρέπει να αποκλείουν μεγάλο συνασπισμό.

Το σχέδιο που προανήγγειλε για «επανεξέταση» της σχέσης του Λονδίνου με την ΕΕ, το οποίο και σκοπεύει να θέσει τελικά σε δημοψήφισμα, αναμένεται να τεθεί στην κορυφή των συναντήσεων του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτήν την εβδομάδα. Ο βρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Μαδρίτη και συναντάται με τον Μαριάνο Ραχόι, ενώ αργότερα φεύγει για το Παρίσι για να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ. Την Παρασκευή, στην ατζέντα του έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Οικονομία

Στους λόγους που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας στην κυπριακή Βουλή. Αποκάλυψε ότι έως τις 4 Μαρτίου 2013 η Κύπρος θεωρούσε πως επρόκειτο να λάβει χρηματοδότηση 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα δίνονταν στις τράπεζες.

Την Τρίτη 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των εταιρειών που διακρίθηκαν στην έρευνα Βest Workplaces 2013 για την επιλογή των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η έρευνα διοργανώθηκε από το Great Place to Work® Institute Hellas για 11ησυνεχή χρονιά και η αξιολόγηση των εταιρειών έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Ερευνας της ALBA Graduate Business School. Στα πλαίσια της έρευνας αξιολογήθηκαν και βραβεύθηκαν τρεις κατηγορίες εταιρειών ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους: η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις 10 καλύτερες εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζομένους, η δεύτερη τις 10 με 50-250 εργαζομένους και η τρίτη 5 εταιρείες με 20-49 εργαζομένους.

Παραιτήθηκε από την προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ο Δ. Ασημακόπουλος. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι μετά από 4 εκλογικές διαδικασίες και 10 χρόνια παραμονής στη θέση του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ - κορυφαίας οργάνωσης των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα – ο κ. Ασημακόπουλος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα και ευκαιρία και σε άλλους, της νεότερης γενιάς, να προσφέρουν προσδίδοντας και μια νέα και πιο φρέσκια δυναμική.

Αθλητισμός

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ σε συνέντευξή του στην Πορτογαλία υποστήριξε ότι ακόμα δεν κατανόησε τον λόγο που έφυγε από τον Ολυμπιακό, από τη στιγμή που ήταν αήττητος στο πρωτάθλημα και είχε αξιοπρεπή ευρωπαϊκή παρουσία.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν εκείνος που είχε φέρει τον Όσκαρ Γκονζάλες στον Ολυμπιακό, ζητώντας μάλιστα (τότε) μετ΄ επιτάσεως την απόκτησή του. Ο πρώην άσος των «ερυθρολεύκων» ήταν όμως εκείνος που παραλίγο να «σκοτώσει» τη νυν ομάδα του Ισπανού τεχνικού, καθώς ισοφάρισε στο 71ο λεπτό το αυτογκόλ που είχε σημειώσει εις βάρος της Βαγιαδολίδ ο Μπαλεντσιάγα από το 39'.

Επίδειξη δύναμης έκανε η Λιλ, που συνέτριψε με 5-0 τη Λοριάν στην αναμέτρηση με την οποία έκλεισε η αυλαία της 31ης αγωνιστικής στο Championnat. Νωρίτερα, την Κυριακή, η Ρεμς έκανε άλμα παραμονής επικρατώντας της Λιόν με 1-0, ενώ με το ίδιο σκορ επιβλήθηκε η Σεντ Ετιέν της Εβιάν και έφτασε τους «λιονέ» στην τρίτη θέση. Το τέρμα που έκρινε το αποτέλεσμα σημείωσε στο 78ο λεπτό ο Αμουμά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: