18 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( Γ΄ ΜΕΡΟΣ)



Η Ιερά Μονή των Ποιμένων (Γ΄ ΜΕΡΟΣ)

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται εκεί που κάποτε στέκονταν οι Ποιμένες κι άκουγαν τον αγγελικό ύμνο των Χριστουγέννων.  Εκεί πριν ακόμα από τη γέννηση του Χριστού και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη,  ήσαν τα κτήματα του Βοόζ.  Εκεί στη συνέχεια τα κτήματα αυτά περιήλθαν στούς γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου και απ΄ αυτούς, στα χέρια της Παναγίας μας.  Εδώ επαληθεύεται ο λόγος για τον οποίον έπρεπε η απογραφή των Ιωσήφ και Παναγίας, να γίνει στη Βηθλεέμ.  Εκεί πίσω από το μοναστήρι μέχρι σήμερα υπάρχουν μερικές ρίζες ελιές ηλικίας περίπου δύο έως δυόμισι χιλιάδων ετών. Ελιές από την εποχή εκείνη δηλαδή.  Στη συνέχεια στούς χώρους αυτούς όπως και σε όλους τους άγιους χώρους των Ιεροσολύμων,  ήρθαν οι χριστιανοί και εχτισαν εκκλησίες και μοναστήρια.

Εκεί βρίσκουμε αρχαία μωσαϊκά τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιών Ναών από την εποχή της Αγίας Ελένης που βρέθηκε στούς Αγίους τόπους και έχτισε εκατοντάδες ναούς. Το πιο αξιόλογο μέρος όμως του μοναστηριού είναι το ιερό σπήλαιο.  Είναι ένα σπήλαιο υπόγειο. Εκεί ακριβώς, που τότε στέκονταν οι Ποιμένες και φύλαγαν τα πρόβατά τους.  Εκεί που εμφανίστηκε ο Άγγελος για να τους φέρει το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού.  Εκεί μέσα σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν εκατοντάδες Άγια Ιερά λείψανα και νηπίων αλλά και πατέρων οι οποίοι και σφαγιάστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες. Εκεί μέχρι σήμερα συμβαίνουν θαύματα πάρα πολλά και ο ηγούμενος είχε να μας διηγηθεί πολλά απ αυτά που συνέβησαν ακόμη και στις ημέρες του.

Ιερά Μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Το μοναστήρι αυτό υπάρχει από την εποχή του Οσίου Σάββα δηλαδή περίπου χίλια οκτακόσια χρόνια πρίν. Από τότε που ο Άγιος εφτιαξε το μοναστήρι διέταξε τους πατέρες να το κρατούν άβατο.  Δηλαδή να μήν μπαίνουν οι γυναίκες.  Μέσα σε αυτό το χώρο φυλάσσεται ιερώτατο κειμήλιο, το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σάββα το οποίο παραμένει άφθαρτο στην πάροδο των χρόνων. Το πρώτο που συναντά ο προσκυνητής είναι ο τάφος του Αγίου, σέ ένα κουβούκλιο στη μέση του μοναστηριού . Βεβαίως, ο τάφος είναι άδειος, αφού όπως είπαμε τό ιερό σκήνωμα του Αγίου Σάββα ευρίσκεται μέσα στο ναό. 

Στο μοναστήρι αυτό του Αγίου Σάββα,  συμβαίνουν τρία καταπληκτικά τα θαύματα. 

Το πρώτο είναι το άφθαρτο σκήνωμά του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου.

Το δεύτερο είναι ότι όταν οι πατέρες πεθαίνουν και τους πηγαίνουν στο κοιμητήριο της Μονής,  εκεί δεν τους θάβουν αλλά τους αφήνουν πάνω στο χώμα και σιγά σιγά να λιώνουν αλλά δεν βρωμούν και   

Το τρίτο θαύμα συμβαίνει με το αγίασμα του Αγίου.  Το νεράκι αυτό κατεβαίνει μέσα από τα βράχια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει την πηγή του. Μετά το προσκύνημα στον τάφο του Αγίου προχωράμε προς το ναό και ευρισκόμεθα μπροστά στο καθολικό της Μονής. Εκεί μπαίνοντας δεξιά μας στέκει η Λάρνακα με το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου.  Προχωρώντας  συναντάμε το ασκητήριο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι ένας από τους ποιητές και υμνογράφους της Αγίας μας Εκκλησίας.  Κατεβαίνοντας ο προσκυνητής μέσα στο ασκητήριό του, απορεί πως μέσα σε αυτόν τον τόσο μικρό χώρο μπορούσε να γράψει όλα εκείνα τα καταπληκτικά τροπάρια. Μετά από αρκετή κατάβαση φτάνουμε στο αγίασμα. Αυτό που βλέπει κανείς είναι όντως απίστευτο. 

Από δύο σημεία μέσα από τα βράχια στάζει νεράκι το οποίον δεν σταματάει ούτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι. Συνεχίζοντας συναντάμε το  παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Εκεί όπου φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα των Αγίων πατέρων της Μονής και κυρίως αυτών οι οποίοι σφαγιάστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες που κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα.  Μπαίνοντας μέσα σε αυτό το ιερό εκκλησάκι, βλέπει κανείς συνεχώς Ιερά λείψανα οστά και κάρες των Αγίων πατέρων. Το θαύμα είναι οφθαλμοφανέστατο.  Εκεί ευρίσκονται και τα Ιερά λείψανα όλων εκείνων οι οποίοι αγίασαν και σε καιρούς ειρηνικούς.  

Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.

Το μοναστήρι υπάρχει από τότε που το έκτισε ο Άγιος Θεοδόσιος, Μπαίνοντας μέσα και κατευθυνόμενοι στο καθολικό της Μονής δηλαδή στο Κεντρικόν Ναό, παρότι τα άτομα είναι λίγα, εν τούτοις το μοναστήρι είναι πραγματικά πεντακάθαρο. Ο Ναός αστράφτει από καθαριότητα και μέσα πλησιάζουμε και προσκυνούμε τα Ιερά λείψανα των Αγίων που φυλάσσονται σε ιδιαίτερες προθήκες, σαν ιδιαίτερες ευλογίες, εκεί συναντάμε το σπήλαιο των μάγων. 

Όλοι θυμόμαστε ότι όταν οι μάγοι έφευγαν από τη Βηθλεέμ και είχαν σκοπό να γυρίσουν στον Ηρώδη για να του πουν που είναι ο νεογέννητος Χριστός, εκεί κουράστηκαν και κοιμήθηκαν,  εκεί αυτό το σπήλαιο που βρίσκεται μέσα στο χώρο της Μονής. Εκεί οραματίστηκαν τον Άγγελο ο οποίος τους είπε να μην πάνε στον Ηρώδη και να αλλάξουν δρόμο, ο χώρος αυτός στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν ασκητήριο, πήγαν  και εκεί  όσιοι πατέρες στη συνέχεια, οι οποίοι αγωνίστηκαν. Κατεβαίνοντας στο σπήλαιο αυτό, που βλέπει ο προσκυνητής τους τάφους και λείψανα των σφαγιασθέντων πατέρων κατά το 614 μ.χ. από τους Πέρσες,  καθώς και τους τάφους και του Αγίου Θεοδοσίου αλλά και άλλων Αγίων της Εκκλησίας μας

Το σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.  

Έχει μεγάλη σημασία για μας τους χριστιανούς το κάθε σπίτι του κάθε Αγίου.  Όμως στο σπίτι αυτό συντρέχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει ο προσκυνητής να επισκεφθεί  και να προσκυνήσει.  Στο σπίτι αυτό φιλοξενήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος για περίπου έντεκα χρόνια αφότου πέθανε ο Κύριος και Αναστήθηκε και στη συνέχεια αναλήφθηκε στον ουρανό.  Όλοι θυμόμαστε ότι την ώρα που ο Κύριος σταυρωνόταν και εκεί κάτω από το Σταυρό η μητέρα του με τον Ιωάννη τόν Θεολόγο, θρηνούν για το θάνατό Του,  ο Κύριος στρέφεται προς τη μητέρα του και δείχνοντάς τον Ιωάννη της λέγει, ότι από δω και στο εξής, αυτός θα είναι ο υιός σου. Στη συνέχεια, γυρίζει προς το μαθητή Του και του λέγει ότι, από σήμερα και στο εξής αυτή θα είναι μητέρα σου. 

Από 'κείνη λοιπόν τη στιγμή και μετά, η Υπεραγία Θεοτόκος ευρίσκεται στο σπίτι του Ευαγγελιστού Ιωάννου.  Στο σπίτι αυτό όμως συνέβη και ο θάνατός της. Έντεκα χρόνια μετά την Ανάληψη του Κυρίου μας, πληροφορείται η Υπεραγία Θεοτόκος από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να φύγει από τον κόσμο αυτό.  Εκεί λοιπόν στο σπίτι του Ευαγγελιστού Ιωάννου, ευρίσκεται τις τρείς τελευταίες ημέρες και προετοιμάζεται πνευματικά διά την αναχώρησή της. Όντως την τρίτη μέρα έφυγε από τον κόσμο αυτό και εκεί σήμερα υπάρχει καθολικός ναός, στο υπόγειο του ναού υπάρχει κι ένα ομοίωμα της κεκοιμημένης  Παναγίας, για να δείχνει ακριβώς τον τόπο που πέθανε την ημέρα εκείνη. 

Η συνέχεια αύριο.  










Δεν υπάρχουν σχόλια: