18 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Κακό σπυρί» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι πρέπει να ανασχεθούν οι προσπάθειες που κάνει να εισβάλλει στα σχολεία. «Αν δεν αντισταθούμε η Χρυσή Αυγή, όπως και οι ναζί θα βρουν τρόπο να διεισδύσουν στα σχολεία. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν πάση θυσία τι θα πει βία» είπε.

Μικρή πτώση της συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι, πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πτώση των δυνάμεων της ΠΑΣΠ που διασπάστηκε σε πολλές σχολές δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη με τις φοιτητικές παρατάξεις να αδυνατούν για ακόμη μια χρονιά να δώσουν κοινά αποτελέσματα.

Επίθεση με καδρόνια, μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα δέχτηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από ομάδα αγνώστων, λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές. Στη διάρκεια της επίθεσης σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ οι άγνωστοι δράστες εξαφανίστηκαν μόλις έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις.

Στο σπίτι του στην Πάτρα επέστρεψε υγιής ο 15χρονος μαθητής που χειρουργήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο του Αννόβερο της Γερμανίας, προκειμένου να αποκατασταθεί πρόβλημα υγείας στον εγκέφαλο.

Σε ονομαστική ψηφοφορία παραπέμπεται την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, το επίμαχο άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για την υπό προϋποθέσεις υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής, έπειτα από αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης. Μαζί, σε ονομαστικές ψηφοφορίες παραμπέμπονται άλλα 11 άρθρα, καθώς και η τροπολογία για τη μεταβίβαση σε ελληνικές τράπεζες, των στοιχείων των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Κόσμος

Τις προϋποθέσεις της για να αρχίσει διάλογο παρουσίασε στις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα η Πιόνγιανγκ, ζητώντας χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει (ομόφωνα) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και απομάκρυνση αμερικανικών πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο.

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας ισοπέδωσε τα κοντινά σπίτια, τραυματίζοντας δεκάδες και προκαλώντας ζημιές σε τεράστια ακτίνα. Oι αρχές του Τέξας επιβεβαιώσαν πως υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη αριθμό· Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 100 τραυματίες και τμηματική, τουλάχιστον, κατάρρευση γηροκομείου όπου ενδεχομένως υπάρχουν εκλωβισμένοι. Φαίνεται πως πριν την έκρηξη είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

«Ημέρα ντροπής για την Ουάσινγκτον» χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την αρνητική ψήφο της Γερουσίας στη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διευρυνθούν οι έλεγχοι πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές. Η αρνητική ψήφος της Γερουσίας κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με τη χρήση όπλων.

Έναν ύποπτο από το Μισισιπί, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με τις επιστολές με ρικίνη που εστάλησαν στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Μισισιπί Ρότζερ Ουίκερ συνέλαβαν οι αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με το FBI οι επικίνδυνες επιστολές έφεραν τα αρχικά «ΚC», φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου από το Μέμφις του Τενεσί και έχουν ημερομηνία αποστολής την 8η Απριλίου.

Τις πληροφορίες περί σύλληψης υπόπτου για τις βόμβες αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης διέψευσαν από κοινού το FBI, η Αστυνομία και η Εισαγγελία της πόλης, καθώς και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με το εάν κρατείται ή μη πρόσωπο που αναγνωρίστηκε ως ύποπτο για το χτύπημα από τις κάμερες ασφαλείας. Αναβλήθηκε προγραμματισμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις από το FBI.

Οικονομία

Σε πέντε έως έξι μήνες, από δύο έως πέντε χρόνια, περιορίζεται με υπουργική απόφαση η διάρκεια των διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μεγάλων έργων ή δραστηριοτήτων που έχουν δυνητικά μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οποία αδειοδοτούνται από το ΥΠΕΚΑ, όπως μεταλλεία, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βιολογικοί καθαρισμοί, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι. Για τα έργα με μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον η διάρκεια περιορίζεται από 4 μέχρι 5 μήνες.

Με σαφή πτώση έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εξαιτίας ορισμένων απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Την διοχέτευση της ρευστότητας που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες στην λεγόμενη πραγματική οικονομία μέσω δανείων ζητά η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, καλώντας την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Αθλητισμός

Με γκολ του Τέβες στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε 1-0 τη Γουϊγκαν σε ένα ματς που έμοιαζε με "πρόβα" του τελικού κυπέλλου Αγγλίας. Πάντως, με αυτή τη νίκη οι "Σίτιζενς" εξασφάλισαν ουσιαστικά την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αφού απέχουν πλέον οκτώ βαθμούς από την τέταρτη, Αρσεναλ ενώ έχουν κι ένα ματς λιγότερο. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Τσέλσι επικρατώντας 3-0 εκτός έδρας της Φούλαμ του Γιώργου Καραγκούνη (αντικαταστάθηκε στο 77' από τον Φρίμπονγκ), ενώ η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται έναν βαθμό πιο κοντά στον τίτλο, μετά το 2-2 εναντίον της Γουέστ Χαμ.

Με την απόφαση του Σταύρου Μάνταλου να μετρήσει το γκολ του Αστέρα, αφού πρώτα είχε... σταματήσει τη φάση ο βοηθός του, τα «είχε» ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Γιώργος Δώνης, ο οποίος με το τέλος του αγώνα διαμαρτυρήθηκε έντονα στον «άρχοντα» του αγώνα. Περίπου 30 οπαδοί του επιτέθηκαν φραστικά στο πάρκινγκ της Τούμπας κατά την αποχώρησή του! Τσιώλης: «Το σκορ μας κάνει να ονειρευόμαστε». Στα αποδυτήρια ο Σαββίδης. Παράπονα από Σίλντενφελντ και Ιτάνζ για το... σφύριγμα οφσάιντ που τελικά ήταν γκολ.

Στις φλόγες η Ρώμη, καθώς μετά τη Λάτσιο, το εισιτήριο για τον τελικό του Coppa Italia, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 26 Μαΐου στο «Ολίμπικο», εξασφάλισε και η Ρόμα. Μετά τους «λατσιάλι» που απέκλεισαν τη Γιουβέντους, ήταν η σειρά των «τζιαλορόσι» να «τσεκάρουν» με τον πλέον επιβλητικό τρόπο το δεύτερο εισιτήριο, καθώς επιβλήθηκαν της Ίντερ με 3-2 στο «Τζουζέπε Μεάτσα», ενώ είχαν νικήσει και στο πρώτο ματς με 2-1 στην «αιώνια πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: