03 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα σε κέντρο διασκέδασης στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στη γέφυρα Βαρυμπόμπης στην Κηφισιά. Την ώρα της έκρηξης το κέντρο είχε κλείσει, γι' αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ωστόσο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κατάστημα, κυρίως εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό.

Μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως αρσενικό, μόλυβδος και ψευδάργυρος, εντοπίστηκαν στα νερά της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Βάσει μετρήσεων που έγιναν στα νερά που εκβάλλουν στον Στρυμονικό σε κοντινή απόσταση από ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες, εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, αρσενικό 49.000 φορές πάνω από τις προβλεπόμενες τιμές.

Στον προβλήτα του λιμανιού του Ηρακλείου προσέκρουσε ελαφρά τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω των ισχυρών ανέμων, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Φαιστός Παλάς», χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Το πλοίο έδεσε με τη βοήθεια ρυμουλκού και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια επιβάτες και οχήματα. Στο «Φαιστός» επέβαιναν συνολικά 715 επιβάτες 107 φορτηγά, 74 οχήματα και 15 δίκυκλα.

Την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας όσων δημοσίων υπαλλήλων διώκονται για κακουργηματικές πράξεις, έως ότου τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους, προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση. Η νομοθετική ρύθμιση, που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 2.000 υπαλλήλους, θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Με διαφορετική γραμμή πλεύσης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Αφορμή των προστριβών είναι το χαράτσι για τα ακίνητα, με τη ΔΗΜΑΡ να θέτει «βέτο» στην χρονική παράταση της επιβολής του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να σηκώσει βάρη που δεν το αναλογούν, υπαινισσόμενο ότι θα καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση. Εάν αυτή έρθει στη Βουλή βεβαίως, καθώς το Μαξίμου φαίνεται ότι θα επιλέξει και πάλι τη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κόσμος

Σε ισχύ έχουν ξεκινήσει να τίθενται οι πιο εκτεταμμένες «παρεμβάσεις» στο βρετανικό σύστημα πρόνοιας των τελευταίων δεκαετιών, με περικοπές σε σχεδόν κάθε είδους παροχή αλλά και έντονες αντιδράσεις. Στόχος των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση 4,5 δισ. λιρών από τον βρετανικό προϋπολογισμό στην επόμενη διετία.

Κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η Βόρειος Κορέα απέκλεισε την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ -το μοναδικό απτό σημάδι συνεργασίας με τη Νότιο Κορέα. Όσοι Νοτιοκορεάτες είχαν μείνει το βράδυ στο Καεσόνγκ θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Όλα τα ενδεχόμενα, «ακόμη και, στο χειρότερο σενάριο, την στρατιωτική δράση» εξετάζει η Νότιος Κορέα.

Η αποτυχία στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ενώσεων των δασκάλων και των δημοτικών αρχών για το ωράριο εργασίας στα σχολεία οδήγησε σε πρωτοφανές λοκ-άουτ, με τον αποκλεισμό χιλιάδων δασκάλων από τις τάξεις. Αιτία της σύγκρουσης είναι η επιδίωξη των δημοτικών αρχών να καθορίζουν τον χρόνο που θα βρίσκονται στην τάξη οι δάσκαλοι, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, απορρίπτοντας το αίτημα των δασκάλων για πλαφόν 25 ωρών στην τάξη την εβδομάδα (και τον υπόλοιπο χρόνο για προετοιμασία).

Αποκλείστηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Βερολίνου και η γύρω περιοχή μετά τον εντοπισμό βόμβας 100 κιλών από την εποχή του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πυροσβεστική και η αστυνομία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς θα χειριστούν το περιστατικό.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες, υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου -εξέλιξη που θεωρείται σίγουρο ότι θα πλήξει σημαντικά την ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου. Μετά τη μαραθώνια 12ωρη συνάντηση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είπε πως το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι «στενό αλλά πολύ βαθύ», αφήνοντας μόνο ένα μικρό περιθώριο για κάποια συμφωνία μετά την επιστροφή των αντιπροσωπειών σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Οικονομία

Τρία είναι τα σενάρια που θα εξετάσει η κυβέρνηση με την τρόικα, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014) που άνοιξε στον ΟΑΕΕ λόγω της ακύρωσης του μέτρου της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Ένα από τα σενάρια είναι η οριζόντια μείωση κατά 40 ώς 50 ευρώ στη βασική σύνταξη των 220 ευρώ που χορηγεί το ταμείο μόνο στους συνταξιούχους που προέρχονται και συνταξιοδοτούνται από το πρώην ΤΕΒΕ.

Στις αναπτυγμένες αγορές διατηρήθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μετά την αξιολόγηση του οίκου FTSE. Ωστόσο, ο FTSE διατήρησε την Ελλάδα υπό παρακολούθηση για πιθανό υποβιβασμό (watch list) από το καθεστώς των αναπτυγμένων αγρών σε αυτό των αναδυόμενων αγορών. Η δε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επόμενης αναθεώρησης θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο του 2013.

Ταχεία ανάπτυξη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι εργοδότες σπεύδουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για τον νέο γύρο των πολυπόθητων αδειών εργασίας για ξένους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης.

Αθλητισμός

Συνομιλία είχε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, με τον Κώστα Μήτρογλου, ύστερα από την έντονη δυσαρέσκεια που έδειξε ο δεύτερος ύστερα από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, για την μικρή συμμετοχή του.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ κινδυνεύει να χάσει τους Πετρόπουλο και Μητρόπουλο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που περνά η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

Ο Λιονέλ Μέσι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Αν και ήθελε να παίξει και στο β' μέρος το ιατρικό τιμ έβαλε του το απαγόρευσε καθώς οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για κάκωση και απουσία από τους αγωνιστικούς χώρους για τρεις εβδομάδες περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: