11 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μελέτη του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων άρχισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους είναι χρονοβόρα η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Το ζητούμενο είναι να προωθηθούν διαδικασίες εξπρές για να εξεταστούν οι 3.900 υφιστάμενες υποθέσεις, με στόχο η απομάκρυνση 2.000 επίορκων έως τον Ιούνιο και πιθανώς άλλων 5.000 έως τα τέλη του έτους.

Μετά από μακρύ προσυνεδριακό διάλογο που έφερε στο προσκήνιο διαφωνίες για τη φυσιογνωμία και τη γραμμή του κόμματος, αρχίζει την Πέμπτη το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ με την εισήγηση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής, Αλέκας Παπαρήγα. Οι εργασίες, στην έδρα του κόμματος στον Περισσό, διαρκούν έως την Κυριακή, οπότε και εκλέγεται η νέα Κεντρική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και μήνυση χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ -που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων- αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, ζητεί με ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου προστασίας των ζώων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας στους τετράποδους αδέσποτους και μη.

Επίσημη πρόσκληση να καταθέσει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη θα σταλεί στον Γιώργο Παπανδρέου. Χθες, Τρίτη, ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε τετρασέλιδο υπόμνημα με το οποίο παραδέχεται πως είχε μια αρχική ενημέρωση ότι η λίστα βρισκόταν στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο τονίζει στη συνέχεια δεν είχε περαιτέρω ενημέρωση «για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα».

Τρία ακόμη άτομα καταδικάσθηκαν σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις που αφορούσαν στην είσπραξη παράνομων συντάξεων πεθαμένων συγγενικών τους προσώπων από το ΙΚΑ.

Κόσμος

Η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κατηγόρησε την συριακή Πολεμική Αεροπορία ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία, καταστήματα και άλλους στόχους, σκοτώνοντας χιλιάδες άμαχους. Η οργάνωση έκανε έκκληση να σταματήσουν οι φονικές επιδρομές εναντίον πολιτών, τις οποίες χαρακτήρισε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε πόλεις των ΗΠΑ, ζητώντας υπηκοότητα για τους εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά. Οι συντονισμένες διαμαρτυρίες έχουν ως στόχο να πιέσουν το Κογκρέσο να αναλάβει δράση, την ώρα που η Γερουσία συζητά ένα νομοσχέδιο που αφορά μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό.

Σε υψηλή επαγρύπνηση παραμένουν Νότιος Κορέα και ΗΠΑ για πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, καθώς η Πιόνγιανγκ τιμά την επέτειο της επίσημης ανάληψης της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν (σε εορτασμούς που τονίζουν τη συνέχεια της «δυναστείας» των Κιμ). Δεν διαπιστώνει η Σεούλ περαιτέρω κινήσεις από το Βορρά την Πέμπτη για επικείμενη εκτόξευση των τουλάχιστον πέντε πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που έχει μεταφέρει στα ανατολικά· η κορεατική κρίση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών υπουργών Εξωτερικών από την G8 στο Λονδίνο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την επέκταση των ελέγχων που θα πρέπει να γίνονται πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές τους, ένα μέτρο που προωθούσε ο πρόεδρος Ομπάμα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, έγινε γνωστό από πηγή του Δημοκρατικού κόμματος.

Η πρώην πορνοστάρ Τσιτσιολίνα πρόκειται να είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές στην ιταλική πρωτεύουσα που θα διεξαχθούν την 26η και 27η Μαΐου, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Τσιτσιολίνα, κατά κόσμον Ιλόνα Στάλερ, θα είναι υποψήφια με το μικρό Ιταλικό Φιλελεύθερο Κόμμα, του οποίου δηλώνει ότι συμμερίζεται τις αξίες και τις προσπάθειες για πλήρη ισότητα όλων των πολιτών.

Οικονομία

Την υπογραφή των συμβάσεων για μία σειρά σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ -τα οποία μαζί με αυτά που ήδη εκτελούνται θα ολοκληρώσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας- προγραμματίζει η ΕΡΓΟΣΕ έως τις αρχές Ιουνίου.

Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται προ δύσκολου διλήμματος εν όψει της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίσης: Πρέπει Εάν πάρουν μέρος στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα επιβαρύνουν την ήδη προβληματική οικονομική τους κατάσταση, αλλά εάν μείνουν απ' έξω θα δουν περαιτέρω αποδυνάμωση του χαρτοφυλακίου τους, με απαξίωση των τοποθετήσεων που ήδη έχουν στις τράπεζες. Η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσει ακόμη για τις κινήσεις της.

Κανονικά στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, που αναμένεται να έχουν απαρτία στις 29 και 30 Απριλίου, θα απευθυνθούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αντίστοιχα, με στόχο να συγκεντρώσουν από την αγορά το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Αυτό αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών, στα οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΤΧΣ το οποίο ενέκρινε τη διαδικασία.

Αθλητισμός

Η Μπαρτσελόνα καρδιοχτύπησε στο Καμπ Νου αφού η Παρί Σεν Ζερμέν προηγήθηκε στο σκορ με τον Παστόρε, αλλά το γκολ του Πέδρο χάρισε το 1-1 και την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League για τους Μπλαουγκράνα. Εκεί θα βρίσκεται και η Μπάγερν Μονάχου που νίκησε τη Γιουβέντους και στην Ιταλία με το ίδιο σκορ, 2-0 και πέρασε επιβλητικά στους «4» του θεσμού. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρμουντ οι ομάδες που πέρασαν από την Τρίτη στα ημιτελικά.

Τρομερά πράγματα στην Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, με περίπου 100 κουκουλοφόρους να παίρνουν στο κυνήγι τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος εμφανίστηκε με... συνοδεία 30 ανδρών και μίλησε για περίπου 10 λεπτά!

Την Τρίτη τα σενάρια ήθελαν τον Σέρζε Κόσμι να είναι υποψήφιος για την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και την Τετάρτη, ανέφεραν ότι ο Ιβάν Σαβίδης θέλει να ντύσει στα ασπρόμαυρα τον Νικολά Ανελκά. Το απόγευμα της Τετάρτης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προχώρησε σε επίσημη διάψευση των σεναρίων αυτών, μέσω της σελίδας της ομάδας στο Facebook.


Δεν υπάρχουν σχόλια: