21 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ( ΣΤ΄ ΜΕΡΟΣ)


Η ΣΑΜΑΡΕΙΑ - (ΣΤ΄ ΜΕΡΟΣ)

Η Σαμάρεια απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα Ιεροσόλυμα. Στη Σαμάρεια θυμόμαστε όλοι τον συγκινητικό διάλογο του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα. Εκεί υπάρχει το φρέαρ του Ιακώβ, όπου η Σαμαρείτιδα κατέφυγε για να αντλήσει νερό από το πηγάδι. Ο Κύριος γνωρίζοντας τη διψασμένη της ψυχή, της μίλησε για ''πνευματικό ύδωρ'' από το οποίο όποιος πιει δεν πρόκειται να διψάσει ποτέ. Επίσης, της αποκάλυψε ότι είναι ο ίδιος ο Χριστός και εκείνη με μεγάλο ενθουσιασμό γύρισε στην πατρίδα της και ανήγγειλε τα νέα στους συμπατριώτες της, οι οποίοι πήγαν να Τον συναντήσουν. Αυτή ήταν η αφορμή που πλήθος Σαμαρειτών γνώρισαν και πίστεψαν στον Κύριο.

Η Σαμαρείτιδα δέχθηκε τον λόγο του Κυρίου, πίστεψε μαζί με τις αδελφές της και τα παιδιά της και έγινε ισαπόστολος και Αγία της Εκκλησίας μας. Είναι η αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις.Το μοναστήρι είναι πολύ όμορφο, με μεγάλο προαύλιο διακοσμημένο με ποικίλα φυτά και ωραία λουλούδια. Ο ναός του μοναστηριού δεσπόζει στη μέση ψηλός και μεγαλοπρεπής.  Μπαίνοντας στο ναό, αντικρίζουμε τις εικόνες από τις οποίες οι περισσότερες απεικονίζουν τη συνάντηση του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα. Στο αριστερό μέρος του ναού, πάνω σε μια κολόνα έχει τοποθετηθεί η υδρία που κρατούσε η Σαμαρείτιδα όταν πήγε στο πηγάδι να αντλήσει νερό. Προστατεύεται μέσα σε μια γυάλινη κατασκευή και βλέποντας την κανείς θυμάται αυτόν τον θαυμαστό διάλογο που είχε η Σαμαρείτιδα με τον Κύριο. Επίσης, μπορείτε να προσκυνήσετε κάποια άγια λείψανα Αγίων, μεταξύ αυτών και της Αγίας Φωτεινής.

Στο μοναστήρι αυτό φυλάσσεται και το σκήνωμα του Αγίου νέου  ιερομάρτυρος Φιλουμένου, ο οποίος υπήρξε ο προηγούμενος του μοναστηριού και πιστός φύλακας του προσκυνήματος. Ο Άγιος Φιλούμενος αγιοποιήθηκε επίσημα από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μετά από το μαρτύριο που υπέστη από τους Εβραίους. Το μαρτύριό του υπήρξε φρικτό καθώς, αγωνιζόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή για την πίστη του και τη φύλαξη του μοναστηριού, δέχθηκε  τριανταεφτά τσεκουριές στο κεφάλι από φανατικούς Εβραίους. Έπειτα από αυτό κατατάχθηκε στο χορό των Αγίων της Εκκλησίας μας και έλαβε τον στέφανο από τον Κύριο. Το σκήνωμα του Αγίου βρίσκεται μέσα σε λάρνακα και από πάνω κρέμονται καντηλάκια και πολλά αφιερώματα πιστών.

Εκεί δίπλα υπάρχει και μια εικόνα, η οποία απεικονίζει τον Άγιο την ώρα του μαρτυρίου του. Κατόπιν, μπορείτε να κατεβείτε στο κάτω μέρος του ναού, εκεί είναι ένας μικρός χώρος στη μέση του οποίου βρίσκεται το φρέαρ, όπου είχε καθίσει ο Κύριος συνομιλών με τη Σαμαρείτιδα. εκτός των άλλων ιερών εικόνων, θα δείτε και μια μεγάλη εικόνα που απεικονίζει το βασανιστήριο που υπέστη ο Γέροντας Ιερομάρτυρας Άγιος Χαράλαμπος. Η εικόνα είναι πολύ χαρακτηριστική καθώς, απεικόνιζε τον Άγιο  να ομολογεί μπροστά στον αυτοκράτορα την πίστη του ενώ σε άλλο σημείο δείχνει να τον γδέρνουν ζωντανό οι δήμιοι και εκείνος προσευχόμενος έπαιρνε δύναμη από τον Κύριο και Τον ευχαριστούσε, όπως γνωρίζουμε από το βίο του.

Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού.

Το μοναστήρι είναι μεγάλο με πολύ όμορφους εξωτερικούς χώρους. Στο προαύλιο υπάρχουν καθίσματα, σε σκιερά μέρη, με ψηλά δέντρα που προσφέρουν κατάλληλο κλίμα ξεκούρασης στους προσκυνητές. Ο ναός του μοναστηριού είναι πέτρινος και μεγαλοπρεπέστατος.  Στο δεξιό μέρος του ναού, κοντά στο Ιερό Βήμα υπάρχει μια γυάλινη κατασκευή, όπου έχουν τοποθετηθεί οστά ενός άγνωστου Αγίου. Κάποτε μια ομάδα Ισραηλινών εργατών έκαναν έργα στους δρόμους κοντά στο μοναστήρι. Καθώς έσκαβαν εκεί στους δρόμους, ξαφνικά, σταμάτησαν οι μπολντόζες.

Εκείνοι έκπληκτοι αντικρίζουν σ΄ εκείνο το σημείο οστά ανθρώπινα. Μη μπορώντας, λοιπόν, να προχωρήσουν το σκάψιμο με τις μπολντόζες έβγαλαν τα οστά με τα χέρια. Τα θαυμαστά γεγονότα δε σταματούν εδώ. Αφού έβγαλαν τα οστά από εκείνο το σημείο που είχαν σταματήσει τα μηχανήματα, αμέσως μετά οι μπολντόζες άρχισαν και πάλι να λειτουργούν. Τα γεγονότα αυτά μαρτυρούν ότι πρόκειται για οστά ενός Αγίου. Το όνομα του Αγίου δεν είναι γνωστό ούτε περαιτέρω πληροφορίες για τον Άγιο υπάρχουν. Τα οστά τοποθετήθηκαν στο μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού και οι προσκυνητές έχουν την ευλογία να προσκυνήσουν. 

Η συνέχεια αύριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: