19 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στη Μανωλάδα έφθασε το πρωί της Παρασκευής, μαζί με κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών του υπ.Εργασίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας. Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στην Μανωλάδα και τη δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών. «Αυτό που συνέβη δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Ν.Δένδιας, ενώ τόνισε ότι δεν θα απελαθούν τα θύματα.

Μήνυμα για επικείμενο ανασχηματισμό έστειλε ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης, με την απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, να συσταθούν έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν.

Τυροκομικά προϊόντα και από τις λαϊκές αγορές θα μπορούν να αγοράζουν στο μέλλον οι καταναλωτές, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη που κατατέθηκε στη Βουλή στο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις.

Τη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας στο φορητό υπολογιστή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη έστειλαν στη Βουλή οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Aπό τη πραγματογνωμοσύνη φέρεται να προκύπτει η ύπαρξη και τρίτου USB stick, ενώ στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή δεν υπάρχουν τα τρία αρχεία των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ. στη Μάνδρα Αττικής για τον εντοπισμό αγνώστων δραστών, οι οποίοι, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, πυροβόλησαν -πιθανότατα με καλάσνικοφ- εναντίον αστυνομικών της ομάδας Δίας οι οποίοι επιχείρησαν να ελέγξουν το όχημα με κλεμμένες πινακίδες στο οποίο επέβαιναν.Συνειρμός στις Αρχές το συμβάν γιατί στην περιοχή είχε εντοπιστεί το λευκό βαν που είχαν κλέψει από τα Ίσθμια οι τέσσερις δραπέτες των φυλακών Τρικάλων.

Κόσμος

Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω σε περιοχή έξω από τη Βοστώνη, μετά από πυροβολισμούς στο ΜΙΤ στους οποίους σκοτώθηκε ένας αστυνομικός από τουλάχιστον έναν άγνωστο. Στο κυνηγητό φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί εκρηκτικά. Σύγχυση επικρατεί για το εάν, όπως υποστηρίζουν κάποιες αστυνομικές πηγές, οι δράστες σχετίζονται και με την υπόθεση του Μαραθωνίου.

Βίντεο και φωτογραφίες των δύο υπόπτων στις οποίες «συγκλίνει» το υλικό από την επίθεση στη Βοστώνη έδωσε στη δημοσιότητα το FBI, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών για την αναγνώρισή τους. Πρόκειται για δύο άνδρες που φορούν καπέλα του μπέιζμπολ, με τον δεύτερο να εμφανίζεται να αφήνει έναν σάκο στο σημείο της δεύτερης έκρηξης.

Ένα σπάνιο μπλε διαμάντι βρέθηκε σε ορυχείο της Νοτίου Αφρικής. Ο 25,5 καρατίων πολύτιμος λίθος αναμένεται να επιφέρει στην εταιρεία που έχει το ορυχείο τεράστια κέρδη. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το διαμάντι κοστίζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Επιζώντες αναζητούν τα σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια των σπιτιών που καταστράφηκαν από την καταστροφική έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, εξαιτίας της ανακάλυψης νιτρικού αμμωνίου στο σημείο της έκρηξης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών σημειώθηκε την Παρασκευή στη βόρεια Ιαπωνία, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Το Ινστιτούτο κατέγραψε τον σεισμό στις 06:05 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Οικονομία

Ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας για την προσέλκυση επενδυτών έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ίδια στιγμή που το σύνολο των μηχανισμών του ομίλου έχουν κινητοποιηθεί για τη διασφάλιση της ελάχιστης συμμετοχής του 10% στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Τα διδάγματα που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από το επιτυχημένο μεταρρυθμιστικό μοντέλο της Αυστραλίας και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν, αναδείχθηκαν σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, με αφορμή την επίσκεψη του διάσημου καθηγητή G.Banks, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας της Αυστραλίας. Ένα από τα χρήσιμα συμπεράσματα είναι ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται βαθμιαία και όχι βίαια προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και ότι απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, κάτι που στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη.

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις και μεικτές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη την Πέμπτη, ενώ στη Νέα Υόρκη οι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Αθλητισμός

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ για υποβιβασμό της ΑΕΚ στη Β’ Εθνική (Football League), η ΠΑΕ ΑΕΚ απάντησε τα ξημερώματα της Παρασκευής με ανακοίνωση που κάνει λόγο για προμελετημένο έγκλημα με ηθικούς αυτουργούς τους διοικούντες του «συστήματος» της σήψης. Παράλληλα, η Ένωση προανήγγειλε ότι η μάχη θα συνεχιστεί στο Εφετείο.

Αρνητική ήταν η πολυαναμενόμενη απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ για την ΑΕΚ, η οποία καταδικάζει την Ένωση σε υποβιβασμό στη Β’ Εθνική. Οι «κιτρινόμαυροι» τιμωρήθηκαν με μηδενισμό στον αγώνα με τον Πανθρακικό, αφαίρεση τριών βαθμών από την τρέχουσα βαθμολογία και δύο βαθμοί από το πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η ετυμηγορία της πρωτοβάθμιας Επιτροπής ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και η ποινή είναι εφέσιμη.

Το πρωτάθλημα αλλά και το Champions League θέλει να κατακτήσει Ιβάν Σαββίδης με τον ΠΑΟΚ, όπως τόνισε στα εγκαίνια του «Μακεδονία Παλλάς» που έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρόεδρος του «δικέφαλου» του Βορρά αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση της Ελλάδας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ήδη φέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στη χώρα, πιστέψτε ότι υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να σώσουν την Ελλάδα και εγώ θα τα φέρω ακόμη κι αν υπάρξει κίνδυνος. Δεν θα σταματήσω. Η σωτηρία της Ελλάδας είναι στους Έλληνες της διασποράς και τους καλώ όλους να βοηθήσουν». Σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ βρέθηκε στα εγκαίνια του ιστορικού ξενοδοχείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: