25 Απριλίου, 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Ουδεμία «απτή απόδειξη» υπάρχει ακόμη πως πράγματι οι δύο μητροπολίτες που είχαν απαχθεί στη Συρία απελευθερώθηκαν, παραδέχθηκε σήμερα η οργάνωση Œuvre d'Orient ('Έργο της Ανατολής'), κάτι το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τις πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια χθες.Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των δύο ανώτερων κληρικών και για την διακοπή της «αιματοχυσίας» στη Συρία.

«Χθες βράδυ, έφθασε σε εμάς μια πληροφορία του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου η οποία θέτει εν αμφιβόλω πως απελευθερώθηκαν οι δύο μητροπολίτες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κα Κατρίν Μπομόν, εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης αρωγής προς τους χριστιανούς στην Μέση Ανατολή. Χθες το απόγευμα, η ίδια οργάνωση είχε κάνει λόγο περί απελευθέρωσης των δύο ανδρών μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) και είχε αναφέρει πως μετέβησαν σε μια εκκλησία στο Χαλέπι (βόρεια Συρία) — αυτή του Προφήτη Ηλία.

«Δεν έχουμε δυστυχώς ουδεμία απτή απόδειξη για την απελευθέρωση (των μητροπολιτών). Η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, και δεν γνωρίζουμε ακόμα από ποιον απήχθησαν», εξήγησε η κα Μπομόν. Ο Ζαν Κλεμάν Ζανμπάρ, αρχιεπίσκοπος της Μελχιτικής εκκλησίας στο Χαλέπι, διέψευσε και αυτός μιλώντας στο Asianews, ένα καθολικό πρακτορείο ειδήσεων ειδικευμένο στην Ασία, την είδηση ότι οι δύο κληρικοί έχουν απελευθερωθεί. Η συριακή ελληνορθόδοξη επισκοπή στο Χαλέπι επίσης δεν έχει καμιά είδηση σχετικά με τους δύο απαχθέντες μητροπολίτες, σύμφωνα με έναν ιερέα ο οποίος λειτουργεί εκεί, τον Γασάν Ουάρντ.

«Δεν είχαμε καμιά επαφή με» τον Γιοχάνα Ιμπραχίμ, Συρορθόδοξο μητροπολίτη στο Χαλέπι και τον κ. Παύλο, ελληνορθόδοξο μητροπολίτη στην ίδια πόλη, είπε ο ιερωμένος, σημειώνοντας πως οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους συνεχίζονται. Οι δύο ιερωμένοι είχαν απαχθεί τη Δευτέρα στην Καφρ Ντάελ, κοντά στο Χαλέπι, ενώ λάμβαναν μέρος σε μια αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις εκκλησίες τους.

Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο ανώτεροι κληρικοί και απηύθυνε έκκληση να «σταματήσει η αιματοχυσία» και να «εξευρεθεί μια διευθέτηση το ταχύτερο για (τον τερματισμό) της κρίσης» στη χώρα. Ο Αργεντινός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σημείωσε ότι κυκλοφορούν «αντιφατικές ειδήσεις» για την τύχη των δύο μητροπολιτών, και ευχήθηκε «να επιστρέψουν το ταχύτερο στα ποίμνια τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: