25 Απριλίου, 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ (Ι΄ ΜΕΡΟΣ)


Το όρος Θαβώρ. (Ι΄ ΜΕΡΟΣ)

Στο όρος αυτό όλοι θυμόμαστε τη θαυμαστή Μεταμόρφωση του Κυρίου μας. Ο Κύριος, αφού είχε παραλάβει μαζί Του τρεις μαθητές Του - τους Αποστόλους Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο - ανέβηκε στο όρος και εκεί με μεγάλη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια«...μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών...». Στην κορυφή του όρους αυτού βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι. Μέχρι κάποιο σημείο φτάνεις με λεωφορείο. Το μοναστήρι βρίσκεται αρκετά ψηλά και η διαδρομή της ανάβασης είναι πολύ γραφική.

Καθώς ανεβαίνουμε παρατηρούμε το τοπίο με τις απέραντες και τις πολύ προσεγμένες καλλιέργειες ενώ ακριβώς κάτω από το όρος απλωνόταν ένα χωριό με το όνομα Θαβωρία. Απέναντί μας αντικρίζαμε τη Ναζαρέτ. Φτάνοντας στην Ιερά Μονή, προχωρούμε στο προαύλιο του μοναστηριού το οποίο είναι αρκετά μεγάλο, με όμορφα λουλούδια και με εκπληκτική θέα προς τα κάτω,  κατευθυνόμαστε προς το ναό,  όπου συναντούμε  τις ιερές εικόνες με τη Μεταμόρφωση του Κυρίου μας.  

Εκεί υπάρχει ο λίθος στον οποίο πάτησε ο Κύριος και μετεμορφώθη και ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού προς προσκύνηση. Το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν ο Κύριος τη στιγμή της Μεταμόρφωσης βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα, εκεί που είναι τοποθετημένη η Αγία Τράπεζα. Για να μπορούν, όμως, όλοι οι προσκυνητές να έχουν πρόσβαση και να προσκυνούν, έχουν τοποθετήσει το λίθο έξω από το Ιερό Βήμα, μέσα στο ναό.

Μέσα στο ναό επίσης υπάρχει, και μια εικόνα της Παναγίας μας με τον Κύριο ως βρέφος στην αγκαλιά της και η οποία είναι θαυματουργή. Ο ναός μέσα είναι πολύ κατανυκτικός με όμορφο τέμπλο και εντυπωσιακές αγιογραφίες. Επίσης θα δείτε εικόνα  με τη φωτεινή νεφέλη που εμφανίζεται κάθε χρόνο, την ημέρα της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πάνω από το μοναστήρι. Πολλοί προσκυνητές ομολογούν και γίνονται αυτόπτοι μάρτυρες του συγκεκριμένου θαύματος την ημέρα εκείνη.

Στο προαύλιο του μοναστηριού, παρατηρεί κανείς μια μεγάλη εικόνα της Μεταμόρφωσης περικυκλωμένη με όμορφα λουλούδια και ένα μικρό καντηλάκι να κρέμεται μπροστά της.

Ναζαρέτ.

Σ΄ αυτό το μέρος μεγάλωσε η Υπεραγία Θεοτόκος και στο σημείο που είναι η Ιερά Μονή υπήρξε το σπίτι, όπου διέμενε η Παναγία μας. Το μοναστήρι δεν είναι πολύ μεγάλο και ο ναός είναι αρκετά μικρός. Φτάνοντας στο μοναστήρι και εισερχόμενοι στο εσωτερικό του ναού για να προσκυνήσουμε στον ιερό χώρο, προχωρούμε και κατεβαίνουμε κάποιες σκάλες που οδηγούν σε μια πηγή. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτή είναι η πηγή που η Παναγία κατέβαινε και έπαιρνε νερό.

Σ΄ αυτό το σημείο, πάνω από την πηγή,  υπάρχει μια μεγάλη και πολύ ωραία εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Κύριος σ΄ αυτή την εικόνα εικονίζεται ολόσωμος στην κοιλία της Αγίας Μητέρας Του, ενώ δίπλα της είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που της αναγγέλει το χαρμόσυνο μήνυμα, στο σημείο αυτό υπάρχει πηγή με Άγίασμα. Επίσης, δίπλα στην πηγή, βρίσκεται και η σκάλα του σπιτιού της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα και προστατεύεται.

Κανά της Γαλιλαίας.

Σ΄ αυτό το μέρος ο Κύριος έκανε το πρώτο Του θαύμα. Εκεί ο Κύριος, προσκαλεσμένος σ΄ ένα γάμο, μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Το κρασί στο τραπέζι του γάμου είχε τελειώσει και ο Κύριος τους προέτρεψε να Του φέρουν τις υδρίες γεμάτες με νερό έως πάνω. Τότε το ευλόγησε και το νερό έγινε κρασί. Φτάνοντας στο σημείο που βρίσκεται το μοναστήρι, είναι ένα όμορφο μοναστήρι με ωραίους, διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους.

Όμορφα φυτά διακοσμούν τον προαύλιο χώρο. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται μέχρι σήμερα δύο από τις έξι υδρίες τις οποίες είχαν γεμίσει μέχρι πάνω με νερό, το οποίο ευλόγησε ο Κύριος και έγινε κρασί. Η μία βρίσκεται  στη δεξιά μεριά του ναού και η άλλη στην αριστερή πλευρά. Προστατεύονται προφυλάσσονται μέσα σε μεγάλες γυάλινες κατασκευές, για να διατηρούνται και να μπορούν οι προσκυνητές να παίρνουν ευλογία.

Στο ναό υπάρχει και μια εικόνα του Αγίου Σίμωνα του Ζηλωτή, ο οποίος ήταν ο γαμπρός στο γάμο και αργότερα έγινε Άγιος της Εκκλησίας μας.   

Καπερναούμ

Στην Καπερναούμ οι κάτοικοι είχαν δει μεγάλα θαυμαστά γεγονότα από τον Κύριο. Όμως, δεν πίστεψαν και δε μετενόησαν. Γι΄ αυτό ο Κύριος είχε προφητέψει την πλήρη καταστροφή και τον αφανισμό της πόλης. Η εκπλήρωση, λοιπόν, αυτής της προφητείας έχει αφήσει τα σημάδια της μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, συναντούμε στις άκρες του δρόμου καμμένες πέτρες. Είναι τα μόνα σημάδια που έχουν απομείνει από εκείνη την αμετανόητη πόλη. Η Καπερναούμ, όπως είχε προφητέψει ο Κύριος, καταστράφηκε και από εκείνη δεν έμεινε τίποτα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε οι ανασκαφές των αρχαιολόγων στην περιοχή δεν έφεραν στην επιφάνεια κανένα στοιχείο και κανένα εύρημα από την πόλη αυτή. Αυτό μας δείχνει ότι τα Άγια λόγια του Κυρίου μας δεν διαψεύδονται ποτέ και όλα επαληθεύονται επακριβώς. Οι καμμένες αυτές πέτρες που υπάρχουν εκεί είναι η απόδειξη της πλήρους καταστροφής της Καπερναούμ. Φτάνοντας στο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων, το μοναστήρι είναι πολύ γραφικό, καθώς βρίσκεται δίπλα στην Τιβεριάδα.

Τον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού στολίζουν όμορφα και μεγάλα δέντρα, τα οποία προσφέρουν στους προσκυνητές δροσιά και σκιά. Επίσης, κοντά στην ακτή της Τιβεριάδας, βρίσκεται ένα μεγάλο τραπέζι με δύο μεγάλους πάγκους, σε σκιερό μέρος, κατάλληλο για την ξεκούραση των προσκυνητών. Σ΄ έναν τοίχο στο ναό υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγιογραφία, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος από πάνω μέχρι κάτω. Σ΄ αυτή την αγιογραφία εικονίζεται η Δευτέρα Παρουσία. Ο Κύριος στη μέση, δίπλα η Παναγία Μητέρα Του και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.

Γύρω - γύρω καθισμένοι οι Άγιοι Απόστολοι και Άγγελοι, ενώ στην ίδια αγιογραφία φαίνεται και ο διαχωρισμός των ψυχών, όπως ακριβώς είχε προείπει ο Κύριος.  Σ΄ αυτό το μέρος, στην Καπερναούμ, είχαν γίνει και τα παρακάτω θαύματα. Πρώτον, η κατάπαυση της μεγάλης τρικυμίας από τον Κύριό μας. Ο Κύριος με τους μαθητές Του έπλεαν στην Τιβεριάδα όταν, ξαφνικά, ξέσπασε μεγάλη τρικυμία. Οι μαθητές αμέσως φοβήθηκαν και ταράχτηκαν. Έντρομοι ξύπνησαν το Διδάσκαλό τους, ο Οποίος είχε αποκοιμηθεί καθισμένος στο πλοιάριο.

Εκείνος, τότε, επετίμησε τους μαθητές Του γιατί, ενώ, βρισκόταν κοντά τους, εκείνοι έδειξαν ολιγοπιστία και τους κυρίευσε ο φόβος. Αμέσως, με το λόγο Του, διατάζει τη θάλασσα να ηρεμήσει και εκείνη υπάκουσε στον Εξουσιαστή των πάντων, σταμάτησαν οι άνεμοι και επικράτησε γαλήνη. Αυτό το γεγονός το συναντούμε σε μια πολύ ωραία αγιογραφία στο εσωτερικό του ναού της μονής, στην οποία φαίνεται  ο Κύριος με τους μαθητές Του ευρισκόμενοι στο μέσο της τρικυμισμένης θάλασσας. Το δεύτερο θαύμα του Κυρίου στην περιοχή αυτή είναι ο χορτασμός των τετρακισχιλίων.

Είχαν μαζευτεί πλήθος κόσμου δίπλα Του με διάφορες ασθένειες και προβλήματα. Ο Κύριος, που είναι Πατέρας όλων, τους θεράπευσε και έτσι όλοι θαύμαζαν τα γεγονότα και δόξαζαν το Θεό. Ο πολυεύσπλαχνος Κύριος, όμως, τους λυπήθηκε, καθώς τα πλήθη είχαν μείνει κοντά Του τρεις ημέρες νηστικοί. Έτσι, απευθυνόμενος στους μαθητές Του, ρώτησε τι τρόφιμα είχαν. Η απάντηση των μαθητών ήταν επτά άρτοι και λίγα ψάρια, τα οποία δεν έφταναν για όλους τους παρευρισκόμενους. Τότε ο Κύριος, αφού ευχαρίστησε τον Ουράνιο Πατέρα, έκοψε τους άρτους και τα ψάρια σε κομμάτια, τα έδωσε στους μαθητές Του και εκείνοι τα μοίρασαν στα πλήθη.

Και από κείνα, με θαυμαστό τρόπο, έφαγαν και χόρτασαν τέσσερις χιλιάδες άνδρες, χωρίς να υπολογίζονται οι γυναίκες και τα παιδιά. Κι όχι μόνο χόρτασε τόσος λαός, αλλά περίσσεψαν επτά μεγάλα κοφίνια γεμάτα από εκείνα τα τρόφιμα.  Η αγιογραφία του χορτασμού των τετρακισχιλίων μέσα στο ναό που βρισκόμαστε μας θυμίζει το θαύμα του Χριστού που έγινε εκεί και μας διδάσκει, εκτός των άλλων, και την Πρόνοια του Κυρίου για κάθε ψυχή. Τρίτο θαυμαστό γεγονός είναι η θεραπεία του παραλυτικού. Ευρισκόμενος ο Κύριος στην Καπερναούμ, Του έφεραν έναν παράλυτο, που ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι.

Ο μακρόθυμος Κύριος είδε την πίστη τόσο του ίδιου του παράλυτου όσο και αυτών που τον έφεραν και απευθυνόμενος στον παραλυτικό, του είπε ότι οι αμαρτίες του έχουν συγχωρεθεί. Σαν απάντηση, όμως, στις πονηρές σκέψεις των Γραμματέων και των Φαρισαίων, τις οποίες ο Κύριος γνώριζε ως Παντογνώστης,  είπε κατόπιν στον παραλυτικό να σηκωθεί, να πάρει το κρεβάτι του και να πάει σπίτι του. Έτσι κι έγινε μετά από το λόγο αυτό του Χριστού.

Το παραπάνω θαύμα του Κυρίου στην Καπερναούμ εικονίζεται σε μια από τις όμορφες αγιογραφίες που διακοσμούν το εσωτερικό της Μονής των Αγίων Αποστόλων.

Η συνέχεια αύριο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: