10 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επιμένει στις απαιτήσεις της για την απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και συνολικά 20.000 έως το τέλος του 2014 η τρόικα. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα, το μεσημέρι της Τετάρτης και ο Αντ. Μανιτάκης δεσμεύθηκε να στείλει νέο σχεδιασμό με χρονοδιαγράμματα για την απομάκρυνση των επίορκων, καθώς και τα οργανογράμματα των δημοσίων φορέων προκειμένου να συζητηθούν στη συνάντηση.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, σε συνεργασία με το Megaron Plus διοργανώνουν την Πέμπτη ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ανταγωνιστικότητα και Εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις για την Οικονομική Ανάπτυξη»

Ένταση επικρατεί από τις 03:30 στην Ιερισσό, μετά τη σύλληψη δύο κατοίκων που θεωρούνται ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες των σπιτιών για να προχωρήσουν στις συλλήψεις και οι κάτοικοι εισέβαλαν στο -άδειο- αστυνομικό τμήμα, όπου προκάλεσαν ζημιές. Αυτήν την ώρα οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πολυγύρου. Τι λέει η αστυνομία και ο Ν.Δένδιας για την επιχείρηση.

Την πεποίθησή του ότι ο «κυρίαρχος εκβιασμός» από την πλευρά των Γερμανών «μπορεί να αντιστραφεί» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής της χώρας στη δραχμή. «Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κάποιος να δώσει μια μάχη;» αναρωτήθηκε.

Τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο «Μεταξά», το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σημειώνοντας ότι καλύπτεται μόνο το 54% των οργανικών θέσεων νοσηλευτών και το 47% των εργαζομένων υποχρεωτικής.

Κόσμος

Φτωχότερα εμφανίζονται τα νοικοκυριά στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, σε σύγκριση με τη λεγόμενη περιφέρεια, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ με στοιχεία που ως επί το πλείστον χρονολογούνται στο 2010. Τα στοιχεία της μελέτης ωστόσο πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή, καθώς, μεταξύ άλλων, σημαντικό ρόλο παίζει η ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας -πράγμα στο οποίο η Γερμανία κατατάσσεται στο χαμηλότερο άκρο της λίστας, ενώ αρκετές χώρες του Νότου βρίσκονται στις υψηλές θέσεις.

Ένα βήμα πριν από τον πόλεμο φαίνεται πως βρίσκεται η Κορεατική Χερσόνησος. Την Τετάρτη η Νότιος Κορέα αύξησε το επίπεδο συναγερμού επιτήρησης, εν μέσω ενδείξεων ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. Παράλληλα, έκλεισε συνοριακό πέρασμα με την Κίνα για τους τουρίστες.

Στην Κούβα βρέθηκε ένα ζευγάρι Αμερικανών που είχε απαγάγει τα παιδιά του, όταν έχασε την επιμέλειά τους. Η κυβέρνηση της Κούβας είπε ότι οι δύο αμερικανοί πολίτες θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Ο Τζόσουα και η Καρίν Χάκεν απήγαγαν τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας 3 και 5 ετών, από το σπίτι της γιαγιάς τους, η οποία είχε την επιμέλεια.

Η ομοσπονδιακή δίκη του γαμπρού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία σε εγκληματικές πράξεις κατά Αμερικανών πολιτών, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο στο Μανχάταν, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ειδική συνεδρίαση, αφιερωμένη στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, που απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών θα πραγματοποιηθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές και ο βρετανός πρωθυπουργός θα αποτίσουν φόρο τιμής στη Μ.Θάτσερ, η οποία παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για πολλούς Βρετανούς.

Οικονομία

Το «πράσινο φως» για την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, στη μεσημεριανή (12 μ.μ.) συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Το τελικό σενάριο προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών σε περίπου 48 δόσεις αντί για 36 δόσεις.

Σε συμβιβασμό για άνοιγμα μικρών και μεγάλων καταστημάτων 10 Κυριακές τον χρόνο φαίνεται να οδεύει η κυβέρνηση, ενώ στις συζητήσεις με την τρόικα εξετάζονται και αλλαγές στις προβλέψεις γαι τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Αθλητισμός

Τον Νικολά Ανελκά, που μένει ελεύθερος το καλοκαίρι από τη Γιουβέντους θέλει να φέρει στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης. Ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου του Βορρά» έχει δώσει τη σχετική εντολή για να υπάρξει εντοπισμός περιπτώσεων που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να απασχολήσουν τον ΠΑΟΚ κι ήδη βρέθηκε ο πρώτος εκλεκτός.

Σε ένα ματς για καρδιακούς, η Ντόρμουντ έκανε την μεγάλη ανατροπή στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, επικρατώντας με 3-2 επί της Μάλαγα που προηγήθηκε δυο φορές στο Βεστφάλεν (0-0 το πρώτο ματς στην Ισπανία). Στα ημιτελικά και η Ρεάλ που καρδιοχτύπησε στο δεύτερο ημίχρονο, αφού προηγήθηκε στην Τουρκία της Γαλατάσαραϊ, αλλά οι γηπεδούχοι απάντησαν με τρία τέρματα και έβαλαν φωτιά στο ματς. Τελικά η Βασίλισσα πήρε την πρόκριση χάνοντας 3-2, αφού στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη είχε νικήσει με 3-0.

Με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της και άμεσο συνεργάτη του τον Άκη Ζήκο, θα ολοκληρώσει τη σεζόν η ΑΕΚ, καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης, οι δύο πρώην «κιτρινόμαυροι» παίκτες αποδέχτηκαν την πρόταση της διοίκησης για να διαδεχτούν τον Έβαλντ Λίνεν. Οι δυο τους «λύγισαν» κυριολεκτικά από την ασφυκτική πίεση των παραγόντων της «Ένωσης» για να βοηθήσουν στην πιο κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία του συλλόγου και έτσι κάμφθηκαν οι όποιες αμφιβολίες τους. «Πιάνουν δουλειά» την Τετάρτη εν όψει του Κυριακάτικου «τελικού» με τον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: