10 Απριλίου, 2013

5+1 ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ!

Εάν ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα είχε έναν τίτλο από αυτόν που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί αθλητικογράφοι για να περιγράψουν την κατάσταση: Πανωλεθρίαμβος. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα! Και αυτό γιατί οι τροϊκανοί, αν και έπαιζαν εκτός έδρας, κατάφεραν να μετατρέψουν την προαναγγελθείσα νίκη του κ. Στουρνάρα και της παρέας του σε ολίγον από... βατερλό.

Οσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιβεβαιώνουν ότι κάθε φορά που διακόπτονται οι συνομιλίες αποχωρεί η τρόικα και όταν επιστρέφει συλλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απροετοίμαστο, αδιάβαστο και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις και σχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών συνέχιζε να ζει στην εικονική του πραγματικότητα μιλώντας για «εντυπωσιακή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» το σκηνικό ήταν φορτωμένο ήδη με μαύρα σύννεφα. Η ανάγνωση των σημείων της ατζέντας και των αποτελεσμάτων που ήρθαν μετά τις «διαπραγματεύσεις» είναι ενδεικτική.

1. Δημόσιο - απολύσεις

Το θέμα λίγο έλειψε να δημιουργήσει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση, μετά τη σύγκρουση Μανιτάκη - Στουρνάρα για τους χειρισμούς στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Τελικά η τρόικα απέρριψε το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι «αποχωρήσεις», όπως αποκαλεί τις απολύσεις η τρόικα, θα ξεκινήσουν και θα φτάσουν περίπου τις 25.000 ως το τέλος του 2014. Εκείνο που κέρδισε η κυβέρνηση είναι να προσλαμβάνει έναν νέο εργαζόμενο μέσω ΑΣΕΠ για κάθε «επίορκο» (περίπου 2.000) που θα φεύγει.

2. Χαράτσι

Το χαράτσι (έστω και με άλλο όνομα) στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ παραμένει μειωμένο, όμως κατά 15% απ' ό,τι όλα δείχνουν, αλλά όχι όπως το ήθελαν στην κυβέρνηση. Η τρόικα φαίνεται ότι «πάγωσε» το αφορολόγητο «ειδικών κατηγοριών» και δέχτηκε τη μείωση μόνο με τον όρο ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ποσόν που έχει προϋπολογιστεί (οπότε ας ετοιμαστούμε για επιδρομές σε οικόπεδα, εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια κ.λπ.).

3. Ρυθμίσεις χρεών

Ηταν ένα ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση πόνταρε πολλά για να μαζέψει, από τη μια, χρήματα (γιατί ήδη η «στάση πληρωμών» εξαιτίας της φτώχειας των φορολογουμένων έχει ρίξει έξω τα έσοδα) και, από την άλλη, για να εξωραΐσει το προφίλ της. Το παιχνίδι μεταξύ 48 και 36 δόσεων συνεχίζεται. Και εδώ η τρόικα κατάφερε να κάνει τα πράγματα δύσκολα για την κυβέρνηση και τους φορολογουμένους, μια και απαιτεί υποθήκες περιουσιακών στοιχείων.

4. Ναυάγιο στο deal Εθνικής - Eurobank

Εδώ η ήττα είναι συντριπτική σε όλα τα επίπεδα. Η συγχώνευση μετατράπηκε σε ναυάγιο (διαβάστε σχετικά και στις σελίδες 6-7), την ώρα που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν «εκτεθεί» με δηλώσεις μετά τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει.

5. Κόκκινα δάνεια

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν μπλοκάρει με την στάση τους και τη ρύθμιση που το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να κάνει ως προς τους διακανονισμούς και τις διευθετήσεις για χιλιάδες νοικοκυριά μέσω της αλλαγής του νόμου Κατσέλη. Η τρόικα υπολογίζει ότι η ρύθμιση των δανείων την οποία προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης θα κοστίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, την ώρα που το υπουργείο την έχει κοστολογήσει στο 1 δισ. ευρώ.

6. Προσδοκίες για εκταμίευση

Το βατερλό του υπεραισιόδοξου Στουρνάρα. Ως πριν από λίγες ημέρες δήλωνε πομπωδώς ότι στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχει γίνει εκταμίευση της διπλής δόσης των 8,8 δισ. ευρώ, μια και όλα θα είχαν τελειώσει πριν από το Eurogroup. Ετσι ισχυριζόταν! Τώρα φτάσαμε να μιλάμε για εκταμίευση από τα μέσα Μαΐου και βλέπουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: