17 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επί της αρχής υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται και η υπερψήφισή του επί των άρθρων. Σε σημεία αιχμής αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, η τροπολογία για δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» κατά τη διάρκεια των απεργιών της ΠΝΟ και το άρθρο 19 για την υπό προϋποθέσεις υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Σκληρή κόντρα Μουσουρούλη-Παπαδημούλη στη Βουλή.

Έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 4.000 υπάλληλοι και στη διάρκεια του 2014 θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 απολύσεις, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Αντ.Μανιτάκης τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε ανθρωποθυσίες» και εξήγησε από που θα βρεθούν οι προς αποχώρηση δημόσιοι υπάλληλοι.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για 24ωρη απεργία και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για εξάωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι. Συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή.

Άγνωστοι γάζωσαν με πυρά την είσοδο νυχτερινού κέντρου στην Πάτρα περίπου στις 03:30 την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας υπάλληλος του κλαμπ, να τραυματιστεί σοβαρά ένας δεύτερος υπάλληλος και ελαφρύτερα ένας τρίτος. Πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ κυκλωμάτων της νύχτας.

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ανοίγει η ΑΔΕΔΥ για τις αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από σήμερα, Τετάρτη, οπότε προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30 το μεσημέρι. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχει κηρυχθεί στάση εργασίας από τις 12:00 ώς τη λήξη του ωραρίου στην Αττική.

Κόσμος

Αποστάσεις από τις βίαιες διαδηλώσεις, που σημειώθηκαν στο Καράκας μετά την επίσημη ανακήρυξη της νίκης του Νικολά Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας, κρατά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες και κατηγορεί για τα επεισόδια τον συνεχιστή του Τσάβες. Μάλιστα ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, διαδήλωση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε σχέδια να «διεισδύσει» σε αυτή, να δημιουργήσει προβλήματα και στη συνέχεια να κατηγορήσει τον ίδιο. Την Παρασκευή η ορκωμοσία του Μαδούρο.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν την επίθεση στη Βοστώνη, η πόλη περνά από το σοκ στην οργή και στις ΗΠΑ η φωτογραφία ενός από των τριών νεκρών κοντεύει να γίνει σύμβολο: Ο οκτάχρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ έφτασε να αντιπροσωπεύει για τους Αμερικανούς τον κίνδυνο από την τυφλή βία που φαινόταν να είχε απομακρυνθεί ενώ ο θρήνος περισσεύει για τις δύο νεαρές κοπέλες που έχασαν επίσης τη ζωή τους επειδή απλά συμμετείχαν σε μία γιορτή. Φρίκη προκαλεί η ιδέα ότι αρκετοί από τους 176 τραυματίες έχουν ακρωτηριαστεί.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο θέρετρο Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση με ρουκέτες, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Τίτλοι τέλους για την πιο εμβληματική προσωπικότητα που κυβέρνησε τη Βρετανία από την εποχή του Τσόρτσιλ: Η Μάργκαρετ Θάτσερ κηδεύεται την Τετάρτη στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, σε μία τελετή κλειστή στο κοινό και με υψηλούς προσκεκλημένους στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Η στρατιωτική πομπή θα περάσει από μεγάλο μέρος της πόλης υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ αναμένει ορισμένες μικρές διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Εμποτισμένη με ρικίνη βρέθηκε από τις αμερικανικές αρχές μια επιστολή που είχε αποδέχτη τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ρότζερ Ουίκερ. Το δηλητήριο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας του καθημερινού ταχυδρομείου των γερουσιαστών, σε ένα ξεχωριστό κτίριο του Καπιτωλίου.

Οικονομία

Η Γερμανία θα επιστρέψει σε πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2016, χάρη στη σταθερή ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη τροποποίηση της ισχύουσας λογιστικής νομοθεσίας, με στόχο να βελτιωθεί η διαφάνεια των δραστηριοτήτων ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων (με περισσότερους από 500 εργαζομένους) σε ό,τι αφορά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το Σεπτέμβριο του 2013 θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο επιλιμένιος σταθμός φόρτωσης αυτοκινήτων στο Car-Terminal του ΟΛΠ, στο χώρο Γ2 του εμπορικού λιμένα στο Νέο Ικόνιο, όπως κατέληξε η σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του, Γιώργου Ανωμερίτη, του διευθύνοντος σύμβουλου της ΕΡΓΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλου, και διευθυντικών στελεχών των δύο εταιρειών.

Αθλητισμός

Το... τραίνο της Μπάγερν Μονάχου έχει μπει στις ράγες και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να το σταματήσει. Οι Βαυαροί συνέτριψαν με 6-1την Βόλσφμπουργκ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Γερμανίας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό έπειτα από μια... πολύ καλή προπόνηση. Τα τρία πρώτα γκολ πέτυχαν οι Μάντζουκιτς (15΄), Ρόμπεν (35΄), Σακίρι (50΄) και ακολούθησε χατ-τρικ μέσα σε έξι λεπτά (80΄,83΄, 86΄) από τον Μάριο Γκόμεζ που είχε μπει ως αλλαγή στο 77΄! Σκόρερ των φιλοξενούμενων ήταν ο Ντιέγκο στο 45΄.

Μετά την ένσταση για αντικανονική διακοπή του αγώνα, η ΑΕΚ ετοιμάζεται να καταθέσει και μήνυση στον διαιτητή Τριτσώνη για παράβαση καθήκοντος. «Η ΑΕΚ θα προστατέψει με κάθε μέσο την Ιστορία της» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Την ευκαιρία να κάνει σημαντικό βήμα για την έξοδό της στο Champions League έχασε η Άρσεναλ. Σε εξ αναβολής αναμέτρηση της πρέμιερ λιγκ οι«κανονιέρηδες» παραχώρησαν «λευκή» ισοπαλία (0-0) στην Έβερτον και νιώθουν την "ανάσα" της Τσέλσι και της Τότεναμ που έχουν αγώνες λιγότερους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: