15 Απριλίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νέα σελίδα επιδιώκει να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την αποχώρηση της τρόικας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ετοιμάζεται ώστε να θέσει άμεσα το ζήτημα της αλλαγής προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί το μεσημέρι της Τρίτης κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να μιλήσει για την νέα αρχή που πρέπει να κάνει το κόμμα.

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ζητώντας για άλλη μία φορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία να ξεπερνά - προς το παρόν τουλάχιστον - μία ευθεία σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα. Στη συνεδρίαση της ΚΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κείμενο της πολιτικής απόφασης για την πολιτική του κόμματος το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα απορρίφθηκαν οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας για τα ζητήματα του ευρώ και των συνεργασιών.

Από τέσσερις βασικές «πηγές» θα προέλθουν οι «αναγκαστικές αποχωρήσεις» από τον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα έως το τέλος του 2014, για τις οποίες συμφώνησαν το Σάββατο οι κυβερνητικοί εταίροι στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» θα ισχύσει ο κανόνας 1:1 (μία νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση), ενώ το όλο θέμα των απολύσεων αποσυνδέεται από εκείνο της κινητικότητας.

Τη γραμμή της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία αποχώρησε από το τιμόνι του ΚΚΕ μετά από 22 χρόνια, θα ακολουθήσει ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μερικοί, μάλιστα, βλέπουν να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι κατά της Κουμουνδούρου, καθώς ο κ. Κουτσούμπας είναι γνωστός για τις σκληρές τοποθετήσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Η απερχόμενη γενική γραμματέας θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες εντός Κοινοβουλίου ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Κόσμος

Οι μεγάλες περικοπές στην Ευρώπη, πέρα από τις επιπτώσεις στο οικονομικό επίπεδο των πολιτών, συνιστούν παράλληλα και ένα πείραμα πάνω στην υγεία των ανθρώπων με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον, όπως υποστηρίζει το «New Scientist».

Eπισκέψεις στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την πΓΔΜ πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, αφήνοντας ανοικτό το πρόγραμμά της και για άλλες επισκέψεις -κυρίως τη Σερβία, μετά τις άκαρπες συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η έκθεση για το εάν θα ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία και την πΓΔΜ.

Σε διπλωματικό κλοιό, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να βρίσκεται στην Ιαπωνία έχοντας περάσει ήδη από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα για να ενισχύσει το μέτωπο εναντίον της, γιορτάζει η Πιόνγιανγκ τα 101α γενέθλια του «Αιώνιου Ηγέτη» Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο δεν έχουν πέσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες ενώ η Σεούλ παραμένει σε επιφυλακή για πυραυλικές δοκιμές από τον Βορρά.

Με 50,76% επικράτησε ο Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, έναντι 49,07% του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες. «Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη» είπε ο Μαδούρο μετά το αποτέλεσμα, δηλώνοντας ανοικτός στο αίτημα της αντιπολίτευσης να επανεξεταστεί το αποτέλεσμα. Δεν αναγνωρίζει τη νίκη Μαδούρο ο Καπρίλες, λέγοντας πως θα περιμένει μέχρι την πλήρη εξέταση των των εκλογικών αποτελεσμάτων και πως θέλει «να μετρηθεί ξανά κάθε ψήφος».

Ένα μήνα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, οι πολίτες της Βενεζουέλας ψηφίζουν την Κυριακή για να εκλέξουν το διάδοχο του. Η εκλογική διαδικασία είναι μια μονομαχία μεταξύ του «κληρονόμου» του Τσάβες, Νικολά Μαδούρο και του ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Σχεδόν 150.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είναι επιφορτισμένα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα χιλιάδες εκλογικά κέντρα της χώρας, τα σύνορα της οποίας έχουν κλείσει από την αρχή της εβδομάδας.

Οικονομία

Ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει δύο βασικές παρεμβάσεις: θα προβλέπεται ότι δεν θα ασκείται ποινική δίωξη για οφειλές έως 10.000 ευρώ και θα χαρακτηρίζει ως μη εισπράξιμες αρχικές οφειλές έως 200 ευρώ, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.

Αυστηρές θα είναι από σήμερα, Δευτέρα, οι κυρώσεις για τους οδηγούς που κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα. Με την ψήφιση σχετικού νόμου γίνεται πλέον δυνατή η αξιοποίηση της διασταύρωσης των στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Έως την Τρίτη αναμένεται να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα έχει την τελική σύσκεψη με την τρόικα, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και εν συνεχεία αναμένεται το ανακοινωθέν της τρόικας. Τι προβλέπει η συμφωνία επί των βασικών ζητημάτων.

Αθλητισμός

Από ένα γκολ και ένα βαθμό, 1-1, μοιράστηκαν Μίλαν και Νάπολι στο γήπεδο της πρώτης σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι για την 32η αγωνιστική του campionato. Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση της Παλέρμο με την Μπολόνια στη Σικελία, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 5ο λεπτό με τον Ίλιτσιτς, ενώ οι «ροσομπλού» ισοφάρισαν στο 17΄ με τον Γκαμπιαντίνι. Με νίκη συνέχισε η Ρόμα επιβλήθηκε 2-1 της Κάλιαρι στην Τεργέστη για την 32η αγωνιστική του καμπιονάτο. Τοροσίδης και Ταχτσίδης ήταν στην αποστολή των «τζαλορόσι», αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Η Ουντινέζε επιβλήθηκε 3-0 εκτός έδρας της Πάρμα, με την οποία ο Νίνης αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο.

Η Λιόν νίκησε 3-1 την Τουλούζ στο «Ζερλάν» σε αναμέτρηση για την 32η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Οι «λιονέ» προηγήθηκαν στο 8ο λεπτό με τον Γκρενιέ, η Τουλούζ ισοφάρισε με τον Μπεν Γεντέρ στο 28', ενώ οι γηπεδούχοι πήραν το «τρίποντο» με τα τέρματα των Κονέ (49') και Γκομί (63'). «Λευκή» ισοπαλία για Λιλ και Μαρσέϊγ, στην αναμέτρηση με την οποία «έπεσε» η αυλαία της 32ης αγωνιστικής του σαμπιονά. Η Μαρσέϊγ παρέμεινε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 58 βαθμούς, ενώ η Λιλ είναι 6η με 53 βαθμούς.

Την προέλασή της προς την τέταρτη θέση και το Champions League της επόμενης περιόδου συνεχίζει ακάθεκτη η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η ομάδα του Σαν Σεμπαστιάν νίκησε εκτός έδρας 2-0 τη Ράγιο Βαγεκάνο, στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και αποσπάστηκε τέσσερις βαθμούς από τη Βαλένθια.Ένα... ήρεμο βράδυ πέρασε η Μπαρτσελόνα, καθώς επικράτησε 3-0 της Σαραγόσα στο «Ρομαρέδα». Με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (2΄ & 68΄) και ένα από τον Ιγκουάιν (76΄), η Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε νικηφόρα, 3-0, από τη χώρα των Βάσκων και το γήπεδο της Αθλέτικ Μπιλμπάο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: