03 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την κυβέρνηση συνεργασίας. Λίγο νωρίτερα είχε εισέλθει στο ΣΕΦ επευφημούμενος από τους συνέδρους ο Γ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, αρνητικά απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην πρόσκληση Βενιζέλου για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αναφορικά με την πρόταση αυτή, ο κ. Βενιζέλος επανήλθε λέγοντας ότι αφορά και στις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που πρέπει να έχει δύο πόλους και όχι τρεις.

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού χθες από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και από τα Δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει ένας από τους τρεις φοιτητές που νοσηλεύονται στη Λάρισα μετά το τραγικό περιστατικό με τις αναθυμιάσεις σε μονοκατοικία που στοίχισαν τη ζωή σε δύο νεαρούς. Οι άλλοι δύο φοιτητές παραμένουν σταθερά σε κρίσιμη κατάσταση.

Συγκέντρωση υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική πραγματοποίησαν στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγιάς εργαζόμενοι της εταιρείας, κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε μεταξύ άλλων και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την υλοποίηση της επένδυσης. Επιστολές που διαβάστηκαν στη συγκέντρωση απέστειλαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Μάκης Βορίδης και του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Με ενθουσιασμό και συνθήματα έγινε δεκτός από τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κόσμος

Νέο συντονιστή για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Κόλπου διόρισε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Φίλιπ Γκόρντον, ειδικός στην εξωτερική πολιτική στην ομάδα του Ομπάμα εδώ και τέσσερα χρόνια, θα αναλάβει καθήκοντα στις 11 Μαρτίου.

Έκκληση στον γάλλο πρόεδρο να διοργανώσει δημοψήφισμα για έξοδο από την «σοβιετική Ευρωπαϊκή Ένωση» απηύθυνε η Μαρίν Λεπέν μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός της, του Εθνικού Μετώπου. «Η ΕΕ είναι όπως η Σοβιετική Ένωση, δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί» είπε η γαλλίδα πολιτικός.

Με πανό και συνθήματα και... άρωμα της «Επανάστασης των Γαριφάλων» υποδέχτηκαν την τρόικα χιλιάδες Πορτογάλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία του μνημονίου. Η προσέλευση στις πορείες θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δύο χρόνων, και διοργανώθηκε από κινήματα και συνδικάτα ενώ η αντιπροσωπεία Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ βρίσκεται στη Λισαβόνα για την έβδομη αξιολόγηση του πορτογαλικού προγράμματος.

Η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την τραγωδία» του θανάτου δύο αγοριών, ηλικίας κάτω των επτά ετών, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων «εναντίον στόχων που θεωρήθηκαν θέσεις ανταρτών».

Αίσθημα ευθύνης και μέτρο ζήτησε από τους αρχηγούς των ιταλικών κομμάτων ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, αντιδρώντας στην διατύπωση «ποικίλων υποθέσεων» για τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη και στις «πρόωρες και μεροληπτικές θέσεις», όπως λέει. Ο Ναπολιτάνο, στον οποίο ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για κυβέρνηση, σημείωσε ότι ο πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα αυτόνομης αξιολόγησης στις διαβουλεύσεις

Οικονομία

Μετά τη συζήτηση για απολύσεις στο Δημόσιο που έχει ξεκινήσει ενόψει των νέων συναντήσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει με δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής εκ νέου το ενδεχόμενο, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι ο στόχος μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο τομέα μπορεί να καλυφθεί χωρίς απολύσεις.

Απαραίτητες για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, λέγοντας πως «δεν έχουν συμφωνηθεί αυθαίρετα». Όσον αφορά τα περί μείωσης του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, ο αξιωματούχος σημείωσε την ανάγκη «ανανεωμένου, "αδυνατισμένου" και πιο αποτελεσματικού δημόσιου τομέα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την υπό συζήτηση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel που δημοσιεύεται την Κυριακή.

Αθλητισμός

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες (καθώς προηγήθηκε το 3-1 στο Κύπελλο), η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε την Μπαρτσελόνα, αυτή τη φορά μέσα στο «Μπερναμπέου» με 2-1 για την 26η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ευχαριστημένος από το στυλ με το οποίο αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός απέναντι στον ΟΦΗ δήλωσε ο Μίτσελ μετά τη λήξη του αγώνα.

Σε... παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε η κρίσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στη Μίλαν και τη Λάτσιο για την 27η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος, με τους Μιλανέζους να επικρατούν με 3-0 και να περνάνε στη βαθμολογία τους Ρωμαίους, οι οποίοι πάντως αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 16', λόγω αποβολής του Καντρεβα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: