31 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μία ώρα μπροστά μετακινούνται οι δείκτες του ρολογιού τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η θερινή ώρα. Συγκεκριμένα στις 3.00 τα ξημερώματα τα ρολόγια θα πρέπει να δείχνουν 4.

Eξαιρετικά κρίσιμο, λόγω και της κατάστασης στην Κύπρο, θεωρείται το νέο ραντεβού των Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη με τον πρωθυπουργό, την Τετάρτη. Ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε μεν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη εν όψει τρόικας, ωστόσο, αρκετά είναι τα εμπόδια μέχρι οι αρχηγοί να περάσουν την πύλη του Μαξίμου· ο πρωθυπουργός επιθυμεί οπωσδήποτε συμφωνία.

Σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή την Κυριακή 31 Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής ημιμαραθώνιου αγώνα δρόμου με την επωνυμία Acropolis Half Marathon και παράλληλων αθλητικών εκδηλώσεων. Οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις 8 το πρωί ώς τις 12:30 το μεσημέρι.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα φύλλα, με τη ΝΔ να προηγείται οριακά σε δύο από αυτές. Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντ.Σαμαράς σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, στον ΣΥΡΙΖΑ η παράσταση νίκης.

«Αλλο πράγμα η κοινή δράση σε συγκεκριμένους στόχους και άλλο η ευρύτερη πολιτική συνεργασία που προϋποθέτει κοινό συνολικό πρόγραμμα» δηλώνει για το θέμα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου ο Π.Λαφαζάνης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής.

Κόσμος

Σχεδόν 1.400 άτομα απομάκρυνε η αστυνομία από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, η οποία αποδείχτηκε φάρσα.

Προβαίνοντας σε μια χειρονομία μάλλον σπάνια, ειδικά σε εκλογικές χρονιές, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στην διάδοχο και πολιτική του αντίπαλο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όπως εκτίμησε «ηγείται με αυτοσυγκράτηση» στην Ευρώπη. Ως καγκελάριος, προσέθεσε, «χρειάστηκε να μάθω ότι η Γερμανία μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης μόνο με τον τρόπο που ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι: Πολύ προσεκτικά».

Αναφορές σε μια σημαντική αλλαγή της δομής του τουρκικού κράτους προς την κατεύθυνση μίας περισσότερο ομόσπονδης δομής έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν φοβούνται αυτήν τη δομή. «Είναι σημάδι δύναμης, και επιταχύνει την ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας, παρά τις φήμες που είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για εσπευσμένη παραίτηση και πρόσθεσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης. «Δεν κρύβω στους ιταλούς ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά έχω, παράλληλα, εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρεθεί λύση» πρόσθεσε .

Οικονομία

Οι αποταμιεύσεις στην ευρωζώνη είναι ασφαλείς, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Bild του Σαββάτου και επισημαίνει ότι επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ήταν μια «ειδική περίπτωση» και όχι ένα πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις. Το ευρώ είναι πλέον πιο ισχυρό παρά ποτέ, προσθέτει και τάσσεται κατά των σκέψεων για έξοδο χωρών από το κοινό νόμισμα.

Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου. Πρόκειται για μέτρο που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τους εκπροσώπους της τρόικας. Παράλληλα, είναι έτοιμο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Με καθυστέρηση θα καταβληθούν οι συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑ λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των συντάξεων Απριλίου στους δικαιούχους του ΟΑΕΕ και στους συνταξιούχους των τομέων (ΤΑΝΤΠ και ΤΕΑΑ) και ΟΓΑ.

Αθλητισμός

Η Γιουβέντους επικράτησε με 2-1 στο «derby d' Italia» απέναντι στην Ίντερ και μάλιστα στο «Τζουζέπε Μεάτσα» στο πλαίσιο της 30ής αγωνιστικής, παίρνοντας εκδίκηση για την ήττα στον πρώτο γύρο, όπου οι Νερατζούρι είχαν επικρατήσει στην έδρα της «Γηραιάς Κυρίας», βάζοντας φρένο στο αήττητο σερί των 49 αγώνων της Γιούβε στο Campionato.Από εκεί και πέρα η Φιορεντίνα ηττήθηκε στην έδρα της Κάλιαρι (2-1), ενώ η Λάτσιο ίδρωσε, αλλά τελικά λύγισε την αντίσταση της Κατάνια με το ίδιο σκορ. Νίκη για τη Μίλαν επί της Κιέβο με 1-0 με του Ροσονέρι να μένουν στην τρίτη θέση μετά την εκτός έδρας νίκη της Νάπολι επί της Τορίνο με... 5-3!

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Φάμπρι, μετά την ήττα από τον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ και όπως φαίνεται το κλίμα για τον Ισπανό τεχνικό είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Μάλιστα, στα επόμενα 24ωρα αναμένεται και να υπάρξει διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την ΠΑΕ να στηρίζει τους παίκτες για την προσπάθεια που έκαναν να γυρίσουν το ματς. Έξαλλοι οι παίκτες στα αποδυτήρια των Πρασίνων, με τον Καρνέζη να ζητάει εξηγήσεις από τον προπονητή της ομάδας.

Δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για μία θέση στο Champions League, έχασε η Σεντ Ετιέν, καθώς για την 30ή αγωνιστική του Championnat, αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 στην έδρα της εκ των ουραγών, Τρουά. «Διπλά» για την Τουλούζ (3-2 την Αζαξιό), τη Νανσί (2-0 τη Ρεν) και την Μπαστιά (4-3 τη Βαλενσιέν), ισόπαλες στα Μπορντό - Λοριάν (1-1) και Εβιάν - Ρεμς (2-2).


Δεν υπάρχουν σχόλια: