21 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην κυπριακή κρίση υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος στον Νίκο Αναστασιάδη στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη. Η κυπριακή πλευρά χαρακτηρίζει γόνιμη και εποικοδομητική τη συνομιλία και η γαλλική προεδρία τονίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας σύντομα είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο διάσωσης και με την τρόικα να έχει απορρίψει αρκετές εναλλακτικές λύσεις, η Λευκωσία φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα Σχέδιο Β', το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Πέμπτης στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Το σχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου διάσωσης. Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου εντός της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς η ΕΕ φαίνεται να δίνει περιθώριο έως τη Δευτέρα.

Ενημερωτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία σήμερα, Πέμπτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να προχωρήσουν σε δράσεις κατά των ρατσιστικών διακρίσεων σε συνεργασία με γονείς και τους αρμόδιους φορείς των δήμων. Συναυλία στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια οργανώνουν όλοι οι φορείς που υποστηρίζουν τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών από το Σάββατο 23 Μαρτίου ώς τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι πρόκειται να προβεί σε νέες περικοπές στους μισθούς τους.

Εκτός αστυνομικού σώματος έθεσε το πειθαρχικό συμβούλιο της Αστυνομίας τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008.

Κόσμος

Για πλήγμα δύο ρουκετών από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ μιλά η ισραηλινή αστυνομία το πρωί της Πέμπτης, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να φτάσει στη Δυτική Όχθη κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανέλαβε και επίσημα τη σκυτάλη επιχειρώντας να βγάλει την Ιταλία από το μετεκλογικό χάος. Οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, που είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη με επαφές Ναπολιτάνο με τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, κορυφώνονται την Πέμπτη οπότε και περνά τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στην σκιά της κυπριακής κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πραγματοποιεί την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην από καιρό προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψή της στη Μόσχα. Το ζήτημα της Κύπρου αναμένεται, φυσικά, να «εκτοξευτεί» στην κορυφή της ατζέντας των επαφών των αξιωματούχων από τις δύο πλευρές. Μόλις την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, ο ρώσος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την ΕΕ πως συμπεριφέρεται «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο» αναφορικά με τη Λευκωσία.

Νέα αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με φόντο τη Συρία: Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία και τη Γαλλία πως θέλουν να καθυστερήσουν έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για πιθανή χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ-Ασαάλ βόρεια του Χαλεπίου, ενώ Λονδίνο και Παρίσι ζητούν να ερευνηθεί και δεύτερο περιστατικό. Το συριακό καθεστώς αλλά και η συριακή αντιπολίτευση έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, κατηγορώντας η μία πλευρά την άλλη για το φερόμενο πλήγμα με χημικά όπλα στο Χαν αλ Ασαάλ.

Απειλή για πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και στη νήσο του Γκουάμ εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα έπειτα από κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ για προετοιμασία επίθεσης, σε άλλο ένα σημάδι της αναζωπυρωθείσας έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Παράλληλα, η Νότια Κορέα υποστηρίζει ότι επίθεση χάκερ σε κανάλια και τράπεζές της προερχόταν από την Κίνα.

Οικονομία

Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε. Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και είναι έτοιμη να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν η χώρα δεν συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει στη σημερινή έκδοσή της η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt".

«Στο παρελθόν επιλύσαμε μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. προσθέτοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Αθλητισμός

Στοχεύοντας στον Γιώργο Δώνη, μικρή μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ βρέθηκε στην απογευματινή προπόνηση της ομάδας στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας την Τετάρτη. Ο τεχνικός του «δικεφάλου» του Βορρά, που θεωρείται υπεύθυνος για το διαζύγιο με τον Πάμπλο Γκαρσία, εισέπραξε και πάλι αποδοκιμασίες και προτροπές να παραιτηθεί, ενώ χρειάστηκε να φυγαδευτεί για να φύγει από την προπόνηση, με τους οπαδούς να χτυπούν και στη συνέχεια να ακολουθούν το αμάξι με το οποίο αποχώρησε! Βίντεο της ΠΑΕ για τον Πάμπλο Γκαρσία. Στήριξη Τσιτσιακόφ σε Δώνη, μήνυμα ενότητας από Κουμαλό.

Η ομάδα νέων του Ολυμπιακού ηττήθηκε 1-0 από την Άστον Βίλα για την προημιτελική φάση του NextGen Series και δεν κατάφερε να προκριθεί στο φάιναλ-4 της διοργάνωσης.

Την στήριξη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Γιώργο Δώνη εξέφρασε ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ σε απάντηση του κακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί με την αποχώρηση από την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία και τις αποδοκιμασίες οπαδών κατά του προπονητή του «Δικεφάλου». Παράλληλα, προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα κατέβαλε ο ο Μπονγκανί Κουμάλο, ο οποίος με μήνυμα που έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ζήτησε πίστη στην ομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: