21 Μαρτίου, 2013

ΤΑΥΡΟΣ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟ Ο ΜΕΤΒΕΝΤΕΦ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

Πώς ο Μεντβέντεφ παρομοίασε την Ε.Ε. στο θέμα της Κύπρου
 
Η απόφαση για κούρεμα τού θύμισε, είπε, πολιτικές της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες είχαν κλέψει τις οικονομίες των Ρώσων πολιτών. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ άσκησε χθες κριτική στον τρόπο χειρισμού της χρηματοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος από την Ε.Ε., παρομοιάζοντάς την «ως ταύρο σε υαλοπωλείο».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε πιθανότητα ακύρωσης της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει συνάψει με την Κύπρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μια μέρα πριν από την επίσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μόσχα, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι το τέλος σε τραπεζικές καταθέσεις που προτάθηκε από την Ε.Ε. ως η προϋπόθεση για διάσωση και που απορρίφθηκε από την Κύπρο τού υπενθύμισε πολιτικές της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες είχαν κλέψει τις οικονομίες των Ρώσων πολιτών.  «Ως τώρα, οι δράσεις τις Ε.Ε., της Κομισιόν και της Κυβέρνησης της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος μού θυμίζουν δυστυχώς της δράσεις ενός ταύρου σε υαλοπωλείο», ανέφερε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ.

Η διπλή φορολογία

Ο κ. Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ακύρωσης της συνθήκης για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο κρατών, κάτι που θα έκανε την Κύπρο λιγότερο ελκυστική για πλούσιους Ρώσους. «Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε αυτήν τη συνθήκη σε αυτήν την περίπτωση», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να προκύψει θέμα ακύρωσής της, οπότε, επαναλαμβάνω: πρέπει να προχωρήσουν με πολλή προσοχή». Το προτεινόμενο τέλος, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, έχει «καθαρά χαρακτήρα δήμευσης, απαλλοτρίωσης» και δεν «έχει απολύτως κανένα προηγούμενο». «Μπορώ μόνο να το συγκρίνω με κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν… από τις Σοβιετικές Αρχές, που δεν ελάμβαναν υπόψη τις οικονομίες του λαού».

Δεν βλέπει κίνδυνο για τις ΗΠΑ ο Μπερνάνκι

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε χθες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ παρακολουθεί την κρίση στην Κύπρο, αλλά προς το παρόν δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος για τις ΗΠΑ.  «Αυτήν τη στιγμή δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ ή την οικονομία των ΗΠΑ», από την Κύπρο, ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.  «Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και δυσκολίες» για την Κύπρο, ωστόσο δεν νομίζω ότι οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες για τις αγορές στο σύνολό τους», κατέληξε.

Επιμένει το ΔΝΤ σε κούρεμα

Το ΔΝΤ αποφεύγει να προβεί σε σχόλια για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ωστόσο πηγές εκτός «Ταμείου» στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι μετά από μία φάση αδιεξόδου -όπως την αποκαλούν- αναμένουν ότι θα ξεκινήσει πάλι συζήτηση και για το πακέτο της συμφωνίας και για την εφαρμογή του. Τονίζουν, πάντως, ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για «κούρεμα» των καταθέσεων μόνο άνω των 100.000 ευρώ, μέχρι να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δις παραμένουν, το ίδιο και η φιλοσοφία για πολύ μεγάλη σμίκρυνση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί αφού έχει απορριφθεί το πακέτο, παραμένει στη Λευκωσία το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που έχει εντολή να συζητήσει μόνο τεχνικά ζητήματα κι όχι πολιτικά. Πάντως, αν υπάρξει συμφωνία, οι τεχνικές συζητήσεις της Τρόικας με τις κυπριακές Αρχές θα διαρκέσουν περί τις 10 μέρες και μέχρι την εκταμίευση της δόσης θα απαιτηθεί ένας μήνας.  Οι ίδιες πηγές, επίσης, δεν θέλουν να σχολιάσουν τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για εξασφάλιση δανεισμού και λύσεων εκτός Τρόικας, ανέφεραν πάντως ότι η κάλυψη των τραπεζών μέσω του ELA τερματίζεται στις 28 Μαρτίου.

Λύση βιωσιμότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει μια λύση, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται ότι θα φτάσει το 2020 στο 100% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο. «Έγκειται πλέον στις κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν μια λύση, η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν.  «Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης», πρόσθεσε.

- Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, τέλος, στο Reuters ότι μετά την απόρριψη του κυπριακού Κοινοβουλίου, αναμένει τις αντιπροτάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης.

Από τις 23 Νοεμβρίου συμφωνήθηκε κούρεμα;

Χθεσινό ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του «Σκάι», ανέφερε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε έγγραφο στη γερμανική Βουλή, σύμφωνα με το οποίο τα μέτρα που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Euorgoup για την Κύπρο, είχαν συμφωνηθεί από τις 23 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, με βάση το έγγραφο, συμφωνήθηκε η μείωση του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018 και συνεισφορά των καταθετών για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας. Η συμφωνία των δανειστών με τον Πρόεδρο Χριστόφια προνοούσε, δηλαδή, συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου έως το 2018 και συμμετοχή των μετόχων, των καταθετών και των ομολογιούχων των κυπριακών τραπεζών στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, με εφάπαξ εισφορά.

Ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, πάντως, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων τέτοιο θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις πληροφορίες διέψευσε κατηγορηματικά με δηλώσεις του στο Sigmalive, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τεράστιο ψέμα και μεγάλη προβοκάτσια, η οποία γίνεται σε χρόνο που εξυπηρετεί τους εμπνευστές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: