08 Μαρτίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στη σύλληψη τεσσάρων κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής προχώρησε η Αστυνομία. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν εντός της ημέρας με τη διαδικασία του Αυτοφώρου στον εισαγγελέα Πολυγύρου. Προς ματαίωση οδηγείται, τελικά, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που σημειώθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής, καθώς τελικά οι φορείς δεν συμφώνησαν.
  
Με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!», οι Αγανακτισμένοι παίρνουν τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους και την Κυριακή 10 Μαρτίου επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα και το κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή γίνεται μέσω του Facebook.

Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ προκάλεσε η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία 132 χρήστες ναρκωτικών μεταφέρθηκαν από διάφορα σημεία της Αττικής στο κέντρο κράτησης της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα, μόλις μία ημέρα μάλιστα μετά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων.
  
Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και διάφορα δρώμενα έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και στις 6:30 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Παρόμοιες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε Σύνταγμα και Μοναστηράκι θα βρεθούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την Ημέρα της Γυναίκας.

Μεγάλων διαστάσεων απάτη στο χώρο του φαρμάκου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Ο υπουργός χαρακτήρισε στον Βήμα 99,5 «τεχνητή» την έλλειψη φαρμάκων και εξήγησε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επανεξαγωγές φαρμάκων που γίνονται με παράνομη διαδικασία και σε συνεργασία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Κόσμος

Τη σύλληψη του λεγόμενου «εκπροσώπου Τύπου» και γαμπρού του Οσάμα μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιτ, ο οποίος εντοπίστηκε στην Ιορδανία και θα δικαστεί στη Νέα Υόρκη.

Σε κατ' οίκον νοσηλεία για μια εβδομάδα θα παραμείνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στα μάτια, ανέφερε ο γιατρός του. «Χρειάζεται τουλάχιστον επτά ημέρες απόλυτης ξεκούρασης και καμίας έκθεσης στο φως» είπε ο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.
  
Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου θα κινούνται πλέον οι σχέσεις της Βορείου με τη Νότιο Κορέα, καθώς η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι καταργούνται τα σύμφωνα μη-επίθεσης με τη Σεούλ, ενώ διακόπτεται και το «κόκκινο τηλέφωνο» που συνέδεε τις δύο χώρες από το 1971.

Το τελευταίο «αντίο» στον Ούγκο Τσάβες λένε σήμερα Παρασκευή οι πολίτες της Βενεζουέλας, ενώ το «παρών» θα δώσουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Αντίθετα, η ΕΕ γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη της στο γεγονός, ενώ από την Ισπανία θα παραβρεθεί ο πρίγκιπας-διάδοχος Φίλιππος. Την Παρασκευή ορκίζεται επίσης προσωρινός πρόεδρος ο Νικολάς Μαδούρο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι γύρω από το χώρο όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες περιμένουν να αποχαιρετήσουν τον ηγέτη της χώρας τους, μία εναργής και έμπρακτη εκδήλωση της αγάπης τους για τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε ριζικά την εικόνα της Βενεζουέλας. Η σορός θα εκτεθεί για άλλες επτά ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα...

Οικονομία

Πρώτη αναδεικνύεται η Ελλάδα μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη συμμόρφωση για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και τη προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την έκθεση «The Euro Plus Monitor Spring 2013» που εκπόνησαν το Lisbon Council και η Berenberg Bank, η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία (8,2 με άριστα το 10) και την υψηλότερη θέση μεταξύ 20 εξεταζόμενων χωρών σε ό,τι αφορά την ταχύτητα προσαρμογής στην οικονομική κρίση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή στη 1 μ.μ. ο Αντώνης Σαμαράς, όπου μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, θα συναντηθεί με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο η αγροτικη οικονομία και η γαστρονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, η ενέργεια, η υψηλή τεχνολογια, καθώς και οι μεταφορές.
  
Ελάχιστα είναι τα περιθώρια αλλαγών στους όρους ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών όπως αποσαφηνίσθηκε σε συνάντηση του υπουργόυ Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Πόλ Κόστερ. Αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργηθεί η προσδοκίες για αλλαγές τόσο στον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και στο χρονοδιάγραμμα, οι πιθανότητες τελικά να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες.

Αθλητισμός

Η Τότεναμ επιβλήθηκε 3-0 της Ίντερ στο Λονδίνο και έβαλε θεμέλια πρόκρισης στους «8» του Europa League. Η Λάτσιο πήρε σαφές προβάδισμα πρόκρισης στους «8» του Europa League καθώς επιβλήθηκε της Στουτγάρδης με 2-0 στη Γερμανία. Σπουδαία νίκη πήρε και το αουτσάιντερ Στεάουα με 1-0 επί της Τσέλσι στο Βουκουρέστι, ενώ στο 0-0 έμειναν Ανζί και Νιούκαστλ στην παγωμένη Ρωσία, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς στην Αγγλία. Βήμα πρόκρισης έκανε και η Φενέρμπαχτσέ κερδίζοντας με 1-0 την Βικτόρια Πλζεν στην Τσεχία.
  
Μπορεί ο Κέβιν Μιραλάς να διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας με τη φανέλα της Έβερτον και να έχει αρχίσει να κατακτά τις καρδιές των φιλάθλων των «ζαχαρωτών», ωστόσο δεν ξεχνά τα χρόνια του στον Ολυμπιακό, την ατμόσφαιρα του «Καραϊσκάκη» και το γκολ που είχε πετύχει κατά του Παναθηναϊκού!

Οριστική θεωρούν πλέον την απόφαση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πουλήσει τον Γουέιν Ρούνι αυτό το καλοκαίρι τα βρετανικά ΜΜΕ, με τιμή εκκίνησης περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τον αποκλεισμό των «κόκκινων διαβόλων» από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League, οι σχέσεις μεταξύ Φέργκιουσον και Ρούνι περιγράφονται ως όλο και πιο «παγωμένες».



Δεν υπάρχουν σχόλια: