25 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Κρίσιμη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, Εργασίας, Γ.Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρη και Περιβάλλοντος Ευ.Λιβιεράτο, θα έχει στις 2 το μεσημέρι επιτροπή αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα. Αποχωρούν σταδιακά μετά τις 12 το μεσημέρι από τα «μπλόκα» τους οι αγρότες που πρόσκειται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο Αγροτών, μετά την εξαγγελία για τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου.
  • Σκληρή μάχη επί ένα τέταρτο έδιναν οι φρουροί των φυλακών Τρικάλων για να αποτρέψουν την απόδραση με ελικόπτερο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού το απόγευμα της Κυριακής. Ο ίδιος ο Π.Βλαστός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να ανέβει σε ανεμόσκαλα που του έριξαν από το ελικόπτερο, το οποίο επιχείρησε δύο φορές να τον παραλάβει. Συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας Αλβανός. «Είχαμε πάρει τα μέτρα μας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτης, ο οποίος μεταβαίνει αυτήν την ώρα στις φυλακές Τρικάλων.
  • Κύκλο σκληρής μάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κρίνοντας ότι το προσεχές διάστημα είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για το αγροτικό, την οποία ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μετατρέψει σε σύγκρουση εφ' όλης της ύλης με τον Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτική του κλίματος που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται είναι η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη.
  • Σχέδιο προτάσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας ετοίμασε ειδική ομάδα στελεχών του Δημοσίου που συστήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν νέο τρόπο μοριοδότησης. Επίσης, τονίζουν ότι δεν πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσοι έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες και κυρίως με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και προτείνουν η διαθεσιμότητα να στοχεύσει τους 54.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου, εκ των οποίων οι 35.000 είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
  • Την ικανοποίησή του για το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογή συνέδρων κατά τη διαδικασία που διεξήχθη την Κυριακή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Σήμερα ξαναβρίσκουμε το νήμα της σχέσης εμπιστοσύνης με το λαό». Κατά τις πληροφορίες, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 100.000 μέλη και φίλοι του Κινήματος.
 Κόσμος
  • Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή του Τόκιο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέροντας πως τα κτίρια ταρακουνήθηκαν για περίπου μισό λεπτό. Δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.
  • Αναβαθμισμένους πυραύλους αναχαίτισης Arrow III δοκίμασε με επιτυχία το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι σχεδιαστές των συστημάτων, τα οποία αναπτύχθηκαν με την στήριξη των ΗΠΑ για ασφαλή κατάρριψη πυραύλων με μη συμβατικές κεφαλές, υποστηρίζουν ότι οι μέχρι τώρα «ζωντανές δοκιμές» των Arrow έχουν στεφθεί με επιτυχία 90%.
  • Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο είναι η τελευταία ελπίδα για ομαλοποίηση στο Κάιρο, αλλά τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν με το πολιτικό κλίμα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: Αρκετές φωνές στην αντιπολίτευση έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, που θα έπληττε σοβαρά τη νομιμοποίηση της διαδικασίας, ενώ ο κύριος συνασπισμός των κομμάτων του «αντίπαλου δέους» στον Μόρσι αναμένεται να αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο για τις εκλογές, πρόσκληση όμως που έπεσε γρήγορα στο κενό. Η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις των εκλογών ξεκινά στις 22 Απριλίου.
  • Παρά το σίγουρο της έκβασης στην ανάδειξη του νέου προέδρου στην Κούβα, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις: Ο Ραούλ Κάστρο επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, για δεύτερη φορά πρόεδρος αλλά ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία το 2018. Η επανεκλογή του Ραούλ συνοδεύτηκε με μία, σπάνια πλέον, εμφάνιση του Φιντέλ ενώ στην ηγεσία της Αβάνας ανέβηκαν και μερικά νέα πρόσωπα -όπως ο πρώτος αντιπρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.
  • Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, παρά την ασύγκριτα μεγαλύτερη κρισιμότητα των συνθηκών, οι Ιταλοί προσέρχονται για δεύτερη και τελευταία ημέρα στις κάλπες. Η κακοκαιρία φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της συμμετοχής, αν και στις περιφερειακές εκλογές σε Ρώμη και Μιλάνο η προσέλευση παρουσίασε άνοδο.
 Οικονομία
  • Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα με τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να οδηγούν το ΧΑΑ ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων.
  • Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά για σκοπούς νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της θα υποβληθεί σήμερα Δευτέρα προς έγκριση στην 80η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων συμπλήρωση του άρθρου 71 του καταστατικού της, προκειμένου να αποτελέσει την αναγκαία νομική βάση για την, κατ’ εφαρμογή πρόσφατης σχετικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup), για μεταφορά προς το Ελληνικό Δημόσιο των εσόδων και από ομόλογά του που η Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει, όχι όμως στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, αλλά για σκοπούς νομισματικής πολιτικής.
  • Στην επιστροφή επενδυτών στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal και του πρακτορείου Dow Jones Newswires. Το δημοσίευμα αναφέρει πως, καθώς οι φόβοι για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποχωρούν, οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στη χώρα, τοποθετούμενοι σε όλους τους κλάδους, από την κτηματαγορά έως και τις μετοχές εταιρειών του ενεργειακού τομέα. «Μια νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και στην κυβέρνησή της υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα εξέρχεται της πτωτικής της τροχιάς» επισημαίνει το δημοσίευμα.
 Αθλητισμός
  • Αν και είχε για πρώτη φορά στη σύνθεσή της τον Ντέιβιντ Μπέκαμ που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Παρί Σ.Ζ., οι πρωτεουσιάνοι έκαναν μία από τις χειρότερες εφετινές εμφανίσεις τους, όμως, έχοντας αρκετή δόση τύχης επιβλήθηκαν 2-0 κόντρα στη Μαρσέιγ στο «Παρκ ντε Πρενς», στο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής του Championnat. Ετσι, οι Παριζιάνοι βρίσκονται και πάλι μόνοι στην κορυφή, αφήνοντας αρκετά πίσω τους Μασσαλούς. Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της πέτυχε η Λιόν η οποία επικράτησε 3-1 της Λοριάν.
  • Τη 13η νίκη της σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο «Βιθέντε Καλντερόν» πήρε η Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία επικράτησε 1-0 της Εσπανιόλ στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Έτσι, οι «ροχιμπλάνκος» επανέφεραν και τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από την τρίτη της βαθμολογίας Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ατλέτικο πήρε το «τρίποντο» με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φαλκάο στο 36’, όμως στην εκπνοή του ημιχρόνου έμεινε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Γκάμπι, χωρίς πάντως αυτό να στοιχίσει.
  • Ισόπαλο 1-1 έληξε το μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνου ανάμεσα στην Ίντερ και τη Μίλαν στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του Campionato. Κόντρα στη ροή του αγώνα οι «νερατζούρι» ισοφάρισαν με κεφαλιά του Στσελότο στο 76’, ενώ οι «ροσονέρι» είχαν προηγηθεί στο 21ο λεπτό με το 16ο εφετινό γκολ του Στεφάν Ελ Σααραουί στο πρωτάθλημα και έτσι αμφότερες οι ομάδες έχασαν έδαφος στη «μάχη» των πρώτων θέσεων. Το πρώτο τέρμα του με τη φανέλα της Ρόμα πέτυχε ο Βασίλης Τοροσίδης και ήταν μάλιστα το νικητήριο (3-2) για την ομάδα της Ρώμης στην έδρα της Αταλάντα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: