01 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες για τις αποφάσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων τους, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στις εθνικές οδούς. Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό. Εκεί θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα και η στάση της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται να εξεταστούν και νέα μέτρα για τους αγρότες, με τα περιθώρια όπως διαμηνύεται να είναι εξαιρετικά στενά. Συνεδριάζουν οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας για το μέλλον των κινητοποιήσέων τους.
  • Παρά την αδυναμία στοιχειοθέτησης των κατηγοριών για φθορές εις βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπως φάνηκε από το κατηγορητήριο του εισαγγελέα, η κυβέρνηση επιμένει στην εκδοχή που παρουσίασε ο Γ.Βρούτσης για τα γεγονότα στο υπουργείο Εργασίας και δίνει συνέχεια στην κόντρα με το ΚΚΕ, ενώ αφήνει αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για «ανταγωνισμό ακτιβισμού μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ». Η κυβέρνηση θέλει καταστολή και να πετσοκόβει ό,τι κινείται· αν ο λαός συμβιβαστεί με τα άδικα θα δει και χειρότερα, απαντά η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
  • Αντιμέτωπο με ένα κίνημα βουλευτών της ΝΔ που αντιδρούν στην υπερφορολόγηση των ακινήτων βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Δυο κεντρικά στελέχη της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Β' Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης επέκριναν δημόσια την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα, γεγονός που προκάλεσε την οργή του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα. «Κατανοώ τις διαφωνίες των βουλευτών αλλά ας περιμένουν όλοι το τελικό νομοσχέδιο και μετά να τοποθετηθούν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
  • Την Παρασκευή φτάνει στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης στο USB stick που αντέγραψε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Την πραγματογνωμοσύνη έχει διενεργήσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο οικονομικός εισαγγελέας προτίθεται να τη διαβιβάσει άμεσα στη Βουλή. Στην Προανακριτική θα κληθούν όλοι οι συνεργάτες που πλαισίωναν το γραφείο του Γ.Παπακωνσταντίνου.
  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν οι ναυτεργάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν την Πέμπτη 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της.

Κόσμος

  • Ανεπιτυχής ήταν η εκτόξευση ρωσικού πυραύλου που μετέφερε αμερικανικό δορυφόρο: Λίγο μετά την απογείωση, ο πύραυλος έπεσε στον Ειρηνικό κοντά στην εξέδρα της εκτόξευσης. O πύραυλος, μαζί με τον τηλεπικοινωνικό δορυφόρο Intelsat 27, κατέληξε στα νερά κοντά στην εξέδρα «Οδύσσεια» που είχε τοποθετηθεί στον Ισημερινό.
  • Τα «κρυφά βιβλία» του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ισπανία, με την El Pais που τα δημοσίευσε να εντείνει την Παρασκευή την πίεση στο Ραχόι υποστηρίζοντας ότι η πλεινότητα των χορηγιών επιχειρήσεων που εμφανίζονται ήταν παράνομες. Η εξέλιξη, τμήμα της υπόθεσης του πρώην ταμία του PP Κάσο Μπάρθενας, έχει ρίξει ακόμη πιο βαθιά στη δίνη της καχυποψίας το κυβερνών κόμμα -το οποίο από την πλευρά του επιμένει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει- πλήττοντας προσωπικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
  • Τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο συνεδρίου στο Μόναχο, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος -την στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον αποχαιρέτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αιχμές εναντίον του Ιράν για την ενεργό του στήριξη στον Άσαντ. Η συνάντηση του Μπάιντεν, που εάν γίνει θα είναι η κίνηση με τον ισχυρότερο διπλωματικό συμβολισμό για πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ στην αντιπολίτευση, έρχεται εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην περιοχή στον απόηχο των αναφορών περί ισραηλινού πλήγματος σε συριακό έδαφος.
  • Τη ζωή του σε τουλάχιστον 25 άνθρωποι στοίχισε ισχυρότατη έκρηξη στην έδρα της μεξικανικής πετρελαϊκής Pemex στην Πόλη του Μεξικού, εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό άλλων στα ερείπια. Η έκρηξη, αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής αιτίας, έπληξε το υπόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους του κτιρίου.
  • Το Βόλγκογκραντ θα μετονομαστεί και πάλι σε Στάλινγκραντ το Σάββατο και για ορισμένες ημέρες το χρόνο με την ευκαιρία των εορτασμών της 70ής επετείου από την επική μάχη που δόθηκε εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλαξε την πορεία του πολέμου. Η ονομασία Στάλινγκραντ θα χρησιμοποιείται επίσης στις δημόσιες τελετές, τις παρελάσεις και τις ομιλίες άλλες τέσσερις ημέρες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της 9ης Μαΐου, οπότε η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των Συμμάχων απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.
Οικονομία

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει τα εμπόδια για το διασυνοριακό εμπόριο ασφαλιστικών προϊόντων, τα οποία προκαλούνται από τις διαφορές στο δίκαιο των συμβάσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα προσδιορίσει σε ποιον βαθμό οι διαφορές στο δίκαιο των συμβάσεων παρεμποδίζουν τη διασυνοριακή διανομή και χρήση ασφάλισης από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
  • Τελευταία προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012 θα έχουν περίπου 18.000 Έλληνες καταθέτες ξένων τραπεζών προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν ραβασάκια με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωσαν. Μέχρι στιγμής, μόλις 7.000 καταθέτες έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
  • Την κρατικοποίηση της Ολλανδική τράπεζας SNS Reaal ανακοίνωσε σήμερα το Ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.Η SNS Reaal που αποτελεί ένα από τα παλαιοτέρα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας καθώς θεμελιώθηκε το 1818 και δραστηριοποιείται και στον ασφαλιστικό κλάδο αντιμετώπιζε την τελευταία διετία σημαντικά προβλήματα. Η Κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να την κρατικοποιήσει έναντι 3,7 δισ. ευρώ καθώς έκρινε πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της SNS Reaal θα συνιστούσε κίνδυνο για ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας.

Αθλητισμός

  • Τέσσερις μεταγραφές στο... νήμα ανακοίνωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός που το βράδυ της Πέμπτης κινήθηκε αστραπιαία στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Οι «πράσινοι» απέκτησαν τους Χοκίν Εσπράθα, Νίκι Κάιπερ, Θανάση Ντίνα και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που υπήρχαν, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τις τέσσερις κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας των μεταγραφών. Αλαφούζος: «Μέχρι τις 11 Φλεβάρη για επιθετικό».Στη Μπολόνια ο Χριστουδουλόπουλος.
  • Ο Πανθρακικός επικράτησε στην Κομοτηνή με 4-1 του Απόλλωνα Σμύρνης και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Τζανής (5΄), Σερφά (35'), Βαϊρουά (80΄) και Λουσέρο (86΄), ενώ για τον Απόλλωνα είχε μειώσει με πέναλτι ο Κατσίκης στο 65'.
  • Η «αυλαία» της 23ης ημέρας ανοίγει την Παρασκευή στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, όπου η Ρόμα υποδέχεται την Κάλιαρι. Αγωνιστική δράση την Παρασκευή και σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: