04 Φεβρουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε διαμέρισμα στη Νίκαια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας ηλικιωμένος άνδρας που διέμενε στο σπίτι. Η έκρηξη οφείλεται σε φιάλη υγραερίου. Εικόνες μετά την έκρηξη δείχνουν κατεστραμμένους τοίχους και σοβαρές ζημιές στο μπαλκόνι του διαμερίσματος.
  • Διαμέρισμα που σχετίζεται με τους συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Χαλάνδρι από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πρόκειται για κρησφύγετο της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν ίχνη παραβίασης της εισόδου, δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής φέρονται να έχουν συλλέξει σημαντικά ευρήματα.
  • Επιχειρώντας να περιορίσει το επικοινωνιακό κόστος, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των τεσσάρων συλληφθέντων με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης και το σάλο που ξέσπασε με καταγγελίες για βασανισμό τους, η κυβέρνηση εμφανίστηκε την Δευτέρα να μην υιοθετεί πλήρως την εκδοχή περί «τραυματισμού τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και αντίστασή τους» στην Κοζάνη. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου».
  • Την αποζημίωση των επιβατών μετά τις πολυήμερες απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών με έκπτωση 12-15 ευρώ στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών του Μαρτίου. Η σχετική απόφαση για το ύψος της έκπτωσης που θα γίνει στα κουπόνια Μαρτίου αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, το επιβατικό κοινό για να τύχει της έκπτωσης αυτής θα πρέπει να προσκομίσει στα εκδοτήρια των καρτών και το κουπόνι Ιανουαρίου.
  • Κοινό μέτωπο των τριών κυβερνητικών εταίρων απέναντι στο μπαράζ των κινητοποιήσεων, καθώς και στις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με αφετηρία το σχέδιο ενιαίας φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αυτή την ατζέντα, ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει να συγκαλέσει εντός της εβδομάδας νέα σύσκεψη με τους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη, καθώς κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ενιαία φωνή από τον τρικομματικό συνασπισμό, πολύ περισσότερο εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες και τους ναυτεργάτες.

Κόσμος

  • Τα μαχητικά της γαλλικής αεροπορίας «ακολούθησαν» τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο βόρειο Μάλι, συνεχίζοντας τα πλήγματα με στόχο θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι τελευταίες επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στο Τεσαλίτ, κωμόπολη κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.
  • Λίγο μετά την ανατροπή στη μέση του Super Bowl μεταξύ των Raverns και των 49ers, του αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον ανά την υφήλιο, το στάδιο φαίνεται ότι δεν άντεξε... την αγωνία και το ρεύμα έπεσε για μισή ώρα. Ο αγώνας διακόπηκε, οι τηλεθεατές αγανακτούσαν από τον καναπέ και τελικά το πρόβλημα, άνγωστης ακόμη αιτίας, αποκαταστάθηκε μετά από 35 λεπτά στο στάδιο Superdome της Νέας Ορλεάνης -το οποίο είχε γίνει καταφύγιο μετά τον τυφώνα Κατρίνα και αποκαταστάθηκε έναντι 336 εκατ. δολαρίων.
  • Θανάσιμα πυροβολήθηκε σε ένα σκοπευτήριο στην πολιτεία του Τέξας ένας πρώην πεζοναύτης, μέλος της ομάδας ειδικών αποστολών SEAL του αμερικανικού ναυτικού και γνωστός ως ο πιο «φονικός» ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Κρις Κάιλ βρέθηκε νεκρός το Σάββατο μαζί με τον Τσαντ Λίτλεφιλντ, επίσης βετεράνο του αμερικανικού στρατού. Η αστυνομία συνέλαβε ένα τρίτο βετεράνο, τον Έντι Ρέι Ρουθ, ως ύποπτο για τους φόνους.
  • Οι τρεις σοροί θυμάτων θαμμένες στα ερείπια των πρώτων τριών ορόφων των γραφείων της Pemex στην Πόλη του Μεξικού ανεβάζουν στους συνολικά 36 νεκρούς τα θύματα της έκρηξης της Παρασκευής. Η εισαγγελία αφήνει ακόμη όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα αίτια της πολύνεκρης έκρηξης, ενώ τα συνεργεία διάσωσης αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσουν τις έρευνες για επιζώντες και θύματα.
  • Την πρώτη του «παρατεταμένη» δημόσια εμφάνιση από το 2010 έκανε ο Φιντέλ Κάστρο στις κουβανικές γενικές εκλογές την Κυριακή, που πήγε (για πρώτη φορά εδώ και τρεις εκλογές) ο ίδιος στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει και συνομίλησε για περίπου μία ώρα με ψηφοφόρους και δημοσιογράφους. «Ο λαός της Κούβας είναι πραγματικά επαναστάτης, δεν χρειάζουμε να το αποδείξουμε γιατί θα το αποδείξει η ιστορία» είπε ο πρώην Κουβανός ηγέτης.

Οικονομία

  • Διάσπαση πιστωτικών ιδρυμάτων οι διοικήσεις των οποίων δεν εφαρμόζουν τους κανόνες για τη μόχλευση των τραπεζών προβλέπει σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα από την βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν θα ξεκαθαρίσει σήμερα σε ομιλία του πως εάν μία τράπεζα παρακούει τους κανόνες τότε η ρυθμιστική αρχή (Τράπεζα της Αγγλίας) και το υπουργείο Οικονομικών θα έχουν την εξουσία να προχωρήσουν σε πλήρη διάσπαση των δραστηριοτήτων της τράπεζας και όχι απλά σε διαχωρισμό τους. Ο Όζμπορν αναμένεται να ζητήσει σήμερα αυστηρότερους κανόνες ως προς τη μόχλευση των τραπεζών.
  • Τρόπους αξιοποίησης των κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου αναζητά το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ακίνητα εντός ή εκτός σχεδίου τα οποία έχουν καταπατηθεί ακόμη και για 50 έτη και για τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει στο Δημόσιο αιτήσεις εξαγοράς.
  • Εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών και να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου επεξεργάζονται οι κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με την έκθεση της Pimco που παραδόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών την επόμενη τριετία με βάση το ακραίο σενάριο ανέρχονται στα 10,1 δισ. ευρώ, ενώ με το βασικό σενάριο πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ. Στο ακραίο σενάριο η κάθε μια από τις μεγάλες τράπεζες χρειάζονται λιγότερα από 4 δισ. ευρώ και στο βασικό λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

  • Οι δικηγόροι του Μάκη Ψωμιάδη ζήτησαν και πήραν αναβολή επ’ αόριστον στη δίκη με την ΠΑΕ ΑΕΚ, από την οποία οι «κιτρινόμαυροι» ήλπιζαν να δουν φως στο θέμα της υπεξαίρεσης χρημάτων μέσω της οποίας αισιοδοξούν να εισπράξουν μίνιμουμ 44 και μάξιμουμ 88 εκατ. ευρώ.
  • Η Αζαξιό «εκθρόνισε» τη Λιόν από την κορυφή της βαθμολογίας του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς τη νίκησε εντός έδρας με 3-1 και έδωσε το δικαίωμα στην Παρί Σεν Ζερμέν να μείνει μόνη στο «ρετιρέ» του πρωταθλήματος Γαλλίας.Με αυτογκόλ του Αντρέ Αγιού η Μαρσέιγ έχασε με 1-0 στο «Βελοντρόμ» από την ουραγό, Νανσί!
  • Σημαντικό βαθμό πήρε η Βαλένθια του Ερνέστο Βαλβέρδε, που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Μπαρτσελόνα σε αναμέτρηση για την 22η αγωνιστική της Primera Division. Η Βαλένθια, μάλιστα προηγήθηκε στο σκορ με τον Μπανέγκα στο 33', αλλά η «Μπάρτσα» ισοφάρισε στο 39', με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μέσι.Με σκόρερ τον Ντιέγκο Κόστα η Ατλέτικο νίκησε 1-0 στη Μαδρίτη την Μπέτις κι έτσι μείωσε στους 9 βαθμούς της διαφορά από την κορυφή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: