24 Ιανουαρίου, 2013

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ
Η ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN «Μ. ΚΟΚΚΟΡΗ»

Ταυτότητα

Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μ. Κόκκορη», ιδρύθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την από 20-10-2005 απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1590/16-11-2005 τεύχος β'.

Τη λειτουργία του ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 2007. Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 λειτουργεί ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσα (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», και αποτελεί ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξα σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Στα πλαίσια των Σ.Υ.Δ. λειτουργεί παράλληλα Κέντρο Ημέρας.

Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής - υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, oris οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα από 12 έως και 40 ετών. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίαε, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου.

 Ο αριθμός των ενοίκων στις Σ.Υ.Δ. και των εκπαιδευομένων στο Κέντρο Ημέρας καθορίζεται με βάση τις άδειες λειτουργίας της κάθε μονάδας, οι οποίες εκδόθηκαν από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας Αττικής (Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ.3394 ΦΕΚ Β 74/29.01.2007-10676/04.11.2011).

Εκπαιδευτικοί & Θεραπευτικοί Στόχοι

Βασικός στόχος μας είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των ατόμων και η ανάπτυξη, διατήρηση και γενίκευση του ψυχονοητικού δυναμικού τους. Μακροπρόθεσμος στόχος αποτελεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αυτονόμηση τους και η βέλτιστη ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Είμαστε εναντίον των αρνητικών επιπτώσεων ενός ιδρυματικού και στερητικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, αποσκοπούμε στην μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην αποϊδρυματοποίηση και προωθούμε την επανακοινωνικοποίηση.

Απαρτιωτικά Θεραπευτικά Προγράμματα

Πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης: Αφορά στην εκπαίδευση σε θέματα προσωπικής φροντίδας, περιποίησης και ατομικής υγιεινήβ των ενοίκων, καθώς και στην ανάληψη ευθύνη και οργάνωσης του προσωπικού τους χώρου.

Πρόγραμμα ανάπτυξης γνωστικών δεξιοτήτων και ψυχονοητικών ικανοτήτων: Οι ένοικοι εκπαιδεύονται και αποκτούν πρακτικές σχολικές γνώσεις και δεξιότητες, αναπτύσσουν την ικανότητα της ψυχοσωματικής ωριμότητας (άσκηση προφορικού και λόγου, κιναισθητική και σωματική αγωγή, χειροτεχνικές δεξιότητες), ατομικές και κοινωνικές συνήθειες.

Πρόγραμμα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού: Περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαίδευσης προεπαγγελματικής επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο αφορά την παροχή πληροφοριών για τα διάφορα επαγγέλματα, απόκτηση ηθικοκοινωνικής συμπεριφοράς, απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, εκτέλεση απλών οδηγιών, χειροτεχνία, προεπαγγελματική αξιολόγηση.

Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ατόμων, αναφορικά με θέματα που άπτονται του εαυτού (ενδοψυχικά),αλλά και των σχέσεων με τους υπόλοιπους ενοίκους (διαπροσωπικά). Πολλές φορές, η ψυχολογική υποστήριξη λειτουργεί προληπτικά βοηθώντας το άτομο να ενισχύσει την αυτοεικόνα του και να αναπτύξει αποτελεσματικές δεξιότητες αυτόδιαχείρισης καθώς και διαπροσωπικές ικανότητες (π.χ. επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, διαχείριση δυσκολιών κ.α).

Πρόγραμμα οικογενειακής συμβουλευτικής και υποστήριξης γονέων  συγγενών (ψυχοεκπαίδευση), προκειμένου να εξομαλυνθούν οι δεσμοί μεταξύ της οικογένειας, να κατανοηθούν και να αντιμετωπιστούν με τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό οι δυσκολίες του ατόμου. Διαρκής παρουσία και συνεργασία εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας (ψυχίατρος, ψυχολόγος, ιατρός παθολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ειδικοί παιδαγωγοί, εργοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτής), με άρτια επιστημονική κατάρτιση και κλινική εμπειρία, γεγονός που συνεπάγεται τη δυνατότητα σφαιρικής και πολύπλευρης παροχής υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης δυσκολιών.

 Κέντρο Ημέρας

Το Κέντρο Ημέρας είναι μια δομή εξειδικευμένης υποστήριξης εφήβων και ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση. Στα πλαίσια του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιούνται ποικίλες ομαδικές δραστηριότητες, βασικοί στόχοι των οποίων είναι η ανάπτυξη, διατήρηση και γενίκευση των γνωστικών και ψυχονοητικών δεξιοτήτων των ατόμων, η ενθάρρυνση της αυτοπεποίθησης τους και η αποτελεσματική διαχείριση του εαυτού τους, η προσαρμοστικότητα και η προαγωγή της ευελιξίας στην καθημερινή τους συμπεριφορά. Μακροσκοπικά, στόχο αποτελεί η συμμετοχή στον κοινωνικό σύνολο και η εύρυθμη ένταξη τους με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό.

Για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, έμφαση δίνεται στην παροχή ενός περιβάλλοντος σεβασμού και υποστήριξης στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, με σαφείς και συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ατόμων που φιλοξενεί. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το άτομο αισθάνεται ασφαλές να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναπτύξει όχι μόνο το δυναμικό και την αυτοεικόνα του, αλλά και λειτουργικές, προσαρμοστικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Στο Κέντρο Ημέρας των Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» πραγματοποιούνται και λειτουργούν ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες (workshops), ομάδες κοινωνικοσυναισθηματικής αγωγής και ομάδες δημιουργικής έκφρασης, στα πλαίσια ενός δομημένου, στοχοκατευθυνόμενου εκπαιδευτικού θεραπευτικού προγράμματος.

Ειδικότερα λειτουργούν:

> Ομάδα αποκατάστασης συνοδών μαθησιακών δυσκολιών

> Ομάδα εργοθεραπείας και ανάπτυξης της αδρής και λεπτής κινητικότητας (χειροτεχνικές κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, λειτουργικό παιχνίδι).

>Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης (ατομική υγιεινή, οικιακές εργασίες, μαγειρική, ζαχαροπλαστική)

>Ομάδα ανάπτυξης της κοινωνικής συναλλαγής - επικοινωνίας

>Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων προεπαγγελματικής αποκατάστασης (αργαλειός, κέντημα, κόσμημα)

> Ομάδα μουσικοκινητικής αγωγής

>Ομάδα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών

>Ομάδα εκμάθησης προσαρμοστικών δεξιοτήτων (π.χ. κυκλοφοριακή αγωγή κ.α.)

>Ομάδα δημιουργίας ξυλουργικής - αγγειοπλαστικής.

>Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης

Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 13:00, στα πλαίσια ομαδικής παρέμβασης, με στόχο την ταυτόχρονη προώθηση της κοινωνικής συναλλαγής και επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων

Άλλες Δραστηριότητες

Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των θεραπευτών όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις της ειδικότητας τους, καθώς και συστηματική σύνδεση και συνεργασία με άλλους φορείς, για την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και πρακτικών εμπειριών. Δημιουργία δικτύου εθελοντών, με σκοπό την παροχή επιστημονικής πραγματογνωμοσύνης και κλινικής εμπειρίας σε νέους επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας.

Συνεχής ψυχοεκπαίδευση (ενημέρωση) και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας, με απώτερο στόχο την ομαλή ένταξη των ενοίκων σε αυτή. Αθλητικές δραστηριότητες - Ενεργή συμμετοχή των ενοίκων στους Αγώνες "Special Οlympics".

Προγραμματισμένες επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους (π.χ. θέατρα) και συμμετοχή σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της κοινότητας (π.χ. συναυλίες). Σύναψη και διατήρηση κοινωνικών επαφών με φίλους από την κοινότητα και ανάπτυξη της επικοινωνίας και των σχέσεων με τις οικογένειες των ενοίκων. Δυνατότητα οργάνωσης καλοκαιρινών διακοπών για όλους τους ενοίκους των Σ.Υ.Δ. Συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες με αντίστοιχα πλαίσια μονάδες και σχετικούς φορείς (ξενώνες, οικοτροφεία κ.α.).

Επιτέλεση Θείων Λειτουργιών και Ιερών Ακολουθιών στο Παρεκκλήσιο των Σ.Υ.Δ., με προσκεκλημένα πρόσωπα τους συγγενείς των ενοίκων και των θεραπευτών, τους φίλους των Σ.Υ.Δ. καθώς και άτομα από την ευρύτερη κοινότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: