24 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σαφές μήνυμα, σε όσους αντιδρούν στην ακολουθούμενη πολιτική, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της χωρίς καμία ανοχή, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και με τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
  • Όμηρος των βόθρων έχει γίνει η Ανατολική Αττική, καθώς ελάχιστοι δήμοι διαθέτουν συστήματα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Μόλις για ένα κέντρο επεξεργασίας λυμάτων (Κορωπίου-Παιανίας) έχουν ήδη κατατεθεί 29 προσφυγές, με αποτέλεσμα το έργο να έχει μπλοκάρει. Οι κάτοικοι, μάλιστα, αναγκάζονται να πληρώνουν από 70 έως 450 ευρώ το μήνα ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας τους και τη χωρητικότητα του βόθρου.
  • Διπλή καραμπόλα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης στο ύψος του τούνελ της Τούμπας, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος από τη βροχή. Σχεδόν ταυτόχρονα σημειώθηκαν δύο καραμπόλες, στην πρώτη ενεπλάκησαν πέντε. αυτοκίνητα και ένα φορτηγό και στη δεύτερη δύο ΙΧ, με αποτέλεσμα να κλείσουν προς στιγμήν οι δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Τα οχήματα απομακρύνθηκαν στην άκρη του οδοστρώματος και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.
  • Κλειστές παραμένουν 154 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ενώ αναμένεται να μπει λουκέτο σε άλλες 50 λόγω έλλειψης προσωπικού. Η λήξη των συμβάσεων 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών είναι η αιτία που επιδεινώνει την κατάσταση του τομέα Εντατικής Θεραπείας, την ώρα που η λίστα αναμονής που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ αριθμεί καθημερινά έως και 40 βαριά ασθενείς.
  • Αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της απεργίας στο Μετρό και τα άλλα μέσα μεταφοράς πρόκειται να ληφθούν σε σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Το τελεσίγραφο που έχει δώσει η κυβέρνηση στους απεργούς έχει εκπνεύσει και οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκεται να κάνουν πίσω.

Κόσμος

  • Την πλειοψηφία στη Βουλή έχασε η κυβέρνηση στη Σλοβενία με την αποχώρηση του δεύτερου κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιδρώντας στις «λειψές» απαντήσεις του προέδρου για τις αδικαιολόγητα υψηλές καταθέσεις του. Παράλληλα, η εικόνα κρίσης στην Λιουμπλιάνα εντάθηκε με τις εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλουν, που απεργούν αντιδρώντας στη μείωση των αποδοχών τους για εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας.
  • Ξεκινά η κύρια φάση της «δίκης εξπρές» σε βάρος των πέντε ενηλίκων που κατηγορούνται για το ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, που είχε πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων εναντίον της βίας κατά των γυναικών στην Ινδία, με τους κατηγορουμένους να φτάνουν στο δικαστήριο. Ο έκτος κατηγορούμενος, ηλικίας 17 ετών, θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου για ανηλίκους.
  • Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να άρει την απαγόρευση να υπηρετούν οι γυναίκες σε μικρές μάχιμες μονάδες, αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα των σύγχρονων συγκρούσεων όπου δεν υπάρχει πραγματική γραμμή μετώπου, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Associated Press. Η αλλαγή δεν θα γίνει εν μία νυκτί: Τα όπλα θα έχουν διορία μέχρι τις αρχές του 2016 να καθορίσουν ποιες μάχιμες θέσεις θα ανοίξουν και για τις ένστολες.
  • Την έντονη αντίδραση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ έχει προκαλέσει η ταινία που ετοιμάζεται στο Χόλιγουντ και αναφέρεται στην ιστοσελίδα που δημιούργησε. Ο Άσανζ κατηγορεί τους δημιουργούς της ταινίας για «μαζική επίθεση προπαγάνδας» και ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στη πολιτική σύγκρουση με το Ιράν, καθώς στη ταινία αναφέρεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία κατέχει μια πυρηνική βόμβα. «Είναι το ένα ψέμα μετά το άλλο» είπε, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
  • Η Πιόνγκγιανγκ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πύραυλοί της είναι σχεδιάσμενοι να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές και ονοματίζοντας ως «ορκισμένο εχθρό» τις ΗΠΑ -αντιδρώντας έτσι στην καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τελευταία εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου.

Οικονομία

  • Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και ακόμη και μετά τις οχλήσεις του ελεγκτικού μηχανισμού μόνο ένας στους δέκα συμμορφώνεται και πληρώνει τελικά τον φόρο, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
  • Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας το 2012, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη και την Κίνα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ανήλθε το 2012 στα 6,9 τρισ. γεν ή στα 78 δισ. δολάρια. Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 5,8% σε ετήσια βάση και η μείωσή τους αποδίδεται κυρίως στην ανατίμηση του γεν.
  • Την αναθεώρηση φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους απόδημους ζητεί με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ζητείται η προστασία των ομογενών έναντι του ενδεχομένου διπλής φορολόγησης αλλά και από τη γραφειοκρατία που συνοδεύει τη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Αθλητισμός

  • Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή σύσκεψη στην διοίκηση του Παναθηναίκού. Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και προβληματισμό, που θα αποτελέσουν αφορμή για εξελίξεις στους «πράσινους». Δημοσιέυματα αναφέρουν ότι κατατέθηκε πρόταση ακόμα και να συνεχίσει το «τριφύλλι» με παίκτες από την ομάδα των Νέων, σκέψη που όμως θα μπορούσε να φέρει τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο ακόμα και με τη ζώνη του υποβιβασμού στη Σούπερ Λίγκα, που έχει ακόμα πολύ δρόμο! Σε δεινή θέση και ο Ισπανός τεχνικός, Φάμπρι...
  • Η Σεβίλη επικράτησε με 4-0 της Σαραγόσα και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ισπανίας. Το σκορ για τους γηπεδούχους άνοιξε ο Νεγρέδο (36') ενώ ο Ράκιτιτς στο 45' έκανε το 2-0. Στο 67' ο Νεγρέδο με πέναλτι σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, ενώ το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Μοράλ στο 90'. Στο δεύτερο ματς της βραδιάς, η Ρεάλ χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρει απέσπασε την ισοπαλία 1-1 στο «Μεστάγια» απέναντι στη Βαλένθια και έχοντας προίκα το 2-0 του πρώτου αγώνα, πέρασε και αυτή στην τετράδα του Κυπέλλου, όπου αύριο απλά θα... τσεκάρει τον αντίπαλό της που λογικά θα είναι η Μπαρτσελόνα.
  • Μέσα σε ένα δεκάλεπτο η Αρσεναλ έβγαλε την ένταση και το άγχος μιας ολόκληρης σεζόν, ξεσπώντας πάνω στη Γουέστ Χαμ. Σε εξ αναβολής αγώνα της Premier League, οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν 5-1 πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ στο διάστημα 47΄-57΄, λεπτά στα οποία σκόραρε ο Ζιρού, ενώ ενδιάμεσα το είχαν καταφέρει ο Καθόρλα (53') και ο Γουόλκοτ (54').




Δεν υπάρχουν σχόλια: