31 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων βρίσκονται συγκεντρωμένα μέλη του ΠΑΜΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 35 συλληφθέντες για την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίοι δικάζονται στο Αυτόφωρο. Εκεί βρίσκεται και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία δεν επετράπη η είσοδος στην αίθουσα. Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ για τις φθορές που προκλήθηκαν στο υπουργείο. «Ένα πράγμα μόνο ζητάμε από τον υπουργό Εργασίας. Να φέρει το βίντεο [...] να το δώσει στα κανάλια, με τις καταστροφές που τάχα έκαναν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος» είπε η κ.Παπαρήγα.
  • Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν την Παρασκευή τα δύο πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin επί της Σταδίου, στις 5 Μαΐου του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων: της Παρασκευής Ζούλια, Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Τέσσερα κακουργήματα συνθέτουν το κατηγορητήριο: ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και έκρηξη από την οποία κινδύνεψαν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.
  • Κατάργηση τεσσάρων περιφερειακών πανεπιστήμιων, ίδρυση δύο νέων υπερ-ιδρυμάτων στην Αθήνα και ξεκαθάρισμα περίπου 100 σχολών ιδίως των ΤΕΙ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης. Το σχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες προκειμένου τα ιδρύματα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
  • Πίστωση χρόνου για την επίλυση των προβλημάτων τους δίνουν οι αγρότες, ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο έως ότου δουν ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ. Αγρότες από τη Βοιωτία ετοιμάζουν σήμερα, Πέμπτη, κάθοδο στην εθνική οδό, στο ύψος του Κάστρου, ενώ ήδη κινούνται τρακτέρ από την Πελοπόννησο. Στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Β.Μπούτα, τάχθηκε και η ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει σήμερα, Πέμπτη η χώρα, με διάφορους κλάδους εργαζομένων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις. «Χειρόφρενο» σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα του ΟΣΕ και Προαστιακό. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη και την Παρασκευή. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας. Σε 24ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι από την ΑΔΕΔΥ. Απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα το μεσημέρι.
 Κόσμος

  • Η Ρωσία εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ βομβάρδισε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, λέγοντας πως αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μια ανεπίτρεπτη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πληροφορίες ανέφεραν την Τετάρτη ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, προφανώς έχοντας ως στόχο φορτίο όπλων το οποίο προοριζόταν για την Χεζμπολάχ. Η Δαμασκός επιβεβαίωσε την επίθεση, μιλώντας όμως για πλήγμα σε εγκατάσταση στη Τζαμράγια. Την «απόλυτη αλληλεγγύη» της με το συριακό καθεστώς διακηρρύσει η Χεζμπολάχ.
  • Επιθέσεις χάκερ από την Κίνα σε περίοδο τεσσάρων μηνών καταγγέλλουν οι New York Times (ΝΥΤ), συσχετίζοντας την «κυβερνοεκστρατεία» με δημοσιεύματα της εφημερίδας για τον πλουτισμό συγγενών του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαομπάο. Οι ΝΥΤ υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει σε τεχνογνωσία που έχουν οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις, ισχυριζόμενοι επιπλέον ότι ανάμεσα στους στόχους ήταν και η υποκλοπή στοιχείων, επαφών και ηλεκτρονικής επικοινωνίας του συντάκτη της εφημερίδας στην Σανγκάη που έκανε την έρευνα για τον Τζιαομπάο.
  • Ταμπουρωμένος στο σπίτι του, περικυκλωμένος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, βρίσκεται ο 65χρονος άνδρας που είχε εισβάλει την Τετάρτη ένοπλος σε σχολικό στην Αλαμπάμα, σκότωσε τον οδηγό και έπιασε όμηρο έναν εξάχρονο. Ο 65χρονος -υπόθεση του οποίου επρόκειτο να εκδικαστεί την προηγούμενη ημέρα- πιθανότατα δεν έχει συγγενική σχέση με το μικρό αγόρι, και φαίνεται ότι ήθελε απλά να τον χρησιμοποιήσει ως ομήρο.
  • Ένας 70χρονος άνοιξε πυρ σε ένα συγκρότημα γραφείων στο Φοίνιξ της Αριζόνα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας δύο ακόμα, πριν τραπεί σε φυγή με το αυτοκίνητό του. Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε σειρά ένοπλων επιθέσεων που έρχονται να βαρύνουν το κλίμα στην αναζωπυρωθείσα συζήτηση για την οπλοκατοχή και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για περιορισμό της -σε εξέλιξη, ενδεικτικά, βρίσκεται η υπόθεση του άνδρα στην Αλαμπάμα που σκότωσε οδηγό σχολικού και κρατά όμηρο ένα εξάχρονο αγόρι.
  • Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης μπροστά από το κτίριο στη Λισαβόνα που στεγάζει τους εκπροσώπους στη χώρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε δράση που είχαν καλέσει «εναντίον της απάνθρωπης πολιτικής της τρόικας», που επιβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης του 2011.
 Οικονομία

  • Με επιτυχία ολοκλήρωσε ο ΟΤΕ τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, με ετήσιο τοκομερίδιο 7,875% πληρωτέο ανά εξάμηνο. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,7 φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των 1,9 δισ ευρώ.
  • Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί με το Μνημόνιο.
  • Στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου θα παρουσιάσει σήμερα στις 11 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών.
 Αθλητισμός

  • Ξανά στο +7 αύξησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη διαφορά της από τη Μάντσεστερ Σίτι, μετά την ολοκλήρωση της 24ης αγωνιστικής της Premier League. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δυσκολεύθηκαν, αλλά επικράτησαν 2-1 της Σαουθάμπτον στο «Ολντ Τράφορντ». Συναρπαστικό ματς έγινε στο Λονδίνο, όπου η Αρσεναλ κατάφερε μέσα σε ένα τετράλεπτο (64' - 67') να «σβήσει» το προβάδισμα της Λίβερπουλ και να «διασώσει» έναν βαθμό (2-2). Η Τσέλσι υπέστη «ηλεκτροσόκ» στο «Μαντεϊσκι» του Ρέντινγκ, καθώς ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις σε 2-2, ενώ μέχρι το 87΄ ήταν μπροστά με 2-0. Βασικός ο Καραγκούνης στο 3-1 της Φούλαμ επί της Γουέστ Χαμ.
  • Έπειτα απο ένα συναρπαστικό αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Η αναμέτρηση ήταν αντάξια των προσδοκιών με τις δύο ομάδες να πιάνουν υψηλή απόδοση και να χάνουν αρκετές ευκαιρίες για γκολ. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με τέρμα του Φάμπρεγκας στο 50', αλλά οι Μαδριλένοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν με την αποκάλυψη του αγώνα τον Ραφαέλ Βαράν στο 83'.
  • Ο Γιάννης Μιχαλίτσος θα είναι τελικά ο προπονητής που θα διαδεχτεί τον Αλκαράθ στον πάγκο του Άρη για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΠΑΕ Άρης το βράδυ της Τετάρτης. Υπενθυμίζεται πως ο προπονητής της ομάδας είναι η 4η διαδοχική επιλογή από την αρχή της περιόδου για την τεχνική καθοδήγηση της μετά τους Μάκη Κατσαβάκη, Νίκο Πασσιαλή και Λούκας Αλκαράθ. Επίσης, αναλαμβάνει για έβδομη φορά τους «κίτρινους» και ξεκινάει με το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης».




Δεν υπάρχουν σχόλια: