12 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Θέμα χρόνου αποτελεί η κατάθεση στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση των συντεταγμένων για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη απόφαση προέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών που είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης, φοβούμενο μια σκληρή αντίδραση της Τουρκίας.
  • Κλειστοί από τις 10 το πρωί του Σαββάτου είναι οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και στους αυτοοργανωμένους χώρους θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
  • Άλλος ένας αστυνομικός κατηγορείται για εμπλοκή στο πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε πριν από λίγες μέρες, ύστερα από επιχείρηση τής ΕΛ.ΑΣ. σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο. Αυτήν την φορά πρόκειται για αξιωματικό τής δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης.
  • Η διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ως εκ τούτου οι κατηγορούμενοι για την απόδραση στις 30 Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας κηρύχθηκαν αθώοι. Αυτό αποφάσισε σε μία απόφαση που θα καταγραφεί στα ιστορικά το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προωθεί προς κύρωση τις επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιανουαρίου. Με το ίδιο νομοσχέδιο το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής εξομοιώνεται από 1ης Ιανουαρίου 2013 με εκείνο των υπαλλήλων των υπουργείων.
Κόσμος

  • Δύο μεγάλες εταιρείες παραγωγής ταινιών πορνό αναλαμβάνουν νομική δράση, προκειμένου να ανατρέψουν νόμο που υποχρεώνει τους ηθοποιούς των ταινιών πορνό στην Κομητεία του Λος Άντζελες να φορούν προφυλακτικά.
  • Τουλάχιστον 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν λεωφορείο στην επαρχία Ντότι, στα δυτικά του Νεπάλ, έπεσε σε γκρεμό, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 12 επιβάτες, οι οποίοι νοσηλεύονται τραυματισμένοι.
  • Ένοπλη επέμβαση στο Μάλι για να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των ισλαμιστών ανταρτών άρχισαν γαλλικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις ήταν επιτυχημένες και οι αντάρτες υποχώρησαν από στρατηγική θέση που κατείχαν. Την απόφαση της Γαλλίας στηρίζουν ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά για την ώρα δεν έχουν συνδράμει άλλες δυτικές χώρες.
  • Νωρίτερα από το προβλεπόμενο θα τερματιστούν οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν αλλά η πλήρης αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ μπορεί να μετατεθεί μετά το 2014, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι στον Λευκό Οίκο.
  • Την επομένη της τριπλής δολοφονίας-σοκ στο Παρίσι, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) υπαινίσσεται ότι το τουρκικό βαθύ κράτος ενέχεται στην εκτέλεση των τριών στελεχών του κινήματος, περιλαμβανομένης της συνιδρύτριας του PKK Σακινέ Τζανσίζ. Εσωτερική διένεξη στους κόλπους του PKK από φράξιες που δεν θέλουν να προχωρήσει ο διάλογος για πολιτική λύση «δείχνει» από την πλευρά της η Τουρκία. Η νεκροτομή επιβεβαιώνει ότι οι τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ με πολλές σφαίρες στο κεφάλι.

Οικονομία

  • · Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% βρίσκονται οι φορολογούμενοι εξαιτίας των αλλαγών που φέρνει ο νέος νόμος για τη συλλογή αποδείξεων. Δεν «μετράνε» οι αποδείξεις για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, τηλέφωνα και ασφάλιστρα, ενώ υπολογίζονται για πρώτη φορά οι αποδείξεις από φροντιστήρια.
  • Από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου τίθεται πλήρως σε ισχύ η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».
  • Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1,3, 6 και 10 την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Προηγήθηκε έντονη διαμάχη, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φορομπηχτικά» μέτρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εκ νέου από τον Γιάννη Στουρνάρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για αλλαγές. Παρ' όλα αυτά δεν αναμένονται διαρροές από το μέτωπο των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Αθλητισμός

  • Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη για την ΑΕΚ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής το ραντεβού ανάμεσα στον Ανδρέα Δημητρέλο και τον υποψήφιο επενδυτή της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Βιντιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δάνεισε στον πρόεδρο της «Ένωσης» ένα μικρό ποσό (15.000 ευρώ) για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η αποστολή βρέθηκε και μίλησε στους παίκτες ο επιχειρηματίας Άλκης Φωτίου, ο οποίος προσφέρει άμεσα στην ομάδα 100.000 ευρώ για πληρωμές και διακανονισμούς παικτών.
  • Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπεκιάρης «έσωσε την παρτίδα» για τον Εθνικό Γαζώρου στο εναρκτήριο ματς της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής με τη Νίκη Βόλου. Με το γκολ που πέτυχε χάρισε το βαθμό της ισοπαλίας στους Σερραίους, με σκορ 1-1, απέναντι στους Βολιώτες που με το αυτογκόλ του Β. Κωνσταντινίδη στο 44' είχαν πάρει «κεφάλι» στο σκορ. Στο 88' αποβλήθηκε από τον διαιτητή ο τεχνικός της Νίκης, Στέλιος Μανωλάς μετά από διαπληκτισμό που είχε με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη.
  • Με αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, που έχει φτάσει στην 17η αγωνιστική. Με ντέρμπι επιβίωσης για την ΑΕΚ ανοίγει η αυλαία, καθώς η ουραγός Ένωση υποδέχεται την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα, ένα επαρχιακό ντέρμπι διεξάγεται στην Κομοτηνή ανάμεσα στον Πανθρακικό και τον Πλατανιά. Το βράδυ, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, που είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου, φιλοξενείται από τον ανεβασμένο φέτος, Λεβαδειακό.




Δεν υπάρχουν σχόλια: