17 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
  • Λόγω διεξαγωγής της Λαμπαδηδρομίας «Φλόγα της Ελπίδας» στα πλαίσια των 10ων Χειμερινών Αγώνων Special Olympics, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη, σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων.
  • Άγριο έγκλημα με θύμα έναν αλλοδαπό σημειώθηκε στις 3:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 25 και 29 ετών, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα επιτέθηκαν με μαχαίρι στον αλλοδαπό. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν αργότερα στο Σύνταγμα.
  • Ακινητοποιημένοι είναι σήμερα, Πέμπτη οι συρμοί του μετρό (γραμμές 2,3), λόγω 24ωρης απεργίας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας (ΣΕΛΜΑ). Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, που, όπως επισημαίνουν, καταργεί την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας άφησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας αρχίζει σήμερα».
  • Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα κριτήρια και τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η εκπαιδευτική αξιολόγηση θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ανά τριετία. Ποια είναι τα πέντε κριτήρια αξιολόγησης.
  • Σε 24ωρη απεργία προχωρεί σήμερα, Πέμπτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές των δαπανών υγείας, που οδηγούν «σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης».

Κόσμος
  • Διεθνής... σύρραξη σε μικρογραφία, στη μέση της Σαχάρας, έχει γίνει η κατάσταση ομηρείας σε μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμενάς της Αλγερίας: Οι ένοπλες δυνάμεις της Αλγερίας πολιορκούν τη μονάδα στην οποία ισλαμιστές ένοπλοι κρατούν ομήρους αρκετούς ξένους υπηκόους - Αμερικανικούς, Ευρωπαίους και Ιάπωνες - σε αντίποινα για τις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι. Το Αλγέρι υποστηρίζει ότι οι απαγωγείς θέλουν να φύγουν από τη χώρα, παίρνοντας μαζί τους και τους ομήρους· «εν ψυχρώ δολοφονία» χαρακτηρίζει το Λονδίνο το θάνατο ενός από τους Βρετανούς ομήρους· έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιαπωνία για το ζήτημα.
  • Στην καθήλωση των νέων Boeing 787 Dreamliner προχωρούν αρκετές χώρες, μετά το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο μοντέλο κατά τη διάρκεια πτήσης στην Ιαπωνία. Μετά την απόφαση των ιαπωνικών εταιρειών να «δέσουν» τα αεροσκάφη τους, οι αρχές πολιτικής αεροπορίας ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ινδίας και Χιλής διέταξαν την καθήλωση των αεροσκαφών μέχρι να επιβεβαιωθεί πως το μοντέλο είναι ασφαλές.
  • Η επέμβαση της Γαλλίας υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων του Μάλι έρχεται να υπενθυμίσει την αστάθεια σε μία μάλλον ξεχασμένη περιοχή του πλανήτη την ώρα που ανοίγει άλλο ένα επεισόδιο στον πόλεμο της Δύσης κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ρητή παραδοχή των Γάλλων ιθυνόντων. Κατά μία έννοια ήταν μία κρίση εν αναμονή...
  • Αντίποινα σε βάρος δυτικών στόχων στην Αφρική πυροδοτεί η γαλλική στρατιωτική δράση στο Μάλι, καθώς πετρελαϊκή εγκατάσταση στη νότια Αλγερία βρέθηκε στο στόχαστρο επίθεσης από ισλαμιστές αντάρτες προσκείμενους στην Αλ Κάιντα. Δύο ή τρεις, κατ'άλλους, άνθρωποι σκοτώθηκαν –ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός, πιθανόν και άλλο ένα άτομο- και άλλοι 41 απήχθησαν, όπως ισχυρίζεται η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ. Η Αλγερία δεν θα διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.
  • Άμεσα και σαρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής –ειδικά σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικού τύπου όπλα που κυκλοφορούν πολλές φορές σχεδόν ανεξέλεγκτα– παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να αναβάλλουμε άλλο» την ανάληψη δράσης γιατί η αδράνεια κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά τη σφαγή στο σχολείο του Κονέκτικατ, περιστατικό σόκαρε την κοινή γνώμη -και τον ίδιο τον πρόεδρο- και άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το κοινωνικά και πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Οικονομία
  • Τα 13,2 δισ. ευρώ έφθασαν οι οφειλές των φορολογουμένων το 2012 προς το Δημόσιο, κάτι που υποδεικνύει την αδυναμία πληρωμών εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Δεκέμβριο προστέθηκαν 1,1 δισ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα».
  • Ικανοποιημένη με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εμφανίσθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και την έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Υπογράμμισε ωστόσο πως χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις.
  • Περιορισμένες ήταν και την Τετάρτη οι απώλειες αλλά και τα κέρδη για τις αγορές στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.
Αθλητισμός
  • Με γκολ του Ντέστρο στο 7ο λεπτό της παράτασης, η Ρόμα απέκλεισε την Φιορεντίνα στο «Αρτέμιο Φράνκι», και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Ίντερ. Λάτσιο - Γιουβέντους το άλλο ζευγάρι. Ο αγώνας τελείωσε επεισοδιακά αφού αποβλήθηκαν στο 117' ο Ταντέι με δεύτερη κίτρινη και στο 120' με απευθείας κόκκινη ο Γκουαδράδο και ο Ντοντό που ήρθαν στα χέρια.
  • Η Μάλαγα αν και έπαιζε με δέκα παίκτες από το 75' κατάφερε να ισοφαρίσει την Μπαρτσελόνα στο 90' με γκολ του Καμάτσο στο Καμπ Νου και έτσι έβαλε φωτιά στον επαναληπτικό του προημιτελικού του Κυπέλλου Ισπανίας που θα γίνει στην έδρα της. Ενδιαφέρον αναμένεται και η ρεβάνς στο Σαραγόσα - Σεβίλη αφού οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στον πρώτο αγώνα.
  • Με γκολ του Γκιστ στο 86' η Άρσεναλ επικράτησε με 1-0 της Σουόνσι και πέρασε στον 4ο γύρο του FA Cup, ενώ με το ίδιο σκορ, 1-0 και σκόρερ τον Ρούνι στο 9', στην επόμενη φάση πέρασε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στον επόμενο γύρο οι Κανονιέρηδες θα αντιμετωπίσουν την Μπράιτον, ενώ οι Μπέμπηδες την Φούλαμ του Γιώργου Καραγκούνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: