02 Ιανουαρίου, 2013

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΜΠΑΜΑ-ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ ΟΙ ΗΠΑ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΓΚΡΕΜΟ

Στο παρά πέντε φαίνεται πως γλύτωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον «δημοσιονομικό γκρεμό», καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα και το Κονγκρέσο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την αναβολή των σκληρών περικοπών δαπανών κατά δύο μήνες. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η συμφωνία προβλέπει την εξισορρόπηση των περικοπών των δαπανών και της αύξησης των φόρων. Οι περικοπές ορισμένων δαπανών που απαιτούνταν για να υπάρξει η αναβολή θα αφορούν σε ένα ποσοστό 50% τον τομέα της άμυνας. Παράλληλα, θα διατηρηθεί η υψηλή φορολόγηση στους φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από 400.000 δολάρια.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει επίσης την λήξη των φοροαπαλλαγών για τα πρόσωπα με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και τις οικογένειες με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 450.000 δολάρια.  Πρόκειται για μια παραχώρηση από μέρους των Ρεπουμπλικάνων, που ήθελαν να παραμείνουν αμετάβλητες όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς· και από μέρους των Δημοκρατικών, που ήθελαν οι φόροι να αυξηθούν για όσους πολίτες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 200.000 δολάρια και όσες οικογένειες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (31 Δεκεμβρίου 2012), τότε αυτόματα θα ενεργοποιούνταν σκληρές περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων: όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τομείς που εκτείνονται από τα κοινωνικά προγράμματα ως την άμυνα θα αντιμετώπιζαν μειώσεις 10% εντός του 2013, κάτι που θα επέφερε  πλήγμα τουλάχιστον 110 δισεκ. δολαρίων για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Έγκριση από τη Γερουσία

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε, σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας που ήταν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, τη συμβιβαστική συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι χειρότερες συνέπειες του λεγόμενου "δημοσιονομικού γκρεμού" που θα άρχιζε αυτομάτως από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Στη συνέχεια η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξετάσει το νομοσχέδιο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού». Ο πρόεδρος του σώματος, Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι η αμερικάνικη Βουλή θα εξετάσει τη συμφωνία αν έχει εγκριθεί από τη Γερουσία. «Οι αποφάσεις σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Βουλή θα επιδιώξει να το δεχθεί ή να το τροποποιήσει δεν θα ληφθούν πριν τα μέλη της Βουλής μπορέσουν να εξετάσουν το νομοθέτημα», ανέφεραν ο Μπένερ και άλλα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή τους.

Η συζήτηση και μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για το νομοθέτημα στο σώμα αυτό μπορεί να γίνει εντός της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: