02 Ιανουαρίου, 2013

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΨΑΧΝΕΙ "ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Σαφάρι εγκεφάλων στην Αφρική επιχειρεί να κάνει η Τουρκία, σε μια άλλη ''εκδοχή'' του νεο-Οθωμανισμού. Το νέο σχέδιο της Άγκυρας προβλέπει ότι το ''Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας'' (TÜBİTAK) θα χορηγήσει υποτροφίες προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σε φοιτητές των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, για παράδειγμα σε έξυπνους Αφρικανούς φοιτητές, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να σπουδάζουν στα τουρκικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  Star - με τίτλο «Το TÜBİTAK κάνει σαφάρι για εγκέφαλο-υπερνοημοσύνη» - το εν λόγω Συμβούλιο  θα χορηγεί οικονομική στήριξη στους επιτυχημένους φοιτητές (για εκπαίδευση σε επιστήμονες και ερευνητές ή ευκαιρίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές)  στα Τμήματα Φυσικών Επιστημών, Μηχανικής και Τεχνολογίας, Ιατρικών Επιστημών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, των χωρών που βρίσκονται στον κατάλογο του ΟΗΕ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.. 

Τον αφοπλισμό του PKK επιδιώκει ο Ερντογάν

Στην οριστική κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ - και όχι μόνο σε εκεχειρία - στοχεύουν οι μυστικές συνομιλίες της Άγκυρας με τον Οτζαλάν.

Έχει την σημασία του ότι ο Σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Τ. Ερντογάν, κ. Γιαλτσίν Ακντογάν δήλωσε στην  εφημερίδα Taraf ότι ο στόχος των μυστικών συνομιλιών με το Ιμραλί (όπου είναι φυλακισμένος ο Οτζαλάν) είναι να πεισθεί το ΡΚΚ να  καταθέσει οριστικά τα όπλα  οριστικά τα όπλα για καλό και όχι απλά να κηρύξει προσωρινή εκεχειρία,παρόμοια με άλλες του παρελθόντος που απέτυχαν. Ο κ. Ακντογάν πρόσθεσε ότι το ΡΚΚ ή και άλλες ομάδες πιθανόν να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις μυστικές συνομιλίες  ωστόσο υπογράμμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει για την λύση ακόμα και αν η αντιπολίτευση αρνηθεί να υποστηρίξει τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Οι δηλώσεις του κ. Ακντογάν έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος πρωθυπουργός κ.  Ερντογάν, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TRT ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μιλούσαν με τον Οτζαλάν, αλλά η συνέχιση των επαφών μαζί του θα εξαρτώταν από τα αποτελέσματα. «Εάν δούμε φως στο τούνελ, τότε θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Εάν όχι, θα σταματήσουμε εδώ», είχε δηλώσει ο κ. Ερντογάν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εξορία στην Αυστραλία;

Εξάλλου, όπως γράφει σήμερα τουρκική εφημερίδα Hürriyet, στελέχη της ΜΙΤ την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν τον  Οτζαλάν και συνομίλησαν για περίπου 4 ώρες τη «φόρμουλα» επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος.Η  εφημερίδα  αναφέρει πως ο Οτζαλάν ζήτησε να του επιτραπεί άμεσα κάποιος τρόπος για να μπορεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του PKK και να τερματιστεί η απομόνωση του.

Η φόρμουλά - κατά την εφημερίδα - προβλέπει πως το Α’ τρίμηνο του έτους εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, κάποιο σημαντικό στέλεχος των Κούρδων - ίσως και ο Οτζαλάν-  θα στείλει μήνυμα στους Κούρδους για να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα. Την άνοιξη,αναφέρει, το PKK θα αφήσει τα όπλα. Σημαντικά ονόματα της Κουρδικής οργάνωσης ενδέχεται να λάβουν ασυλία και να τους επιτραπεί να ζουν σε ουδέτερη χώρα, όπως στην Αυστραλία.Αναφορά σε έξοδο στελεχών των ανταρτών από την Τουρκία είχε γίνει πάλι πρό ημερών σε σχετικό δημοσίευμα-κάτι που φαίνεται ότι το βάζει πολύ έντονα η Αγκυρα. Πάντως η αναφορά της τουρκικής εφημερίδας σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων της ΜΙΤ με τον Οτζαλάν δείχνει, όπως ήδη ανέφερε το OnAlert,  πως κάτι σημαντικό γίνεται γύρω από  το Κουρδικό.

Οι 400 προφυλακισμένοι

Στο μεταξύ όπως γράφει σήμερα η Taraf το φιλοκουρδικό κόμμα BDP απαιτεί την απελευθέρωση των 400 προφυλακισμένων υπόπτων για συμμετοχή στο KCK ( δομή του ΡΚΚ στις πόλεις). Ο  βουλευτής του  BDP κ.Αντίλ Κουρτ,  απαντώντας στην έκκληση του Ερντογάν για τερματισμό της βίας και αναζήτηση λύσης για το Κουρδικό μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι  το BDP είναι έτοιμο να υποστηρίξει κάθε βήμα καλής θέλησης που θα κάνει η κυβέρνηση . Ο κ. Κούρτ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει τις καλές της προθέσεις απελευθερώνοντας άμεσα τους 400 προφυλακισμένους υπόπτους για συμμετοχή στο KCK .

Δεν υπάρχουν σχόλια: