08 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες. Κλειστός λόγω χιονιού είναι ο περιφερειακός της Πεντέλης από το 414 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο ώς τον Άγιο Πέτρο. Έκλεισε και η λεωφόρος Διονύσου από το χωριό Ανατολή προς Διόνυσο. Παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ προς το καζίνο. Ούρα δύο χιλιομέτρων έχει σχηματιστεί στο Μαρτίνο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, καθώς δίπλωσε νταλίκα. «Λουκέτο»λόγω χιονιού έβαλαν πολλά σχολεία της Αττικής. Νιφάδες χιονιού πέφτουν στο κέντρο της Αθήνας. Πείτε
   
Την έντονη αντίδρασή του στην πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές εκφράζει μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, τονίζοντας ότι «η εργασία της Κυριακής είναι καταραμένη». «Όσοι επιχειρούν να καταργήσουν την αργία της Κυριακής υποβαθμίζουν τον άνθρωπο και τον μετατάσσουν από ελεύθερο σε σκλάβο, λέγοντάς του: "Δούλευε και σκάσε! Σκάσε και δούλευε!"» γράφει.
   
Συνεχίζεται η κατάληψη στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας του Μετρό στα Σεπόλια από τους εργαζομένους, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι «δρομολογείται σχέδιο υποβάθμισης της εταιρείας για να δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα» και αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Καθυστερήσεις στα δρομολόγια των συρμών και σήμερα, Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις γραμμές 2 (Αγ. Αντώνιος- Αγ. Δημήτριος) και 3 (Αιγάλεω- Δουκ. Πλακεντίας ) διεξάγονται ανά 6 λεπτά.
   
Σε 30.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που δεν απογράφηκαν και τώρα κινδυνεύουν με διακοπή της σύνταξής τους. Ο αριθμός των συνταξιούχων θεωρείται μεγάλος και η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι πολλοί δεν είχαν πληροφορηθεί για την απογραφή. Οι 30.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που παραμένουν άφαντοι ανεβάζουν στις 53.895 τις συντάξεις τις οποίες άμεσα θα σταματήσουν να πληρώνουν τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
  
Έπιπλα και σπάνια αντικείμενα, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ανήκαν στον μεγάλο δωρητή του Πειραιά, Κρίτωνα Δηλαβέρη και τα οποία είχαν περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε μια κρύπτη στον 8ο όροφο του δημαρχείου της πόλης. Τα αντικείμενα, ήδη καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία.

Κόσμος

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η Ιαπωνία στον Κινέζο πρέσβη στο Τόκιο για την «κρουαζιέρα» τεσσάρων κινεζικών σκαφών ναυτικής επιτήρησης γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην ανατολική θάλασσα της Κίνας. Τα σκάφη, όπως καταγγέλλει το Τόκιο, έμειναν γύρω από τα νησιά Σενκάνου (ή Ντιαογού, κατά τους Κινέζους), για περίπου 13 ώρες μέχρι να αποχωρήσουν μετά τα μεσάνυχτα.
   
Πέμπτη συνεχόμενη νύχτα επεισοδίων πέρασε το Μπέλφαστ, όταν οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης να περιοριστεί η έπαρση της βρετανικής σημαίας πήραν ξανά βίαιη τροπή. Η αστυνομία έριξε με πλαστικές σφαίρες αφού, όπως αναφέρει, δέχθηκε επίθεση με τούβλα και βόμβες μολότοφ από τμήμα των διαδηλωτών που είχε επιστρέψει στο Σορτ Στραντ, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Λάγκαν.
   
Η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που νοσηλεύεται ακόμη στην Κούβα μετά την εγχείριση για αφαίρεση όγκου, «παραμένει σταθερή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση ενώ στο Καράκας κλιμακώνεται η πολιτική κόντρα με την ορκωμοσία του νέου προέδρου που πρέπει να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Την Πέμπτη πάντως, ακόμη και -όπως όλα δείχνουν- απόντος του Τσάβες, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους πολίτες μπροστά στο προεδρικό μέγαρο σε ένδειξης συμπαράστασης, λέγοντας πως θα παρίστανται και αντιπροσωπείες ξένων χωρών.
    
Ο συνδυασμός του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων, που «φουντώνουν» τις ήδη μαινόμενες πυρκαγιές και δημιουργούν τον κίνδυνο για ακόμη περισσότερα μέτωπα, έχει βάλει την Αυστραλία σε ύψιστο συναγερμό για τις «πιο επικίνδυνες ημέρες» από την Τρίτη. Συνεχίζουν να αγνοούνται 100 άτομα στην Τασμανία, αν και στις πρώτες έρευνες στα δεκάδες σπίτια που κάηκαν στην περιοχή δεν έχουν εντοπιστεί σοροί θυμάτων.
   
Η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε μέσα στο οικονομικό έτος 2012 για την ενίσχυση της υπηρεσίας μετανάστευσης 24% περισσότερο από ότι για το FBI και όλες τις άλλες υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου συνολικά, προκύπτει από τα ευρήματα έκθεσης think tank. Η κυβέρνηση διέθεσε το περασμένο οικονομικό έτος 18 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 14,4 όλων των άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου

Οικονομία

 Μείωση 40% κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων το 2012. Συνολικά πέρυσι διατέθηκαν 58.452 νέα ΙΧ, έναντι 97.680 οχημάτων το 2011. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2012 τα δημόσια έσοδα από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων προσέγγισαν οριακά τα 51 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος του προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους είναι 91 εκατ. ευρώ, δηλαδή διαμορφώθηκαν μόλις στο 57% του ετήσιου στόχου.
   
Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του φορολογικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί έως τις 11 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενδεχομένως εντός της ημέρας να κατατεθεί και τροπολογία στο νομοσχέδιο που θα προβλέπει το τι ακριβώς θα ισχύσει με τις αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου, το οποίο θα ανέρχεται στο 22%.
   
Χαμένοι στη... μετάφραση οι πολίτες που λαμβάνουν ραβασάκια από το υπουργείο Οικονομικών για να ανακαλύψουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή για το χαράτσι ακινήτων του 2011, το οποίο θεωρούσαν ότι είχαν πληρώσει κανονικά στη ΔΕΗ και τώρα καλούνται να το ξαναπληρώσουν. Το πρόβλημα έγγειται στον τρόπο ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών από τη ΔΕΗ, ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει αποστείλει συνολικά 500.000 ειδοποιητήρια, προσδοκώντας έσοδα 340 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων αφορούν τέτοιες περιπτώσεις. Διευκρινίσεις δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Αθλητισμός

Παρά τις διαψεύσεις πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν συναντήθηκε με τον Ντερ Βιντσέτι και με το μάνατζέρ του την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες από την πατρίδα του Αργεντινού ο άσος του ΠΑΣ Γιάννινα συμφώνησε σε όλα με τον Ολυμπιακό και θα φορά την ερυθρόλευκη φανέλα για τα επόμενα τρία χρόνια.
   
Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα είναι η πρόθεση του Γιάννη Αλαφούζου. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού ετοιμάζει... εκκαθαρίσεις και στα στελέχη της «πράσινης» ΠΑΕ, μετά τα όσα έγιναν στο προπονητικό τιμ, και όσα ετοιμάζονται να γίνουν στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Η πιο… ηχηρή αποχώρηση αναμένεται να είναι αυτή του Δημήτρη Γόντικα. Κρίσιμο ραντεβού με Βύντρα, σήμερα, Τρίτη. Ο Φάμπρι δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί για την αντικατάσταση του Χουάν Ραμόν Ρότσα...
   
Με την πρόκριση της Έβερτον (εύκολα 5-1 την Τσέλτεναμ) ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση ο 3ος γύρος του κυπέλλου Αγγλίας. Για τους αγώνες που έληξαν ισόπαλοι θα διεξαχθεί επαναληπτικός στην αντίθετη έδρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: