22 Ιανουαρίου, 2013

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΚΟΠΕΛΟΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

 
“Από την ανασφάλεια του GREXIT, περνάμε στην ανασφάλεια της τρομοκρατίας”, μονολογούσε κορυφαίος υπουργός μετά το τυφλό χτύπημα χθες το πρωί στο Mall. Στην κυβέρνηση, αν και ανέμεναν ποιοτική αναβάθμιση των κτυπημάτων, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γίνει τέτοιο κτύπημα που μπορούσε εύκολα και από ένα ανθρώπινο λάθος είτε των τρομοκρατών είτε των υπευθύνων του εμπορικού κέντρου να προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων. Η υψηλού ρίσκου ενέργεια των τρομοκρατών δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να σπείρουν το φόβο στους πολίτες αλλά και στον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο.

Τα κτυπήματα είναι βούτυρο στο ψωμί όσων δεν θέλουν τις επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την ανάπτυξη της χώρας, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν ότι η εικόνα της χώρας που φιλοτεχνήθηκε με κόπο και θυσίες των πολιτών και άρχισε να αποκτά αξιοπιστία “θα αρχίσει και πάλι να ξεθωριάζει”. Αποτελεί αντικίνητρο για υποψήφιους επενδυτές και δημιουργεί προβλήματα στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων το κλίμα με την αναβαθμιζόμενη τρομοκρατία, αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Το ζητούμενο είναι να μην φωλιάσει στις ψυχές των πολιτών ο φόβος και η ανασφάλεια και συντεταγμένα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να απομονώσουν τέτοιες πρακτικές, ώστε η κοινή γνώμη να μπορέσει να αντιληφθεί ότι τελικός στόχος της τρομοκρατίας είναι η αποτυχία και η διαιώνιση της κρίσης. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, από την ανισότητα και την αδικία ανατροφοδοτείται η τρομοκρατία και η αναρχία.

Και ο τουρισμός μπορεί να πληγεί από τέτοιες κινήσεις και γι αυτό ο πρωθυπουργός σήμερα συναντάται με υπουργούς και στελέχη που εμπλέκονται στις επενδύσεις ,τις αποκρατικοποιήσεις και τον τουρισμό. Αν το κλίμα αυτό συνδυαστεί με το “εύθραυστο πολιτικό κλίμα” που αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις αποκρατικοποιήσεις, τότε το μίγμα μπορεί τελικά να είναι καταστροφικό, αναγνωρίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές θα συνεκτιμήσουν όλα τα δεδομένα πριν δώσουν προσφορές για επιχειρήσεις που θα προσφερθούν.

Στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρον τη στάση που θα κρατήσει ο κ Τσίπρας στην Ουάσιγκτον και σε αυτό το θέμα ελπίζοντας σε μια πιο διαλλακτική θέση που θα διευκολύνει στην μείωση του χρέους και την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανεξάρτητα από όλα αυτά και στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν υπουργοί και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που δεν δείχνουν ενθουσιασμό να προχωρήσουν στις αποκρατικοποιήσεις είτε γιατί φοβούνται να θέσουν την υπογραφή τους, είτε γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος, είτε γιατί δε πιστεύουν πραγματικά σε αυτήν την πολιτική. Πρόκειται όμως και για ένα θέμα που αφορά τους κυβερνητικούς εταίρους που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και θα λυθεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που μάλλον θα γίνει εντός της εβδομάδας, αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: