22 Ιανουαρίου, 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ένα βρέφος μόλις 33 ημερών που διακομίστηκε εσπευσμένα το Σάββατο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ από τη Λέρο στην Κρήτη. Το βρέφος μεταφέρθηκε με συμπτώματα υποθερμίας, δύσπνοιας και ασιτίας. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από πολυοργανική ανεπάρκεια. Σε βάρος της 23χρονης μητέρας του έχει σχηματιστεί δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.
  • Διπλή καραμπόλα με πάνω από 20 αυτοκίνητα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην εθνική οδό Βέροιας-Θεσσαλονίκης, όταν ο οδηγός φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος με συνέπεια να ανατραπεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει ένας νεκρός και 24 τραυματίες που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Στο σημείο επικρατεί πυκνή ομίχλη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ορατότητα των οδηγών.
  • Διευρύνθηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ και παράλληλα αυξήθηκε η έκπτωση που παρέχεται σε όσους τη δικαιούνται, μέχρι και ποσοστό 42%(από 30%). Όπως δήλωσε ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΔΕΗ Ι.Παπάζογλου, στους δικαιούχους εντάσσονται και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιείται στις 11 το πρωί της Τρίτης με κεντρικό σύνθημα «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».
  • Κανονικά διεξάγονται από το πρωί της Τρίτης όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στα πελάγη εξασθένησαν με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Κόσμος

  • Τον απολογισμό της δεύτερης αποστολής του στο Αφγανιστάν έκανε ο πρίγκιπας Χάρι σε συνέντευξή του, λέγοντας πως σκότωσε Ταλιμπάν από το πιλοτήριο ελικοπτέρου Απάτσι. Εκτός από τις «εξορμήσεις» με τα Απάτσι, ο Χάρι αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τη... γυμνή «περιοδεία» του στο Λας Βέγκας, λέγοντας πως είχε συμπεριφερθεί «περισσότερο ως στρατιώτης και λιγότερο ως πρίγκιπας».
  • Η τελετουργική ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου λειτουργεί ως εορτασμός της αμερικανικής Δημοκρατίας, και κάνει για κάθε τέσσερα χρόνια την Ουάσινγκτον σκηνικό του μεγάλου πάρτι για το Σύνταγμα και τις αρχές ενός από του πιο σταθερά πολιτικά συστήματα στο δυτικό κόσμο. Οι φωτογραφίες από την φετινή ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαιώνουν πως η παράδοση τηρήθηκε και στην αρχή της δεύτερης θητείας του 44oυ προέδρου των ΗΠΑ.
  • Την πιο θετική επίσημη αναφορά για την κατάσταση της υγείας του Ούγκο Τσάβες έδωσε, από την εισαγωγή του προέδρου στην Κούβα πριν από ένα και πλέον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, λέγοντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο πως ο Τσάβες «κάνει αστεία και δίνει εντολές». Η αναφορά δεν στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση της επίμονης φημολογίας για τη σοβαρότητα της κατάστασης του Τσάβες αλλά και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως η διακυβέρνηση της χώρας έχει εκχωρηθεί στον αντιπρόεδρο και τους επιτελείς του λίγους μήνες μετά τις εκλογές.
  • Την επόμενη κυβέρνηση ψηφίζουν οι Ισραηλινοί και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αναμένονται να ανοίξουν τον δρόμο για τρίτη θητεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία της χώρας ως επικεφαλής, ενδεχομένως, της πιο σκληροπυρηνικής κυβέρνησης από τη γέννηση του κράτους.
  • Ένα οκτάχρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του και οκτώ άτομα τραυματίστηκαν μετά από σεισμό που σημειώθηκε στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας. Ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε στις 5:22 το πρωί τοπική ώρα.

Οικονομία

  • Υψηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό του 2013 υιοθέτησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, εναρμονιζόμενη με τις θέσεις του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Σημειώνεται πως η «σύμπραξη» του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ιαπωνίας Μασαάκι Σιρακάγουα με τον Πρωθυπουργό Άμπε έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς αναλυτές, αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, ως εμπλοκή της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.
  • Σε προαιρετική βάση θα γίνεται η τήρηση του Ειδικού Μητρώου Εξαγωγέων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με κύριο στοιχείο την απλούστευση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών που θα απαιτούνται για την καταχώρηση σε αυτό (αίτηση και ταμειακή ενημερότητα).
  • Σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 3,4 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ οδήγησαν οι έλεγχοι που διενήργησαν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες σε 4.468 Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης για τη χρήση του 2011. Προκειμένου να λάβουν φορολογικό πιστοποιητικό οι εν λόγω επιχειρήσεις προχώρησαν σε λογιστικές αναμορφώσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να φορολογηθούν για δαπάνες οι οποίες δεν έγιναν από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Αθλητισμός

  • Εκτός ορισμών για το επόμενο χρονικό διάστημα θα μείνουν ο Τάσος Κάκος και οι βοηθοί διαιτητή Δημήτρης Τάτσης και Χρήστος Μπαλτάς μετά τον αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ, καθώς ο παρατηρητής Μανώλης Γιανναδάκης έχει βάλει χαμηλή βαθμολογία και στους τρεις σε έναν επεισοδιακό αγώνα στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Τι απαντά ο ίδιος: «Έθιξαν το πιο ευαίσθητο σημείο μου».
  • Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Χαρακτηριστικοί είναι άλλωστε οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της «πράσινης» ΠΑΕ, Βασίλη Κωνσταντίνου, στην Παιανία. «Μας κοροϊδέυει» είπε ο Χριστοδουλόπουλος, ενώ ο Μπουμσονγκ έκανε λόγο για έλειψη εμπιστοσύνης. Πολλά ήταν τα παράπονα και για το νέο προπονητή της ομάδας, Φάμπρι, τον οποίο οι παίκτες χαρακτήρισαν προσβλητικό.
  • Ισόπαλο με 1-1 έληξε το ματς ανάμεσα στην Ρεάλ Μπέτις και στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, με το οποίο έπεσε η αυλαία της 20ής αγωνιστικής της Primera Division. Το σκορ για τους γηπεδούχους που έχασαν την ευκαιρία να πλησιάσουν τη Ρεάλ Μαδρίτης, άνοιξε στο 2' με πέναλτι ο Μαρτίν, ενώ για τους Βάσκους ισοφάρισε στο 41' ο Αντούριθ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: