26 Ιανουαρίου, 2013

«ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ» ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Πέντε Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης «Notre Europe», παρουσίασαν ένα μανιφέστο υπέρ της αποχώρησης των οικονομικά ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ήταν λανθασμένη, με αποτέλεσμα – όπως τονίζεται στο Μανιφέστο – η «ευθανασία του ευρώ» να αποτελεί διέξοδο για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και την ευκαιρία να βγουν από την ύφεση οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τυχόν αποχώρηση των πιο εύρωστων οικονομικά χώρων, θα προκαλούσε μία de facto υποτίμηση του ευρώ. Στη συνέχεια, οι πιο ισχυρές χώρες θα επέστρεφαν είτε στο παλιό τους νόμισμα είτε θα υιοθετούσαν ένα κοινό νόμισμα, που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις ομοιογενείς οικονομίες τους. Ο Alfred Steinheer, ένας από τους οικονομολόγους, παραδέχθηκε ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει ένα βήμα οπισθοχώρησης, ωστόσο συμπλήρωσε πως το ευρώ προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ως ιδανικό, όταν μάλιστα η ανεργία κάνει θραύση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο οικονομολόγος Hans Olaf Henkel υποστήριξε ότι το ευρώ αποτελεί μία κοινωνική καταστροφή για το νότο και μία οικονομική αποτυχία καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: