03 Δεκεμβρίου, 2012

NEW YORK TIMES: ΛΑΘΟΣ Η «ΣΥΝΤΑΓΗ» ΤΟΥ EUROGROUP-Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ


Στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα New York Times χαρακτηρίζει λάθος την επιμονή στη δημοσιονομική λιτότητα μετά την τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα και εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο των New York Times, η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της. Ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί ότι το κούρεμα του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό, και αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πάντως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συμφωνία των Βρυξελλών αποτελεί «σαφή βελτίωση», σε σχέση με προηγούμενες συμφωνίες καθώς επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες αναλογίες στην Ελλάδα για την έξοδο από το χρέος δεν είναι βιώσιμες.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την αδυναμία του να εφαρμόσει την απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Χ.Αθανασίου με την οποία ζητείται να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας εξέφρασε με επιστολή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης. Εξηγώντας νομικά την άρνηση συμμόρφωσής του με το έγγραφο του κ.Αθανασίου, ο κ.Καμίνης τόνισε ότι η σχετική απόφαση δεν έχει καμία απολύτως ισχύ μέχρι να δημοσιευθεί.
   
Κίνητρα για τους φορολογουμένους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε το πέρασμα της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.
   
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για την Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις, η ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι, για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 το μεσημέρι ώς τις 5 το απόγευμα για τον απογευματινό κύκλο.
   
Από σήμερα, Δευτέρα θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων στους 784.797 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει οι δικαιούχοι.
   
Αισθητή επιδείνωση του καιρού φέρνει ο Δεκέμβριος, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και τοπικές βροχές και καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους από σήμερα Δευτέρα και σε  γενικές γραμμές θα διατηρηθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Κόσμος

Ο Σλοβένος τέως πρωθυπουργός Μποχούτ Παχόρ αναδείχθηκε νικητής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 64,7% των ψήφων έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντανίλο Τουρκ. Ο Παχόρ καλείται να ηγηθεί μίας χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση και υιοθετεί πολιτικές λιτότητας ώστε να μην χρειαστεί διάσωση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
  
 Σε τουλάχιστον εννέα ανέρχονται οι νεκροί μετά την κατάρρευση τμήματος της οροφής σήραγγας στον αυτοκινητόδρομο 80 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, ενώ η πυροσβεστική φοβάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης περνούν στη δεύτερη ημέρα. Πέντε απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε φορτηγάκι, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες περίπου στη μέση της σήραγγας, ενώ οι σοροί τριών ακόμη ανθρώπων εντοπίστηκαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του οδηγού ενός φορτηγού.
   
Μετά την παρέμβαση του Νικολά Σαρκοζί και την δημόσια «παρότρυνση» ενός στενού συνεργάτη του, ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών στην γαλλική δεξιά Ζαν Φρανσουά Κοπέ αποφάσισε να μην τραβήξει την υπόθεση στα άκρα: Στο αίτημα του αντιπάλου του Φρανσουά Φιγιόν για νέα ψηφοφορία στο UMP άμεσα, αντιπρότεινε να ξανατεθεί το ζήτημα για το 2014. Από την πλευρά του, ο Φιγιόν επιμένει, αλλά αποδέχεται συνάντηση συνεργατών των δύο πλευρών, που ορίστηκε για τη Δευτέρα.
   
Ο Μπο είναι ο προεδρικός σκύλος των Ηνωμένων Πολιτειών και φέτος τα Χριστούγεννα αναλαμβάνει να επιθεωρήσει την εορταστική διακόσμηση του Λευκού Οίκου. Με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση ο Μπο επιθεωρεί αργά και σταθερά, και εμφανίζεται μάλλον ικανοποιημένος από το παραμυθένιο ντεκόρ. Όπως αρμόζει, δε, σε έναν προεδρικό σκύλο έχει την τιμητική του με ένα μεγάλο ομοίωμά του που στέκεται ανάμεσα σε μπάλες και γιρλάντες. Ο ψεύτικος Μπο φορά έναν σκούφο του Άγιου Βασίλη. Ο αληθινός Μπο δείχνει να τον κοιτά αθώα, αλλά κάτι έχει στο μυαλό του.
  
 Ο νυν γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της Kεντροαριστεράς. Ο βετεράνος Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μπήκε στην κούρσα με σύνθημα αλά Ομπάμα για «αλλαγή» και μιλώντας για «ξεσκαρτάρισμα» από την παλαιά φρουρά.

Οικονομία

Επιβολή συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που ισχύσει σήμερα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας έτσι μισθωτούς και συνταξιούχους να μοιράζονται τα εισοδήματά τους μισά-μισά με την Εφορία. Η νέα κλίμακα θα τεθεί υπόψη των στελεχών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα οποία μετέχουν στον διάλογο για το φορολογικό σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Ήδη, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Δ.Χατζησωκράτης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι «το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 11 του μήνος θα πρέπει να είναι τέτοιο που να χωράει τη ΔΗΜΑΡ».
   
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους ομολόγους τους από τους «16» της Ευρωζώνης στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα στοχεύει να αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ δαπανώντας 10 δισ. ευρώ. Οι «17» αναμένεται να κάνουν επίσης μία πρώτη συζήτηση για το κυπριακό μνημόνιο, χωρίς να αναμένεται λήψη κάποιας απόφασης.
   
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιώντας μια σειρά επαφών με επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.

Αθλητισμός

 Συναρπαστικό ματς έγινε στη Μαγιόρκα, όπου η Σαραγόσα άντεξε για 80 λεπτά με παίκτη λιγότερο και απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την τοπική ομάδα. Προβάδισμα στους φιλοξενούμενους έδωσε ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, Ελντερ Ποστίγκα στο 16'. Γρανάδα και Εσπανιόλ αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0) στο ντέρμπι ουραγών της 14ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Με εκτός έδρας νίκη συνέχισε η Μπέτις, καθώς επιβλήθηκε 3-2 της Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ».
   
Αν και βρέθηκε να χάνει 2-0, η Ρεν νίκησε 3-2 εκτός έδρας την Τρουά για την 15η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. H Μαρσέιγ επικράτησε εκτός έδρας της Μπρεστ με 2-1.Με ένα γκολ του Γκορνιέ από το 45ο λεπτό, η Λοριάν επικράτησε 1-0 της Τουλούζ.
   
Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του ιταλικού πρωταθλήματος ανέβηκε η Ίντερ μετά τη δύσκολη νίκη της με 1-0 επί της Παλέρμο στο «Σαν Σίρο» για την 15η αγωνιστική και περιμένει το βραδυνό ματς της Φιορεντίνα με τη Σαμπντόρια. Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της η Νάπολι, που επικράτησε με το εντυπωσιακό 5-1 της Πεσκάρα. Η Σαμπντόρια μπλόκαρε τη Φιορεντίνα και αποσπώντας ισοπαλία 2-2 στο «Αρτέμιο Φράνκι» έριξε τους «βιόλα» στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας του campionato.



ΣΤΡΟΦΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Χθές το βράδυ ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει στόχο τον μετασχηματισμό του από άθροισμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Κατά την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι πραγματοποιεί στροφή προς τον ρεαλισμό και εγκαταλείπει κάποιες από τις αρχικές απόψεις του όπως η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου. Στόχος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνησιμότητά του κόμματός του ενώ το εγχείρημα θα κριθεί από τις αντιδράσεις που συναντά στο εσωτερικό από το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης κ.α.).

Η στροφή ξεκίνησε

Ηδη ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με ευρωπαίους πρεσβευτές στην Αθήνα την προηγούμενη Τρίτη φάνηκε να εγκαταλείπει και επισήμως τη λογική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου λέγοντας ότι θεμελιώδης αρχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η επαναδιαπραγμάτευση και συναινετική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης».

Την πρόθεσή του να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με πειστικό πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε και κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δραγασάκη όπου δήλωσε ότι οι κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθούν ως άθροισμα επί μέρους αιτημάτων και δυσαρεσκειών από τη σημερινή πολιτική αλλά πάνω σε ένα στέρεο πολιτικό πρόγραμμα».

Στην χθεσινή ομιλία του στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα λέγοντας ότι ο υπό συγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένα κόμμα «που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος» και μίλησε για διεκδίκηση της «ιδεολογικής ηγεμονίας» στο λαό. Απάντησε μάλιστα και στις πρόσφατες αιχμές του Παναγιώτη Λαφαζάνη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει λέγοντας «δεν είμαστε απλά αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, σαν έτοιμοι από καιρό».

Ο Τσίπρας έχει την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ

Με τη Συνδιάσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, τόνισε στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Βαδίζουμε με το πρόγραμμα και την ηγεσία που μάς πήγε στο 27%, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, είπε ο κ. Παπαδημούλης επικρίνοντας τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση. Πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικεί την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικεί το 3%. Ικανοποίηση για την έως τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανάγκη το κόμμα να «τρέξει» ακόμη περισσότερο, εξέφρασε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διαμορφώσει μια αριστερή πολιτική στρατηγική που να απαντά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, δεδομένου ότι η αριστερά έχει μπροστά της μια πρόκληση με ιστορικές διαστάσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και πλουραλιστικό, αλλά ταυτόχρονα να είναι συμπαγές.

O Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, είπε ότι η Συνδιάσκεψη είναι απόδειξη των δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και η διακήρυξη είναι από τα πλέον σημαντικά κείμενα της ελληνικής αριστεράς. Για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μηλιός είπε ότι «δεν θα πέσουν αν δεν τους ρίξουμε», σημειώνοντας ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς θα σηματοδοτήσει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Αντιδρά το Αριστερό Ρεύμα

Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του Αριστερού Ρεύματος, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει να αναδιπλωθεί πολιτικά και προγραμματικά και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει. Επανέλαβε τη θέση για καταγγελία του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ολα δείχνουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει μια νέα εποχή εσωκομματικών συγκρούσεων αφού το Αριστερό Ρεύμα δεν συμφωνεί με την «προσέγγιση που κάνει η ηγεσία με τους δανειστές» και επιθυμεί την ολομέτωπη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μνημόνιο.

Παρέμβαση Λαφαζάνη στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς και όχι κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς, ούτε κυβέρνηση της Κεντροαριστεροδεξιάς, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης των ιδεολογικών ρευμάτων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η δημοκρατική παράδοση της Αριστεράς. «Ακόμη και στη σοβιετική επανάσταση υπήρχαν οι μειοψηφίες και οι απόψεις τους ήταν δημόσιες» είπε και στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε δυναμικά την απόφαση του Αριστερού Ρεύματος να κατεβεί στις ψηφοφορίες με δική του λίστα υποψηφίων. Τόνισε ότι η κίνηση αυτή του Αριστερού Ρεύματος είναι άκρως ενωτική, κίνηση που ενισχύει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, «ώστε ένας ενωτικός και ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη χώρα».

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα κόμματα, που τη στηρίζουν, ότι «έχουν μετατρέψει το πολίτευμα σε μια ιδιότυπη δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα», «μια δικτατορία των αγορών και του ευρώ». Για το θέμα του ευρώ, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τη θέση του ότι είναι άλλο η επιλογή του ευρώ και άλλο η επιλογή πάση θυσία στο ευρώ.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΒΟΣ (ΣΚΟΠΙΑ) ΕΝ ΟΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε μία εβδομάδα από σήμερα και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις χειμωνιάτικες Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας τόσο προς την Τουρκία και την Ισλανδία όσο και προς τα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Σκόπια.

 Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και φέτος, όπως κάνει συνεχώς από το 2009 και έχει απορριφθεί ομοφώνως από τους υπουργούς Εξωτερικών, να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Μάλιστα, στην Εκθεση Προόδου που παρουσίασε η Επιτροπή κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια να προβληθεί το… μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

 Ωστόσο, η Αθήνα δεν θα πρέπει να ανησυχεί για αυτό, αλλά για την πρόθεση της Κομισιόν να εισέλθει στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία, κάτι που εκφεύγει από τις αρμοδιότητές της. Μπορεί στον Τύπο να κυριάρχησε η αναφορά στο επίθετο «μακεδονικός», όμως το μυστικό κρύβεται αλλού και συγκεκριμένα στην παρακάτω παράγραφο: «Μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξεύρεση λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση μία πρόταση για ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο επίσης θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να λυθεί το θέμα του ονόματος σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» τονίζεται χαρακτηριστικά.

 Ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε είχε καταστήσει σαφές ήδη από την επίσκεψή του στην Αθήνα και στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι θα τηρήσει σκληρή στάση κατά την κατάθεση της έκθεσής του. Στη Βασιλίσσης Σοφίας τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο και οι στενοί συνεργάτες του ήταν ενήμεροι εδώ και καιρό ότι οι πιέσεις στο Σκοπιανό θα αυξηθούν όχι μόνο από την πλευρά των Αμερικανών (κινήσεις γίνονται, προς το παρόν όμως πολύ διακριτικά) αλλά και από τους Ευρωπαίους. Το περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί οδήγησε, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, στην κίνηση για την κατάθεση του Μνημονίου Κατανόησης. Σκοπός ήταν να υπάρξει κινητικότητα και η Αθήνα να δείξει εποικοδομητική διάθεση σε ένα ζήτημα που πλήττει την αξιοπιστία της στα Βαλκάνια, εν όψει της ευρωπαϊκής προεδρίας του 2014 (όπου η Αθήνα έχει να ασχοληθεί και με την αμφιβόλου αξίας «Ατζέντα 2014» για τα Δυτικά Βαλκάνια).

 Αυτό όμως δεν απέτρεψε την Επιτροπή. Διπλωματικοί κύκλοι αναρωτιούνται τι ακριβώς δουλειά έχει η Κομισιόν να υπεισέρχεται στο ονοματολογικό, με τον κ. Φούλε να σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει το δικό του πλαίσιο για την επίλυση του ονοματολογικού παράλληλα με τις ενταξιακές συνομιλίες. Επιπλέον, στην Εκθεση Προόδου η Επιτροπή κάνει σαφή αναφορά στην παραβίαση από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπως απεφάνθη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θεωρούν ότι από τη στιγμή που η έκθεση κάνει καταγραφή όλων των γεγονότων του προηγούμενου έτους, η απόφαση της Χάγης δεν θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα θα έπρεπε να επιμείνει περισσότερο στο αν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η αναφορά και εφόσον δεν γινόταν να αποφευχθεί αυτό, στον τρόπο διατύπωσής της.

Εχοντας αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος πηγαίνει κατάλληλα προετοιμασμένος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, έχοντας κάνει παράλληλα τις προβλεπόμενες διπλωματικές επαφές τόσο εντός της Ευρώπης όσο και πέραν του Ατλαντικού. Σε αυτές τις επαφές ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει τον δικό της δρόμο, κάτι που δεν έχουν κάνει τα Σκόπια, τα οποία αντίθετα επεκτείνουν τις αλυτρωτικές προκλήσεις τους.

 Εν κατακλείδι, η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη για μία ακόμη αρνητική, ομόφωνη απόφαση, για μη έναρξη των διαπραγματεύσεων αν πρώτα δεν λυθεί το θέμα του ονόματος, προσέρχεται όμως έτοιμη για ένα κακό ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να είναι η αλλαγή του κλίματος υπέρ της πρότασης της Επιτροπής.

 Τα ταξίδια του Φούλε, που ψλαχνει (απεγνωσμένα) να βρει φόρμουλα

Η ελληνική πλευρά, η οποία λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν θα ήθελε να βρεθεί προ εκπλήξεων και σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και παρεμβαίνει όπου χρειάζεται τη δραστηριότητα και τα πηγαινέλα του κ. Φούλε, ο οποίος φαίνεται ότι έχει πάρει προσωπικά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο Φούλε τρέχει. Από τις Βρυξέλλες στα Σκόπια, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και εσπευσμένα στη Σόφια. Εχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητά του τη χορήγηση, κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις θετικού αποτελέσματος. Ποιο θα μπορούσε κατά τον κ. Φούλε να ήταν αυτό; Να συμφωνήσουν ομόφωνα οι υπουργοί των Εξωτερικών σε μια φόρμουλα που θα δίνει την ημερομηνία στα Σκόπια και ταυτόχρονα οι δύο πλευρές θα δεσμευτούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα, μαζί με τις ενταξιακές. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη διένεξη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα θαλάσσια σύνορά τους, κατά την οποία η Λιουμπλιάνα δέχθηκε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για το Ζάγκρεμπ με ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις για το μεταξύ τους πρόβλημα.

 Ο κ. Φούλε μάλλον δεν εισέπραξε, όπου και αν πήγε, την ανταπόκριση που περίμενε. Στο Βερολίνο του επισήμαναν ότι δεν είναι καιρός για τέτοια. Ας τα βρουν πρώτα με την Ελλάδα τα Σκόπια και μετά να το ξανακουβεντιάσουμε, του είπαν. Στην Αθήνα, του ξεκαθάρισαν ότι όσο ο κ. Γκρούεφσκι εμμένει στην αδιαλλαξία του και στον επιθετικό εθνικισμό, δεν γίνεται τίποτα. Στη Σόφια, ο πρόεδρος Πλεβενλίεφ του δήλωσε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στα Σκόπια όσοι οι ιθύνοντές τους προωθούν και επιβάλλουν συστηματικά την ιδεολογία του μίσους προς τη Βουλγαρία». 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να προωθήσει την ατζέντα του, χρησιμοποιεί ακραία επιχειρηματολογία. Προβάλλει ως άμεσους κινδύνους, από τη συνεχιζόμενη αναμονή των Σκοπίων στον προθάλαμο της Ε.Ε., την ενίσχυση του εθνικισμού, τη διεθνοτική αντιπαλότητα που μπορεί να επιφέρει διάλυση του κράτους, αλλά και την ένταση του ευρωσκεπτικισμού στον πληθυσμό. Δεν εξηγεί, ωστόσο, για ποιο λόγο Αθήνα και Σόφια θα πρέπει να επιβραβεύσουν τον αλυτρωτισμό και την αλαζονεία του κ. Γκρούεφσκι.