03 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την αδυναμία του να εφαρμόσει την απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Χ.Αθανασίου με την οποία ζητείται να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας εξέφρασε με επιστολή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης. Εξηγώντας νομικά την άρνηση συμμόρφωσής του με το έγγραφο του κ.Αθανασίου, ο κ.Καμίνης τόνισε ότι η σχετική απόφαση δεν έχει καμία απολύτως ισχύ μέχρι να δημοσιευθεί.
   
Κίνητρα για τους φορολογουμένους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε το πέρασμα της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.
   
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας διοργανώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για την Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις, η ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι, για τον πρωινό κύκλο και από τις 2 το μεσημέρι ώς τις 5 το απόγευμα για τον απογευματινό κύκλο.
   
Από σήμερα, Δευτέρα θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων στους 784.797 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει οι δικαιούχοι.
   
Αισθητή επιδείνωση του καιρού φέρνει ο Δεκέμβριος, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και τοπικές βροχές και καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους από σήμερα Δευτέρα και σε  γενικές γραμμές θα διατηρηθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Κόσμος

Ο Σλοβένος τέως πρωθυπουργός Μποχούτ Παχόρ αναδείχθηκε νικητής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 64,7% των ψήφων έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντανίλο Τουρκ. Ο Παχόρ καλείται να ηγηθεί μίας χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση και υιοθετεί πολιτικές λιτότητας ώστε να μην χρειαστεί διάσωση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
  
 Σε τουλάχιστον εννέα ανέρχονται οι νεκροί μετά την κατάρρευση τμήματος της οροφής σήραγγας στον αυτοκινητόδρομο 80 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, ενώ η πυροσβεστική φοβάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης περνούν στη δεύτερη ημέρα. Πέντε απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε φορτηγάκι, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες περίπου στη μέση της σήραγγας, ενώ οι σοροί τριών ακόμη ανθρώπων εντοπίστηκαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του οδηγού ενός φορτηγού.
   
Μετά την παρέμβαση του Νικολά Σαρκοζί και την δημόσια «παρότρυνση» ενός στενού συνεργάτη του, ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών στην γαλλική δεξιά Ζαν Φρανσουά Κοπέ αποφάσισε να μην τραβήξει την υπόθεση στα άκρα: Στο αίτημα του αντιπάλου του Φρανσουά Φιγιόν για νέα ψηφοφορία στο UMP άμεσα, αντιπρότεινε να ξανατεθεί το ζήτημα για το 2014. Από την πλευρά του, ο Φιγιόν επιμένει, αλλά αποδέχεται συνάντηση συνεργατών των δύο πλευρών, που ορίστηκε για τη Δευτέρα.
   
Ο Μπο είναι ο προεδρικός σκύλος των Ηνωμένων Πολιτειών και φέτος τα Χριστούγεννα αναλαμβάνει να επιθεωρήσει την εορταστική διακόσμηση του Λευκού Οίκου. Με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση ο Μπο επιθεωρεί αργά και σταθερά, και εμφανίζεται μάλλον ικανοποιημένος από το παραμυθένιο ντεκόρ. Όπως αρμόζει, δε, σε έναν προεδρικό σκύλο έχει την τιμητική του με ένα μεγάλο ομοίωμά του που στέκεται ανάμεσα σε μπάλες και γιρλάντες. Ο ψεύτικος Μπο φορά έναν σκούφο του Άγιου Βασίλη. Ο αληθινός Μπο δείχνει να τον κοιτά αθώα, αλλά κάτι έχει στο μυαλό του.
  
 Ο νυν γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της Kεντροαριστεράς. Ο βετεράνος Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μπήκε στην κούρσα με σύνθημα αλά Ομπάμα για «αλλαγή» και μιλώντας για «ξεσκαρτάρισμα» από την παλαιά φρουρά.

Οικονομία

Επιβολή συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που ισχύσει σήμερα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας έτσι μισθωτούς και συνταξιούχους να μοιράζονται τα εισοδήματά τους μισά-μισά με την Εφορία. Η νέα κλίμακα θα τεθεί υπόψη των στελεχών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα οποία μετέχουν στον διάλογο για το φορολογικό σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Ήδη, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Δ.Χατζησωκράτης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι «το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 11 του μήνος θα πρέπει να είναι τέτοιο που να χωράει τη ΔΗΜΑΡ».
   
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους ομολόγους τους από τους «16» της Ευρωζώνης στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα στοχεύει να αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ δαπανώντας 10 δισ. ευρώ. Οι «17» αναμένεται να κάνουν επίσης μία πρώτη συζήτηση για το κυπριακό μνημόνιο, χωρίς να αναμένεται λήψη κάποιας απόφασης.
   
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιώντας μια σειρά επαφών με επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.

Αθλητισμός

 Συναρπαστικό ματς έγινε στη Μαγιόρκα, όπου η Σαραγόσα άντεξε για 80 λεπτά με παίκτη λιγότερο και απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την τοπική ομάδα. Προβάδισμα στους φιλοξενούμενους έδωσε ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, Ελντερ Ποστίγκα στο 16'. Γρανάδα και Εσπανιόλ αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0) στο ντέρμπι ουραγών της 14ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Με εκτός έδρας νίκη συνέχισε η Μπέτις, καθώς επιβλήθηκε 3-2 της Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ».
   
Αν και βρέθηκε να χάνει 2-0, η Ρεν νίκησε 3-2 εκτός έδρας την Τρουά για την 15η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. H Μαρσέιγ επικράτησε εκτός έδρας της Μπρεστ με 2-1.Με ένα γκολ του Γκορνιέ από το 45ο λεπτό, η Λοριάν επικράτησε 1-0 της Τουλούζ.
   
Στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του ιταλικού πρωταθλήματος ανέβηκε η Ίντερ μετά τη δύσκολη νίκη της με 1-0 επί της Παλέρμο στο «Σαν Σίρο» για την 15η αγωνιστική και περιμένει το βραδυνό ματς της Φιορεντίνα με τη Σαμπντόρια. Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της η Νάπολι, που επικράτησε με το εντυπωσιακό 5-1 της Πεσκάρα. Η Σαμπντόρια μπλόκαρε τη Φιορεντίνα και αποσπώντας ισοπαλία 2-2 στο «Αρτέμιο Φράνκι» έριξε τους «βιόλα» στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας του campionato.



Δεν υπάρχουν σχόλια: