21 Νοεμβρίου, 2012

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Σύμφωνα με εκκλησιαστική πηγή, στη συνάντηση που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο Φανάρι την Κυριακή "ουδεμία απολύτως αναφορά έγινε για το θέμα" των  δύο μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας που φέρονται όπως λέγεται και γράφεται να ελέγχονται οικονομικά για καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι όμως δεν έχουν λάβει ακόμη σχετικά ειδοποιητήρια από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το έθνος και τον λαό μας είναι πραγματικά ντροπή να αναπαράγονται με τόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο τέτοιες θλιβερές ανακρίβειες μέσα από διάφορα site.

Ουδείς, όποιο κι αν είναι το σχέδιό του, δεν μπορεί, ούτε την Εκκλησία της Ελλάδος να διχάσει, ούτε τις σχέσεις αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης που συνδέουν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να τραυματίσει.

ΠΩΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ «ΕΔΕΣΑΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στοιχεία - σοκ για την "επιταγές" που έχουν υπογράψει οι τρεις κυβερνήσεις του Μνημονίου (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά) και οι οποίες έχουν δέσει την χώρα με πραγματικές αλυσίδες υπονομεύοντας καίρια την ασφάλειά της (στις ΕΔ η κατάσταση είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη σε όλα τα επίπεδα...) φέρνει το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους για τις υποχρεώσεις του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, αναδεικνύοντας το δράμα στο οποίο έχουν οδηγήσει πολιτική και οικονομική ελίτ την Ελλάδα.

Από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει οτι το ποσό που χρειαζόμαστε την ερχόμενη διετία για αποπληρωμή των χρεών που έχουν φορτώσει την Ελλάδα σε συνδυασμό - κυρίως - με την ύφεση και την υποανάπτυξη, απλά δεν μπορεί να πληρωθεί: Το ιλιγγιώδες ποσό των 55,5 δισ. ευρώ ή το περίπου 18,3% του συνολικού χρέους της χώρας, πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο τη διετία 2013- 2014 για τις λήξεις των ομολόγων και των δανείων του!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, εφέτος έληγαν ομόλογα και δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ και έντοκα γραμμάτια 13,9 δισ. ευρώ "μόλις" και "την βγάλαμε" "με την ψυχή στο στόμα", με μηδενική αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου, και θάνατο της εσωτερικής αγοράς. Το 2013 και το 2014 έρχεται ο πρώτος λογαριασμός των Μνημονίων του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς οι λήξεις ανέρχονται σε 30,4 δισ. ευρώ και σε 25,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα! Δηλαδη θα πληρώσουμε 250% περισσότερα δάνεια το 2013 από το 2012 και το 2014 195% περισσότερα δάνεια.

Το 9μηνο εφέτος, το Δημόσιο δανείστηκε κατά 56% από τον μηχανισμό στήριξης EFSF, κατά 41,9% μέσω εντόκων γραμματίων και κατά 2,1% από το ΔΝΤ, με τη μέση «ωρίμανση» του συνολικού δανεισμού να ανέρχεται σε 9,47 χρόνια, δηλαδή χρονικό όριο εξαιρετικά σύντομο για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία. Στον αντίποδα, τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου ήταν το 9μηνο εφέτος 19,7 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου.

Ακόμα, σε διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας λήγουν υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 216,7 δισ. ευρώ (71,4% του συνόλου)! Όλα αυτά υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν ποτέ με ρυθμούς ανάπτυξης όπως αυτοί στους οποίους έχουν καταδικάσει την χώρα οι της τρόϊκα σε συνεργασία με την εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ; Ποτέ, φυσικά! Απλά θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης παραμένει στο τέλος του 9μήνου στα 303,5 δισ. ευρώ, δείχνει πως οτιδήποτε, πέρα από "κούρεμα" κατά 35-50% (ανάλογα με την υπολογιζόμενη ύφεση) και με δεδομένη και αυτονόητη την ανάγκη επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης, απλά οδηγεί σε τελική πτώχευση την Ελλάδα και σε πιθανή κατάρρευση την ευρωζώνης.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα, καλύτερα ας μην μιλάμε: Στην χώρα, όπου έχει τον μεγαλύτερο, ίσως ορυκτό πλούτο της Ευρώπης και τα πλέον υποσχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η διαχείριση αυτού του πλούτου ή καλύτερα ή η μη διαχείριση και η εγκατάλειψη των πλουτοπαραγωγικών πηγών της έχει αφήσει στο ταμείο μόλις 3,53 δισ. ευρώ, στο τέλος του 9μήνου (από 3,49 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ 6μήνου).

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)


Νους ανθρώπινος δεν μπορεί να συλλάβει το έργο, μάλλον δε το θαύμα της θείας οικονομίας. Θεία οικονομία είναι ό,τι έκανε κι ό,τι κάνει η αγάπη κι η σοφία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Σ’ έναν αναστάσιμο ύμνο της Εκκλησίας, έτσι επιγραμματικά γίνεται λόγος για το έργο και το θαύμα τούτο· «δι’ ημάς Θεός εν ανθρώποις· διά την καταφθαρείσαν φύσιν του γένους ημών· ο Λόγος σαρξ εγένετο…»· για μας ο Θεός ήρθε μεταξύ μας, για την ανθρώπινη φύση μας, που την ρήμαξε η αμαρτία, ο Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος.

Το έργο και το θαύμα αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Ιησού Χριστό, παραδίδεται από την Εκκλησία και κηρύσσεται στη θεία Γραφή από τους Ευαγγελιστές και τους Αποστόλους.  Οι πιστοί το δέχονται «διά πίστεως», όχι δηλαδή σαν γνώση και φυσική ανακάλυψη, άλλα ως αποκάλυψη Θεού και ως ιερή παράδοση της Εκκλησίας. Μέσα σ’ ένα τέτοιο ιερό κόσμο αποκαλύψεως του Θεού και παραδόσεως της Εκκλησίας τοποθετείται η σημερινή εορτή των Εισόδων της υπεραγίας Θεοτόκου.

Ένας από τους ιερούς πατέρες της Εκκλησίας, ο άγιος Πρόκλος αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, γράφει για τη σημερινή εορτή ότι «αγνείας έχει υπόθεσιν, και του κοινού γένους των γυναικών καύχημα το τελούμενον»· η εορτή δηλαδή των Είσοδίων υπόθεση έχει την αγνεία και την ηθική καθαρότητα της γυναίκας, κι αυτό που γίνεται με τη σημερινή εορτή είναι για έπαινο όλων των γυναικών. Όχι μόνο στην εορτή των Εισοδίων, αλλά και σε κάθε θεομητορική εορτή την γυναίκα εορτάζουμε και τον έπαινο της γυναίκας ψάλλει η Εκκλησία. Κανένας άλλος θεσμός, καμιά πολιτεία και καμιά κοινωνία δεν τίμησε και δεν σεβάστηκε τόσο πολύ τη γυναίκα όσο η Εκκλησία.

Η γυναίκα για την Εκκλησία είναι η μητέρα μας, η αδελφή μας, η σύζυγος και ο σύντροφος της ζωής μας και η μητέρα των παιδιών μας.

Η γυναίκα, που παρασύρθηκε στην παρακοή και παρέσυρε μαζί της στην πτώση όλο το ανθρώπινο γένος, η γυναίκα πάλι είναι το όργανο στην οικονομία του Θεού, για να σηκωθεί και να σωθεί ο κόσμος.

Η γυναίκα, η αγνή παρθένος Μαρία είναι η μητέρα του Θεού που ενανθρώπησε, η Μαρία είναι η Θεοτόκος.

Άλλο όνομα, όνομα μοναδικό, και σαν τίτλος τιμής και σαν θεϊκή πραγματικότητα, σαν το Θεοτόκος, δεν υπάρχει. Το έδωκε η Εκκλησία στην παρθένο Μαρία στην τρίτη οικουμενική Σύνοδο, όχι μόνο για να την τιμήσει, αλλά και για να εκφράσει το θείο γεγονός, ότι ο Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος και γεννήθηκε από τη Μαρία. Κάθε θεομητορική εορτή σαν σήμερα μας δίνει πάντα την ευκαιρία να μιλήσουμε για την υπεραγία Θεοτόκο, άλλοτε σαν την αγνή παρθένο, άλλοτε σαν την υποδειγματική και μοναδική μητέρα, και πάντα σαν την γυναίκα, που είναι η «αγία αγίων μείζων», η τιμιότερη και ενδοξότερη από τους αγίους Αγγέλους. 

Αλλ’ ακόμα, σε σχέση μ’ εμάς τους πιστούς, η υπεραγία Θεοτόκος είναι η μεσίτρια προς τον φιλάνθρωπο Θεό και η προστασία με τα χίλια ονόματα, σε κάθε δύσκολη περίσταση, σε κάθε ανάγκη, σε κάθε κίνδυνο και σε κάθε συμφορά. Γιατί είναι η μητέρα του Χριστού, στον οποίο έχει παρρησία-γιατί είναι η μητέρα μας, στην οποία έχομε το θάρρος και την ελπίδα μας.

Η Εκκλησία έχει φυλάξει για την ύπεραγία Θεοτόκο τις θερμότερες προσευχές και τους ποιητικότερους ύμνους, που είναι η έκφραση και το ξεχείλισμα των ιερών συναισθημάτων κάθε ευσεβούς ψυχής. Όχι μόνο στις θεομητορικές εορτές, αλλά σε κάθε εορτή και σε κάθε ιερή ακολουθία της Εκκλησίας είναι πάντα ζωντανή η παρουσία της Θεοτόκου στα τροπάρια εκείνα, που ειδικά λέγονται θεοτόκια. Το θεοτοκάριο επίσης είναι η υμνολογική συλλογή με τους καλύτερους ασματικούς Κανόνες προς την ύπεραγία Θεοτόκο.

Πού αλλού λοιπόν τιμήθηκε η γυναίκα, για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα, πού αλλού τιμήθηκε η γυναίκα όσο στην Εκκλησία από την Εκκλησία; Στο σύγχρονο ψέμα, που είναι ο αγώνας της γυναίκας για την εξίσωσή της με τον άνδρα, ο αγώνας που πάει να διαλύσει και να ξεθεμελιώσει την οικογένεια και τον κοινωνικό βίο των ανθρώπων, στο σύγχρονο αυτό ψέμα του αγώνα της γυναίκας δεν θα θέλαμε να αντιτάξουμε τίποτ’ άλλο παρά την αποστολική περικοπή, που διαβάζεται στην ιερή ακολουθία του Γάμου. Μακάρι να την πρόσεχαν και να θέλανε να την καταλάβουν όσα ζευγάρια έρχονται να πάρουν την ευλογία της Εκκλησίας για να κάνουν σπίτι.

Όχι εκείνοι που πιστεύουν στην ιερότητα της συζυγίας και στην αγιότητα του μεγάλου μυστηρίου του Γάμου, αλλά εκείνοι που έρχονται για να στεφανωθούν στην Εκκλησία από μια συνήθεια ή γιατί τους αναγκάζει ο πολιτικός νόμος. Σ’ αυτό το ιερό κείμενο, που η Εκκλησία διάλεξε να διαβάζεται στην ακολουθία του Γάμου, με θεόπνευστο τρόπο διαγράφεται το χρέος που έχουν αμοιβαία ο άνδρας και η γυναίκα να βοηθούν, να σέβονται και να αγαπούν ο ένας τον άλλον. Έπειτα από όσα λέει ο Απόστολος, δεν μένει περιθώριο για αγώνες και για δικαιώματα, όταν οι σύζυγοι είναι ένας άνθρωπος και ο ένας απέναντι στον άλλον βλέπει τον εαυτό του.

Μπροστά στην  παραφροσύνη των ανθρώπων, που ομαδικά πάνε να πέσουν στο γκρεμό, η Εκκλησία δεν έχει παρά να φωνάξει, κι ας φαίνεται πως δεν θέλει να ακούσει κανείς. Πάντα υπάρχει το «λείμμα»· είναι πάντα οι λίγοι, που βλέπουν και ακούνε σωστά. Σ’ αυτούς απευθύνεται το κήρυγμα, σαν μαρτυρία, της αλήθειας του Θεού, που σημαδεύει την παρουσία της Εκκλησίας στον κόσμο. Η Εκκλησία πιστεύει πως δεν θα χαθεί ο κόσμος στη θάλασσα της πλάνης και της αμαρτίας, αφού γι’ αυτό ήρθε ο Υιός του Θεού, «ίνα σωθή ο κόσμος δι’ αυτού».

Η Εκκλησία, κι όταν φαίνεται πως δεν μπορεί τίποτα περισσότερο, και τότε δεν παύει να ενσαρκώνει ένα υγιές πνεύμα αντιστάσεως, να είναι, καθώς είπε ο Ιησούς Χριστός, «το άλας της γης», που συγκρατεί τις ανθρώπινες κοινωνίες από την τελεία πνευματική και ηθική αποσύνθεσή τους. Σήμερα περνάμε μια κρίση, καθώς όλοι το ομολογούν, κι εκείνοι ακόμα που δεν πιστεύουν σε καμιά πνευματική πραγματικότητα. 

Αυτοί περιμένουν τη βελτίωση και τη σωτηρία ή από τη δική τους δύναμη και σοφία ή και από κάποια τύχη. Εμείς εργαζόμαστε κατά το θείο θέλημα και προσευχόμαστε να στείλει ο Σωτήρας Χριστός «ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου» το θείο φωτισμό του στον κόσμο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην επιστροφή του τριψήφιου αριθμού 184 για δωρεάν τηλεφωνικά ραντεβού των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς προσανατολίζεται ο οργανισμός, μετά και εξώδικα που εστάλησαν στις εταιρείες των πενταψήφιων αριθμών για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κρίνει ότι προσβάλλουν το κύρος του. Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λ.Παπαγεωργόπουλος, εντός της ημέρας θα συνεδριάσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
   
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είχε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις εξελίξεις στο κρίσιμο Eurogroup, το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.Από τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν λείπουν οι κόντρες και οι διαφωνίες, μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Εντούτοις, όλα δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.
   
Σειρά προτάσεων και σκέψεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι συζήτησαν παλιές και νέες ιδέες των δυο πλευρών, ενώ ο ίδιος παρουσίασε κάποιες προτάσεις που θα εξεταστούν στις δυο πρωτεύουσες.
   
Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι και την προσεχή Παρασκευή -τελευταία ημέρα αποστολής των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας- προκειμένου να μην αποσταλεί από τους δήμους κανένα στοιχείο που θα υποβοηθήσει απολύσεις εργαζομένων, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
   
Το ελληνικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αντιμετωπίζεται με λάθος στρατηγική, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera. Είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα, αναφέρει, ωστόσο σημειώνει ότι το ζήτημα είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πώς τα αξιοποιούμε.

Κόσμος

Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς. Δεν επιβεβαιώθηκε δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ήδη και θα ίσχυε από τα μεσάνυχτα, ωστόσο διαφαίνεται πως το ενδεχόμενο πλησιάζει -αν και σύμφωνα με την Haaretz η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί τώρα «πολύ σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αιματηρές επιδρομές στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει το θάνατο του πρώτου στρατιώτη από ρουκέτες της Χαμάς. Χτυπήθηκε επίσης κτίριο σε πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ. Στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον.   

Η Εκκλησία της Αγγλίας ψήφισε εναντίον της χειροτονίας γυναικών στον επισκοπικό θρόνο, δίνοντας τέλος σε έναν διάλογο που είχε διχάσει το ποίμνιο επί 12 χρόνια. Μολονότι, το σχέδιο έχαιρε της υποστήριξης του νυν αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς και του διαδόχου του Τζάστιν Ουέλμπι, η πτέρυγα των «φιλελευθέρων» στη Γενική Σύνοδο -το νομοθετικό σώμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας- δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την έγκρισή του.
   
Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ραμαντάν Αμπντάλα Σάλα, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του αυτό που ως σήμερα ήταν ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιούν ιρανικά όπλα στις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ. «Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν όπλα για να αμυνθούν», λέει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, αποφεύγοντας να πάρει ανοιχτά θέση.
   
Προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές και σε υπηρεσίες προκάλεσε η απεργία στην οποία κατέβηκαν συνδικάτα σε διαμαρτυρία για την πολιτική της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Ήταν η πρώτη γενική απεργία στα πέντε χρόνια της θητείας της προέδρου. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οδηγοί λεωφορείων, εργαζόμενοι σε τρένα, αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και τραπεζικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται για τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα, αλλά και τις πολιτικές της προέδρου.
   
Η ιστορική δίκη των αξιωματικών που πρωτοστάτησαν στο πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, του πρώην στρατηγού Κενάν Εβρέν και του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταχσίν Σαχίνκαγια, στην Τουρκία επαναλήφθηκε την Τρίτη με την πολυαναμενόμενη κατάθεση, μέσω βιντεοδιάσκεψης, των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν παραστεί στις πρώτες συνεδριάσεις του κακουργιοδικείου για λόγους υγείας. Το πραξικόπημα γιατί ήταν απαραίτητο για να σωθεί η χώρα, είπε ο καταβεβλημένος Εβρέν

Οικονομία

Την ικανοποίησή του ότι «όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εκπληρωθεί» σημειώνει η επίσημη δήλωση μετά το Eurogroup της Τρίτης, στο οποίο δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με τους υπουργούς Οικονομικών να αναφέρουν ότι «έγινε πρόοδος στην ταυτοποίηση ενός συνεκτικού πακέτου» κινήσεων και διακόπτουν τη συνάντηση μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

«Ελαφρώς απογοητευμένος» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «σημειώθηκε πρόοδος, απαιτείται περισσότερη» είπε η Λαγκάρντ. Ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί ήθελαν να παραπέμψουν τα θέματα σε αρχηγούς κυβερνήσεων ή και κοινοβούλια των χωρών τους.
   
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Έλεγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού θα παραστεί σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου για θέματα αρμοδιότητας της Αρχής.
   
Αντίθετος με ένα μη εθελοντικό πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Χουνγκ Τραν, τονίζοντας πως θα εγκυμονούσε κινδύνους υπονόμευσης της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

 Στους «16» του Champions League και μάλιστα με το εμφατικό 5-2 επί της Νόρτζελαντ στη Νορβηγία, πέρασε η Σαχτάρ, την ώρα που στο άλλο ματς του 5ου ομίλου η Γιουβέντους πήρε τη μεγάλη νίκη της 5ης αγωνιστικής με 3-0 κόντρα στην Τσέλσι και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης. Χέρι-χέρι προκρίθηκαν από τον 6ο όμιλο Βαλένθια και Μπάγερν Μονάχου με το μεταξύ τους 1-1. Άνετη η Μπαρτσελόνα με το 3-0 επί της Σπαρτάκ στη Μόσχα και άφησε Μπενφίκα και Σέλτικ (2-1) να «σφάζονται» για τη 2η θέση του 7ου ομίλου. Μια απ’ τα ίδια στον 8ο όμιλο, με τη Γαλατάσαραϊ να κερδίζει 1-0 την αδιάφορη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να μάχεται με την Κλουζ.
   
Ενδεκάδα που κερδίζει, δύσκολα αλλάζει, φαίνεται πως σκέφτεται ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και έτσι ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ίδια «συνταγή» με τα τελευταία ματς στην αναμέτρηση της Τετάρτης κόντρα στη Σάλκε για την 5η αγωνιστική του Champions League. Συγκεκριμένα, στην τελευταία προπόνηση, ο Ζαρντίμ έδειξε να ποντάρει στον Κώστα Μανωλά έναντι του Σιόβα για το κέντρο της άμυνας και τον παρτενέρ του Κοντρέρας.
   
Για άλλη μια φορά επικράτησε ένταση στο δικαστήριο της έφεσης του Παναθηναϊκού σχετικά με την αναδιάρθρωση της Σούπερ Λιγκ. Ο λόγος είναι ότι οι «πράσινοι» αμφισβήτησε ξανά τη νόμιμη συγκρότηση του τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ και αντέδρασε, μέσω του νομικού εκπροσώπου της, Γιάννη Κάρμη. Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε και η απόφαση αναμένεται περίπου σε δύο εβδομάδες, όμως, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ξεκαθάρισαν πως είναι αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και για προσφυγή τους στο CAS και τα πολιτικά δικαστήρια.