21 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην επιστροφή του τριψήφιου αριθμού 184 για δωρεάν τηλεφωνικά ραντεβού των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς προσανατολίζεται ο οργανισμός, μετά και εξώδικα που εστάλησαν στις εταιρείες των πενταψήφιων αριθμών για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κρίνει ότι προσβάλλουν το κύρος του. Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λ.Παπαγεωργόπουλος, εντός της ημέρας θα συνεδριάσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
   
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είχε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τις εξελίξεις στο κρίσιμο Eurogroup, το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.Από τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν λείπουν οι κόντρες και οι διαφωνίες, μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Εντούτοις, όλα δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.
   
Σειρά προτάσεων και σκέψεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι συζήτησαν παλιές και νέες ιδέες των δυο πλευρών, ενώ ο ίδιος παρουσίασε κάποιες προτάσεις που θα εξεταστούν στις δυο πρωτεύουσες.
   
Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι και την προσεχή Παρασκευή -τελευταία ημέρα αποστολής των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας- προκειμένου να μην αποσταλεί από τους δήμους κανένα στοιχείο που θα υποβοηθήσει απολύσεις εργαζομένων, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
   
Το ελληνικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αντιμετωπίζεται με λάθος στρατηγική, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera. Είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα, αναφέρει, ωστόσο σημειώνει ότι το ζήτημα είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πώς τα αξιοποιούμε.

Κόσμος

Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς. Δεν επιβεβαιώθηκε δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ήδη και θα ίσχυε από τα μεσάνυχτα, ωστόσο διαφαίνεται πως το ενδεχόμενο πλησιάζει -αν και σύμφωνα με την Haaretz η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί τώρα «πολύ σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αιματηρές επιδρομές στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει το θάνατο του πρώτου στρατιώτη από ρουκέτες της Χαμάς. Χτυπήθηκε επίσης κτίριο σε πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ. Στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον.   

Η Εκκλησία της Αγγλίας ψήφισε εναντίον της χειροτονίας γυναικών στον επισκοπικό θρόνο, δίνοντας τέλος σε έναν διάλογο που είχε διχάσει το ποίμνιο επί 12 χρόνια. Μολονότι, το σχέδιο έχαιρε της υποστήριξης του νυν αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς και του διαδόχου του Τζάστιν Ουέλμπι, η πτέρυγα των «φιλελευθέρων» στη Γενική Σύνοδο -το νομοθετικό σώμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας- δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την έγκρισή του.
   
Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ραμαντάν Αμπντάλα Σάλα, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του αυτό που ως σήμερα ήταν ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιούν ιρανικά όπλα στις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ. «Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν όπλα για να αμυνθούν», λέει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, αποφεύγοντας να πάρει ανοιχτά θέση.
   
Προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές και σε υπηρεσίες προκάλεσε η απεργία στην οποία κατέβηκαν συνδικάτα σε διαμαρτυρία για την πολιτική της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Ήταν η πρώτη γενική απεργία στα πέντε χρόνια της θητείας της προέδρου. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οδηγοί λεωφορείων, εργαζόμενοι σε τρένα, αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και τραπεζικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται για τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα, αλλά και τις πολιτικές της προέδρου.
   
Η ιστορική δίκη των αξιωματικών που πρωτοστάτησαν στο πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, του πρώην στρατηγού Κενάν Εβρέν και του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταχσίν Σαχίνκαγια, στην Τουρκία επαναλήφθηκε την Τρίτη με την πολυαναμενόμενη κατάθεση, μέσω βιντεοδιάσκεψης, των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν παραστεί στις πρώτες συνεδριάσεις του κακουργιοδικείου για λόγους υγείας. Το πραξικόπημα γιατί ήταν απαραίτητο για να σωθεί η χώρα, είπε ο καταβεβλημένος Εβρέν

Οικονομία

Την ικανοποίησή του ότι «όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εκπληρωθεί» σημειώνει η επίσημη δήλωση μετά το Eurogroup της Τρίτης, στο οποίο δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με τους υπουργούς Οικονομικών να αναφέρουν ότι «έγινε πρόοδος στην ταυτοποίηση ενός συνεκτικού πακέτου» κινήσεων και διακόπτουν τη συνάντηση μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

«Ελαφρώς απογοητευμένος» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «σημειώθηκε πρόοδος, απαιτείται περισσότερη» είπε η Λαγκάρντ. Ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί ήθελαν να παραπέμψουν τα θέματα σε αρχηγούς κυβερνήσεων ή και κοινοβούλια των χωρών τους.
   
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Έλεγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού θα παραστεί σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου για θέματα αρμοδιότητας της Αρχής.
   
Αντίθετος με ένα μη εθελοντικό πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Χουνγκ Τραν, τονίζοντας πως θα εγκυμονούσε κινδύνους υπονόμευσης της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

 Στους «16» του Champions League και μάλιστα με το εμφατικό 5-2 επί της Νόρτζελαντ στη Νορβηγία, πέρασε η Σαχτάρ, την ώρα που στο άλλο ματς του 5ου ομίλου η Γιουβέντους πήρε τη μεγάλη νίκη της 5ης αγωνιστικής με 3-0 κόντρα στην Τσέλσι και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης. Χέρι-χέρι προκρίθηκαν από τον 6ο όμιλο Βαλένθια και Μπάγερν Μονάχου με το μεταξύ τους 1-1. Άνετη η Μπαρτσελόνα με το 3-0 επί της Σπαρτάκ στη Μόσχα και άφησε Μπενφίκα και Σέλτικ (2-1) να «σφάζονται» για τη 2η θέση του 7ου ομίλου. Μια απ’ τα ίδια στον 8ο όμιλο, με τη Γαλατάσαραϊ να κερδίζει 1-0 την αδιάφορη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να μάχεται με την Κλουζ.
   
Ενδεκάδα που κερδίζει, δύσκολα αλλάζει, φαίνεται πως σκέφτεται ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και έτσι ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ίδια «συνταγή» με τα τελευταία ματς στην αναμέτρηση της Τετάρτης κόντρα στη Σάλκε για την 5η αγωνιστική του Champions League. Συγκεκριμένα, στην τελευταία προπόνηση, ο Ζαρντίμ έδειξε να ποντάρει στον Κώστα Μανωλά έναντι του Σιόβα για το κέντρο της άμυνας και τον παρτενέρ του Κοντρέρας.
   
Για άλλη μια φορά επικράτησε ένταση στο δικαστήριο της έφεσης του Παναθηναϊκού σχετικά με την αναδιάρθρωση της Σούπερ Λιγκ. Ο λόγος είναι ότι οι «πράσινοι» αμφισβήτησε ξανά τη νόμιμη συγκρότηση του τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ και αντέδρασε, μέσω του νομικού εκπροσώπου της, Γιάννη Κάρμη. Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε και η απόφαση αναμένεται περίπου σε δύο εβδομάδες, όμως, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ξεκαθάρισαν πως είναι αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και για προσφυγή τους στο CAS και τα πολιτικά δικαστήρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια: