24 Οκτωβρίου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποκαλύπτει στον Τηλεοπτικό Σταθμό Θεσσαλονίκης TV100 πως η Εκκλησία της Ελλάδος είναι στο «χείλος» της πτώχευσης, αφού τα αποθέματα της Εκκλησίας φθάνουν μόνο για τη μισθοδοσία των επομένων δύο μηνών. «Η Εκκλησία μας μετά από δυο μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι».

Με λίγα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει για πρώτη φορά δημόσια ότι τα ταμεία της Εκκλησίας σιγά σιγά αδειάζουν. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απέδωσε την υστέρηση εσόδων, στα ξενοίκιαστα κτίρια, στα νοικιασμένα που δεν πληρώνουν και στις μετοχές της Εκκλησίας  που όπως χαρακτηριστικά είπε οι τράπεζες εξαφάνισαν. «Ποια διαμερίσματα όταν είναι όλα ξενοίκιαστα, ποια μισθώματα όταν όλα είναι απλήρωτα, ποια μερίσματα από τις τράπεζες, που πήραν ότι μετοχές υπήρχαν και εξαφάνισαν όλη την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως όλα όσα ακούγονται περί τεράστιας περιουσίας της Εκκλησίας «είναι ένα πολύ μεγάλο παραμύθι αυτό  και το τραγικό είναι οτι ενώ έχουν δοθεί απαντήσεις επί απαντήσεων όλοι κάνουν ότι το αγνοούν».

Πάντως ο Μακαριώτατος δεν φαίνεται διατεθειμένος να  αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Εκκλησία.

«Εγώ τι πρέπει να κάνω;
  
Να κάνω αυτό που μου ζητάνε οι άλλοι χωρίς να το πιστεύω ή να κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα φέρει καρπό.

Εγώ δεν ήρθα για να αντιγράψω κάποιον άλλο εγώ ήρθα να εργασθώ με τον τρόπο που νομίζω ότι πρέπει να εργασθεί ένας Αρχιεπίσκοπος» σημείωσε.

Συμπλήρωσε δε πως¨:  

«Δεν είμαι ούτε πολιτικό πρόσωπο, ούτε στρατιωτικό πρόσωπο. Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος που θέλει να δώσει τη ζωή του για τον φτωχό άνθρωπο τον πονεμένο άνθρωπο να κρατήσει την Εκκλησία ενωμένη και αν μπορέσει να καταφέρει μέσα από αυτήν την ενότητα να βοηθήσει τον τόπο που περνάει δύσκολες ώρες νομίζω ότι θα έχω εκπληρώσει την αποστολή μου».


ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ


Η κατάσταση στήν χώρα μας, είχε αρχίσει να χειροτερεύει από το 1980. Το δημόσιο χρέος από τότε απογειώνεται. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να φορολογήση με αποτελεσματικό και στοιχειωδώς δίκαιο τρόπο, αλλά και σε άλλες πολλές αιτίες που δεν είναι της παρούσης, νά αναφέρωμε. Στο τέλος της εφαρμογής του μνημονίου, λένε οι ειδικοί, το δημόσιο χρέος θα εγγίζη το 167% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

 Έτσι λοιπόν, εφθάσαμε στην δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας και στην φρικτή απελπισία των Ελλήνων, η οποία ως ένα απαίσιο νέφος επικάθησε πάνω στα κεφάλια μας. Καθημερινώς, ο τύπος, τα ΜΜΕ γενικώς, βομβαρδίζουν τους πάντες με απαισιοδοξία, καταστροφολογικά μηνύματα καί επιτείνουν τήν δεινή συμφορά που πλήττει την Πατρίδα μας.

Στοιχεία, ανησυχητικά η μάλλον συγκλονιστικά, για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων έδωσε η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει πλέον τό 68% των Ελλήνων, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Οι άνεργοι ανέρχονται στην Ελλάδα πάνω από 1.000.000. Το συνολικό ποσοστό ανέργων έχει ξεπεράσει το 22,5%.  Οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 25% το 2011 σε σχέση με το 2009. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και στον τομέα των κατασκευών. Οι προβλέψεις των Ευρωπαίων εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες και όλοι εκτιμούν ότι τα παραπάνω ποσοστά θα αυξηθούν!

Το ποσοστό φτώχειας, θα φτάση το 75% η και 80%, η ανεργία (με επίσημα στοιχεία) θα ξεπεράσ το 25%. Μιλάμε, λοιπόν, για μια τραγική κατάσταση από πλευράς οικονομίας. Όμως το χειρότερο είναι άλλο. Ο Λαός που μαστίζεται, τώρα από αυτή την κρίση καί βρίσκεται σε απόγνωση, έχει προ πολλού χτυπηθή αλύπητα και στον πνευματικό τομέα. Έχει χάσει τα πνευματικά του ερείσματα. Τον απέκοψαν από τις ρίζες του, τον αποξένωσαν από την παράδοσή του.

Διέλυσαν τούς θεσμούς που του έδιναν αντοχή, ώστε να ξεπερνάη τις δυσκολίες.  Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθή κατά 22% την διετία 2009-2011, και τα αιτήματα από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αυτή την περίοδο, προς τις υποστηρικτικές ομάδες, έχουν αυξηθή κατά 20-30%, επεσήμαναν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ειδικοί Επιστήμονες με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο ετήσιο ιατρικό Συνέδριο που έγινε στην  Αθήνα. «Η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία, η οικονομική δυσχέρεια είναι βέβαιο ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας» (Ελευθέριος Λύκουρας, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»).

Η Μετανάστευση. Τά μνημόνια εγέννησαν και το νέο μεταναστευτικό ζήτημα, υπό την έννοια, ότι αναγκάζονται πολλά παιδιά νά ξενιτεύονται προκειμένου να βρουν εργασία και τρόπους αντιμετώπισης της ζωής. Ξαναζούμε σκηνές της δεκαετίας του ’60. Οι στατιστικές είναι ανησυχητικές. Το 2012 πολλοί νέοι έφυγαν για την Αυστραλία και για την Γερμανία. Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή χάνει τους νέους και παραγωγικούς πολίτες. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλέον για στασιμότητα στην πατρίδα μας. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας, το έμψυχο δυναμικό, συνεχώς μειώνεται.

Δυστυχώς δημιουργείται ένα κενό, το οποίο θα καλυφθεί μοιραία και από ξένους, δηλωμένους η παρανόμους μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν στήν Πατρίδα μας μέ τόν κίνδυνο προ των πυλών για αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας. Το πολύ μεγάλο ζήτημα, που αποτελεί εθνικό αγκάθι και που ονομάζεται υπογεννητικότητα, σε συνδυασμό με την μετανάστευση του ενεργού νεανικού δυναμικού της χώρας, θα δημιουργήσει στην συνέχεια τεράστια προβλήματα στήν Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το ποσοστό των νέων που ζητούν εργασία μέ προοπτική το εξωτερικό, εγγίζει το 43% στις ηλικίες 15 -24 ετών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ανεργίας στην Γαλλία σε ηλικία κάτω των 24 ανέρχεται μόνο στό 22%, (σε σύγκριση μέ τήν χώρα μας). Βάσει της ίδιας μελέτης, 1 στους 2 κάτω των 29 ετών στην Ελλάδα είναι άνεργος. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν μεταναστεύσει πάνω από 50.000 νέοι άνθρωποι

Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ καί στήν άλλη διάσταση του προβλήματος που ακούει στο όνομα «Παράνομη Μετανάστευση», η «Λαθρομετανάστευση», και η οποία διάσταση αποτελεί μια «ωρολογιακή», άκρως επικίνδυνη, βόμβα για την χώρα μας. Σε κάποιες περιοχές, βιόνωμε  την τραγικότητα αυτής της καταστάσεως, με τις όποιες, συγκλονιστικές, ανθρώπινες, η άλλες διαστάσεις της. Τώρα όμως που αντιμετωπίζομε, ως Λαός, τεράστιες δυσκολίες, θεωρείται από τον κόσμο ως ένα επιπλέον βάρος η παρουσία των ανθρώπων αυτών.

«Τώρα που δεν έχομε εμείς να ζήσωμε, εσείς θα φροντίζετε και τους ξένους;», λένε κάποιοι προς τους Ταγούς της Εκκλησίας. Είναι αλήθεια, ότι οι περισσότεροι εξ  αυτών που ζητούν βοήθεια, είναι εξαθλιωμένοι καθώς φτάνουν στον τόπο μας, δεν διαθέτουν ισχυρές αντιστάσεις, γιατί δεν έζησαν σε κατάλληλα περιβάλλοντα και κατάλληλες συνθήκες. Όμως η Εκκλησία δεν είναι δυνατόν, νά αρνηθεί τήν χριστιανική της ιδιότητα. 

Πολλά είναι όντως και μεγάλα τα προβλήματα ένεκα αυτής της καταστάσεως στή χώρα μας. Ένα καράβι χωράει και αντέχει συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων. Σε αντίθετη περίπτωση βουλιάζει. Ο λαός καθημερινά το φωνάζει και το επισημαίνει με τον τρόπο του στήν πολιτεία. Αυτό τό καράβι όμως πού λέγεται Ελλάδα, δεν θα αντέξει άλλο, αλλά ούτε και αυτοί που ήρθαν  θά μπορέσουν πλέον νά βοηθηθούν.

Η τραγική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται, οι μετανάστες αυτής της κατηγορίας, μας υποχρεώνει να υψώσωμε φωνή διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση για την εκμετάλλευση, για το δουλεμπόριο, καί να απαιτήσομε από την Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, να μεριμνήσει γιά τήν περιστολή του προβλήματος. Ακόμη, να γνωστοποιήσουμε προς τις ανθρωπιστικές Ελληνικές και Διεθνείς Οργανώσεις του κόσμου, ότι πολλά από τα παιδιά που φτάνουν όπως - όπως μέχρις εδώ, όσα σωθούν από πνιγμούς και άλλα δεινά, η αργοπεθαίνουν, η τυγχάνουν εκμετάλλευσης σεξουαλικής, η γίνονται βαποράκια κ.ο.κ.

Ήδη στην Ελλάδα σήμερα ζουν 1.700 υπεραιωνόβιοι και 36.000 συνάνθρωποί μας διανύουν την δέκατη δεκαετία της ζωής τους.  Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από ειδικές μελέτες, (ΚΕΠΕ, περιοδικό «Οικονομικές Εξελίξεις», τεύχος 17, Φεβρουάριος 2012), το Α’ εξάμηνο του 2011 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 4.100 άτομα (+84% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2010). Όπως ανέφερε πρόσφατα στέλεχος Ελληνογερµανικής Εταιρείας εύρεσης εργασίας («Καθημερινή», 23 Νοεμβρίου 2011), η εταιρεία δέχεται καθημερινά περίπου 60 βιογραφικά Ελλήνων πτυχιούχων 25 - 40 ετών.

Από την άλλη, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν εγγραφή στον ιστοτόπο EURES (δηλ. την «πύλη» των δημοσίων όργανισμών απασχόλησης τύπου ΟΑΕΔ, για την κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας) ήταν πάνω από 20.000 τον Οκτώβριο του 2011, έναντι 11.500 τον Νοέμβριο του 2010. («Το Βήµα», 16 Οκτωβρίου 2011). Το ίδιο ισχύει και για τον ιστοτόπο αναζήτησης εργασίας Europass, στον οποίο κάθε πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο μπορεί νά στείλη το βιογραφικό του. Από 46.400 βιογραφικά Ελλήνων το 2010, φτάσαμε τά 89.300 το Νοέμβριο του 2011 («Καθημερινή», 16 Δεκεμβρίου 2011).

Τέλος, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα διοργάνωσε τόν Οκτώβριο του 2011 σειρά 5 ενημερωτικών συναντήσεων για τις δεξιότητες που ζητούνται εκεί κτλ. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Αίτηση συμμετοχής στις συναντήσεις αυτές υπέβαλαν 15.000 άτομα. Μετά από όλη αυτήν την απελπιστική κατάσταση που περιγράφουμε ανωτέρω, το χέρι της Αρχιεπισκοπής απλώνεται παντού πάντα με την προσωπική επίβλεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έχοντας δίπλα του πάντα ως συνεργάτες Κληρικούς και λαϊκούς ταγμένους στο έργο της προσφοράς. 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή  από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 25ης Μαρτίου 2011 έχει διαθέσει 1.260.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος συσσιτίων για τους άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας, και από 1η Μαρτίου 2009 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010 διέθεσε για τον ίδιο σκοπό 540.000 ευρώ. (Όταν θα έχουμε στην κατοχή μας και τα στοιχεία από τον Μάρτιο του 2011 και του 2012 θα σας ενημερώσουμε).


Επίσης η Ιερά Αρχιεπισκοπή προσφέρει και συντηρεί:

10.350 δωρεάν μερίδες φαγητού διατίθενται καθημερινά 
στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
   
70.000 δέματα με είδη τροφίμων προσφέρονται κάθε χρόνο 
σε πολύτεκνες οικογένειες
 
5 εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται ετησίως μόνο για τα συσσίτια 
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (το ποσό αφορά και τα συσσίτια που 
γίνονται από τις Ενορίες της Ι.Α.Α.)
  
4,5 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν το 2010 για οικονομικά βοηθήματα 
που δόθηκαν σε απόρους μέσω150 ενοριών. (Σε όσους δίδονται βοηθήματα 
γίνεται πιστοποίηση με φορολογική δήλωση και κάρτα ανεργίας, ώστε 
να λαμβάνουν βοήθεια όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη)
   
15 χιλιάδες είδη ένδυσης και υπόδησης προσφέρονται 
κάθε χρόνο μέσω του προγράμματος ΤΑΒΙΘΑ
  
80.000 ευρώ προσφέρονται ετησίως σε φυλακισμένους, ενώ τους  
παρέχεται και νομική υποστήριξη
   
7.000 μονάδες αίματος συγκεντρώνονται το χρόνο από 
την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την ΜΚΟ “Aποστολή”
  
 Παρέχεται στήριξη σε άπορους που έχουν ανάγκη νοσηλείας 
σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  
 Δίκτυο 17 ιδρυμάτων με 650 τροφίμους
   
Δύο ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά με νοητική υστέρηση

Δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς (έναν στους Αγίους Αναργύρους και ένα 
στην Ηλιούπολη, όπου ο πρώτος είναι πρότυπος στα Βαλκάνια)

Επίσης παρέχει: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους  
και απόρους ακόμη και σε προσφυγόπουλα.

Το έργο της Εκκλησίας δεν σταματά όμως σε αυτό το μεγάλο 
και επίπονο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τον ίδιο κόπο και αγώνα δίνει κάθε Ιερά Μητρόπολη της χώρας ώστε 
να εξασφαλίσει και αυτή τα συσσίτια τα Ιδρύματά της που προσφέρει 
καθημερινά με αγάπη στον εμπερίστατο άνθρωπο.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό η κατηγορηματική άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη να ψηφίσει τις ανατροπές που ζητά η τρόικα στα εργασιακά. Παρά το μήνυμα του πρωθυπουργού «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε», η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Την Αγ.Κωνσταντίνου έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή όλα τα μέτρα (δημοσιονομικά, φορολογικά και εργασιακά) πακέτο και ως έχουν. Σύσκεψη του Αντ.Σαμαρά στο Μαξίμου με υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις· πληροφορίες για νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εντός της ημέρας.
   
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καταθέτει το πρωί της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ». Η επίμαχη λίστα παραδόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στην Επιτροπή έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2009 και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
   
Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης από άγνωστη αιτία σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ μετά την έξοδο Λαχανά στον Κηφισό. Στο λεωφορείο δεν υπήρχαν επιβάτες. Ο οδηγός πρόλαβε και ακινητοποίησε το όχημα, ενώ η φωτιά που πήρε γρήγορα μεγάλη διάσταση, σβήστηκε απο δύναμη της Πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο, με τρία οχήματα και εννέα άνδρες.
   
Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, κήρυξε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, αντιδρώντας στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ισχύει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς από τη Δευτέρα, για τις φαρμακαποθήκες η ισχύς του αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, ενώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία από την 1η Νοεμβρίου. Την προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών φαρμάκων για να αποφευχθούν ελλείψεις ζητεί ο ΕΟΦ.
   
Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη του ταμείου τους, ΕΤΑΑ, στον ΕΟΠΥΥ.

Κόσμος

Σε σχηματισμό κυβέρνησης που θα απομακρύνει τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου καλεί τη Βηρυτό η Ουάσινγκτον, δηλώνοντας την στήριξή της στις διαβουλεύσεις υπό τον Λιβανέζο προέδρο Μισέλ Σουλεϊμάν στον απόηχο των ταραχών της Κυριακής. Η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βηρυτό προγραμματίζει μάλιστα συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα με Λιβανέζους πολιτικούς ώστε να «μετρηθούν» οι δυναμικές στις συνομιλίες υπό τον Σουλεϊμάν.
   
Από δίωρη «ανάκριση» από τους Γερμανούς βουλευτές αναμένεται να περάσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην επίσκεψή του στο Βερολίνο την Τετάρτη, όπου πηγαίνει για να παρουσιάσει την πολιτική της Τράπεζας -και κυρίως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων- σε κλειστή συνεδρίαση με τους βουλευτές των γερμανικών κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Προϋπολογισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το πρόγραμμα στο οποίο κατέληξε η ΕΚΤ το Σεπτέμβριο έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως εντός Γερμανίας, με τους επικριτές του να επικαλούνται τον κίνδυνο επιπτώσεων στον πληθωρισμό.
   
Άφωνους άφησε τους συγγενείς του ένας 41χρονος άνδρας, όταν εμφανίστηκε μπροστά τους, ενώ εκείνοι τον θεωρούσαν νεκρό. Νωρίτερα η οικογένεια του Τζιλμπέρτο Αραούζο είχε μεταβεί στο νεκροτομείο προκειμένου να αναγνωρίσει τη σορό ενός δολοφονημένου άνδρα και εκεί επιβεβαίωσαν ότι ήταν ο 41χρονος. Συγγενείς και φίλοι μαζεύτηκαν γύρω από τη σορό του άγνωστου άντρα, για να θρηνήσουν το χαμό του Αραούζο, όταν αυτός εμφανίστηκε μπροστά τους. «Είμαι ζωντανός, τσιμπήστε με αν δεν με πιστεύετε» είπε ο 41χρονος μόλις αντίκρισε τους σοκαρισμένους συγγενείς του.
   
Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε με οριακή διαφορά μπροστά από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ με ποσοστό 47% έναντι 46%, σύμφωνα με την καθημερινή δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos. Ο Ομπάμα διατηρεί μεγαλύτερο προβάδισμα σε πολιτείες-κλειδιά που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, και το Ipsos προβλέπει ότι ενδέχεται να κερδίσει άλλη μία τετραετή θητεία με σχετική άνεση, συγκεντρώνοντας 332 εκλέκτορες έναντι 206 για τον Ρόμνεϊ.
   
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έχει προτάσεις για την τροποποίηση του ειρηνευτικού συμφώνου με το Ισραήλ, αλλά δεν επιθυμεί να προχωρήσει μονομερώς, δήλωσε από το Κάιρο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος είχε προωθήσει τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ το 1979.

Οικονομία

Οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εξετασθούν σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πρόταση επιβολής μίας ειδικής έκτακτου χαρακτήρα εισφοράς στις τράπεζες με στόχο να πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ του μερίσματος της κρατικής ενίσχυσης που έχουν δεχθεί οι τράπεζες με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που εκκρεμούν για το 2012.
   
Δεν υπήρξε αποτέλεσμα στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα εργασιακά το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group τη Πέμπτης ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμεινε ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα και της τρόικας εντός της ημέρας.

Αθλητισμός

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενημέρωσε ότι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης δεν θα αγωνιστεί στο ματς των Πρασίνων με την Κέρκυρα, καθώς στον αγώνα με τον Άρη στο ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή, ο έλληνας αμυντικός συμπλήρωσε τέσσερις κάρτες.
   
Ο Γιώργος Σαμαράς άνοιξε το σκορ για τη Σέλτικ μέσα στο Καμπ Νου, αλλά στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ζόρντι Άλμπα έδωσε τη νίκη στη Μπαρτσελόνα με 2-1 (είχε ισοφαρίσει ο Ινιέστα) στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League. Στη Τουρκία, ο Παντελής Καπετάνος επίσης άνοιξε το σκορ για τη Κλουζ (χρεώθηκε ως αυτογκολ) αλλά η Γαλατάσαραϊ πήρε το 1-1, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε με δυο γκολ πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε ολική ανατροπή και πήρε τη νίκη με 3-2. Η Μπάγερν νίκησε 1-0 τη Λιλ στη Γαλλία, χαμός στον 5ο όμιλο μετά το 1-1 της Νόρτζελαντ με τη Γιουβέντους και το 2-1 της Σαχτάρ επί της Τσέλσι. Νίκη της Σπαρτάκ Μόσχας επί της Μπενφίκα με 2-1 και... χατ τρικ του Σολδάδο στο ΜΠΑΤΕ - Βαλένθια 0-3.
   
Ο προπονητής της Μονπελιέ, Ρενέ Ζιράρ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου πριν τον εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό για την 3η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Champions League την Τετάρτη δήλωσε πως είναι ένα κρίσιμος αγώνας με μια πιο έμπειρη ομάδα και πως δεν υπάρχει φαβορί.