24 Οκτωβρίου, 2012

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ


Η κατάσταση στήν χώρα μας, είχε αρχίσει να χειροτερεύει από το 1980. Το δημόσιο χρέος από τότε απογειώνεται. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να φορολογήση με αποτελεσματικό και στοιχειωδώς δίκαιο τρόπο, αλλά και σε άλλες πολλές αιτίες που δεν είναι της παρούσης, νά αναφέρωμε. Στο τέλος της εφαρμογής του μνημονίου, λένε οι ειδικοί, το δημόσιο χρέος θα εγγίζη το 167% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

 Έτσι λοιπόν, εφθάσαμε στην δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας και στην φρικτή απελπισία των Ελλήνων, η οποία ως ένα απαίσιο νέφος επικάθησε πάνω στα κεφάλια μας. Καθημερινώς, ο τύπος, τα ΜΜΕ γενικώς, βομβαρδίζουν τους πάντες με απαισιοδοξία, καταστροφολογικά μηνύματα καί επιτείνουν τήν δεινή συμφορά που πλήττει την Πατρίδα μας.

Στοιχεία, ανησυχητικά η μάλλον συγκλονιστικά, για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων έδωσε η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει πλέον τό 68% των Ελλήνων, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας και οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Οι άνεργοι ανέρχονται στην Ελλάδα πάνω από 1.000.000. Το συνολικό ποσοστό ανέργων έχει ξεπεράσει το 22,5%.  Οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 25% το 2011 σε σχέση με το 2009. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και στον τομέα των κατασκευών. Οι προβλέψεις των Ευρωπαίων εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες και όλοι εκτιμούν ότι τα παραπάνω ποσοστά θα αυξηθούν!

Το ποσοστό φτώχειας, θα φτάση το 75% η και 80%, η ανεργία (με επίσημα στοιχεία) θα ξεπεράσ το 25%. Μιλάμε, λοιπόν, για μια τραγική κατάσταση από πλευράς οικονομίας. Όμως το χειρότερο είναι άλλο. Ο Λαός που μαστίζεται, τώρα από αυτή την κρίση καί βρίσκεται σε απόγνωση, έχει προ πολλού χτυπηθή αλύπητα και στον πνευματικό τομέα. Έχει χάσει τα πνευματικά του ερείσματα. Τον απέκοψαν από τις ρίζες του, τον αποξένωσαν από την παράδοσή του.

Διέλυσαν τούς θεσμούς που του έδιναν αντοχή, ώστε να ξεπερνάη τις δυσκολίες.  Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθή κατά 22% την διετία 2009-2011, και τα αιτήματα από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αυτή την περίοδο, προς τις υποστηρικτικές ομάδες, έχουν αυξηθή κατά 20-30%, επεσήμαναν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ειδικοί Επιστήμονες με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο ετήσιο ιατρικό Συνέδριο που έγινε στην  Αθήνα. «Η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία, η οικονομική δυσχέρεια είναι βέβαιο ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας» (Ελευθέριος Λύκουρας, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»).

Η Μετανάστευση. Τά μνημόνια εγέννησαν και το νέο μεταναστευτικό ζήτημα, υπό την έννοια, ότι αναγκάζονται πολλά παιδιά νά ξενιτεύονται προκειμένου να βρουν εργασία και τρόπους αντιμετώπισης της ζωής. Ξαναζούμε σκηνές της δεκαετίας του ’60. Οι στατιστικές είναι ανησυχητικές. Το 2012 πολλοί νέοι έφυγαν για την Αυστραλία και για την Γερμανία. Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή χάνει τους νέους και παραγωγικούς πολίτες. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλέον για στασιμότητα στην πατρίδα μας. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας, το έμψυχο δυναμικό, συνεχώς μειώνεται.

Δυστυχώς δημιουργείται ένα κενό, το οποίο θα καλυφθεί μοιραία και από ξένους, δηλωμένους η παρανόμους μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν στήν Πατρίδα μας μέ τόν κίνδυνο προ των πυλών για αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας. Το πολύ μεγάλο ζήτημα, που αποτελεί εθνικό αγκάθι και που ονομάζεται υπογεννητικότητα, σε συνδυασμό με την μετανάστευση του ενεργού νεανικού δυναμικού της χώρας, θα δημιουργήσει στην συνέχεια τεράστια προβλήματα στήν Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το ποσοστό των νέων που ζητούν εργασία μέ προοπτική το εξωτερικό, εγγίζει το 43% στις ηλικίες 15 -24 ετών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ανεργίας στην Γαλλία σε ηλικία κάτω των 24 ανέρχεται μόνο στό 22%, (σε σύγκριση μέ τήν χώρα μας). Βάσει της ίδιας μελέτης, 1 στους 2 κάτω των 29 ετών στην Ελλάδα είναι άνεργος. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν μεταναστεύσει πάνω από 50.000 νέοι άνθρωποι

Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ καί στήν άλλη διάσταση του προβλήματος που ακούει στο όνομα «Παράνομη Μετανάστευση», η «Λαθρομετανάστευση», και η οποία διάσταση αποτελεί μια «ωρολογιακή», άκρως επικίνδυνη, βόμβα για την χώρα μας. Σε κάποιες περιοχές, βιόνωμε  την τραγικότητα αυτής της καταστάσεως, με τις όποιες, συγκλονιστικές, ανθρώπινες, η άλλες διαστάσεις της. Τώρα όμως που αντιμετωπίζομε, ως Λαός, τεράστιες δυσκολίες, θεωρείται από τον κόσμο ως ένα επιπλέον βάρος η παρουσία των ανθρώπων αυτών.

«Τώρα που δεν έχομε εμείς να ζήσωμε, εσείς θα φροντίζετε και τους ξένους;», λένε κάποιοι προς τους Ταγούς της Εκκλησίας. Είναι αλήθεια, ότι οι περισσότεροι εξ  αυτών που ζητούν βοήθεια, είναι εξαθλιωμένοι καθώς φτάνουν στον τόπο μας, δεν διαθέτουν ισχυρές αντιστάσεις, γιατί δεν έζησαν σε κατάλληλα περιβάλλοντα και κατάλληλες συνθήκες. Όμως η Εκκλησία δεν είναι δυνατόν, νά αρνηθεί τήν χριστιανική της ιδιότητα. 

Πολλά είναι όντως και μεγάλα τα προβλήματα ένεκα αυτής της καταστάσεως στή χώρα μας. Ένα καράβι χωράει και αντέχει συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων. Σε αντίθετη περίπτωση βουλιάζει. Ο λαός καθημερινά το φωνάζει και το επισημαίνει με τον τρόπο του στήν πολιτεία. Αυτό τό καράβι όμως πού λέγεται Ελλάδα, δεν θα αντέξει άλλο, αλλά ούτε και αυτοί που ήρθαν  θά μπορέσουν πλέον νά βοηθηθούν.

Η τραγική κατάσταση στην οποία ευρίσκονται, οι μετανάστες αυτής της κατηγορίας, μας υποχρεώνει να υψώσωμε φωνή διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση για την εκμετάλλευση, για το δουλεμπόριο, καί να απαιτήσομε από την Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, να μεριμνήσει γιά τήν περιστολή του προβλήματος. Ακόμη, να γνωστοποιήσουμε προς τις ανθρωπιστικές Ελληνικές και Διεθνείς Οργανώσεις του κόσμου, ότι πολλά από τα παιδιά που φτάνουν όπως - όπως μέχρις εδώ, όσα σωθούν από πνιγμούς και άλλα δεινά, η αργοπεθαίνουν, η τυγχάνουν εκμετάλλευσης σεξουαλικής, η γίνονται βαποράκια κ.ο.κ.

Ήδη στην Ελλάδα σήμερα ζουν 1.700 υπεραιωνόβιοι και 36.000 συνάνθρωποί μας διανύουν την δέκατη δεκαετία της ζωής τους.  Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από ειδικές μελέτες, (ΚΕΠΕ, περιοδικό «Οικονομικές Εξελίξεις», τεύχος 17, Φεβρουάριος 2012), το Α’ εξάμηνο του 2011 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 4.100 άτομα (+84% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2010). Όπως ανέφερε πρόσφατα στέλεχος Ελληνογερµανικής Εταιρείας εύρεσης εργασίας («Καθημερινή», 23 Νοεμβρίου 2011), η εταιρεία δέχεται καθημερινά περίπου 60 βιογραφικά Ελλήνων πτυχιούχων 25 - 40 ετών.

Από την άλλη, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν εγγραφή στον ιστοτόπο EURES (δηλ. την «πύλη» των δημοσίων όργανισμών απασχόλησης τύπου ΟΑΕΔ, για την κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας) ήταν πάνω από 20.000 τον Οκτώβριο του 2011, έναντι 11.500 τον Νοέμβριο του 2010. («Το Βήµα», 16 Οκτωβρίου 2011). Το ίδιο ισχύει και για τον ιστοτόπο αναζήτησης εργασίας Europass, στον οποίο κάθε πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο μπορεί νά στείλη το βιογραφικό του. Από 46.400 βιογραφικά Ελλήνων το 2010, φτάσαμε τά 89.300 το Νοέμβριο του 2011 («Καθημερινή», 16 Δεκεμβρίου 2011).

Τέλος, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα διοργάνωσε τόν Οκτώβριο του 2011 σειρά 5 ενημερωτικών συναντήσεων για τις δεξιότητες που ζητούνται εκεί κτλ. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Αίτηση συμμετοχής στις συναντήσεις αυτές υπέβαλαν 15.000 άτομα. Μετά από όλη αυτήν την απελπιστική κατάσταση που περιγράφουμε ανωτέρω, το χέρι της Αρχιεπισκοπής απλώνεται παντού πάντα με την προσωπική επίβλεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έχοντας δίπλα του πάντα ως συνεργάτες Κληρικούς και λαϊκούς ταγμένους στο έργο της προσφοράς. 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή  από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 25ης Μαρτίου 2011 έχει διαθέσει 1.260.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος συσσιτίων για τους άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας, και από 1η Μαρτίου 2009 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010 διέθεσε για τον ίδιο σκοπό 540.000 ευρώ. (Όταν θα έχουμε στην κατοχή μας και τα στοιχεία από τον Μάρτιο του 2011 και του 2012 θα σας ενημερώσουμε).


Επίσης η Ιερά Αρχιεπισκοπή προσφέρει και συντηρεί:

10.350 δωρεάν μερίδες φαγητού διατίθενται καθημερινά 
στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
   
70.000 δέματα με είδη τροφίμων προσφέρονται κάθε χρόνο 
σε πολύτεκνες οικογένειες
 
5 εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται ετησίως μόνο για τα συσσίτια 
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (το ποσό αφορά και τα συσσίτια που 
γίνονται από τις Ενορίες της Ι.Α.Α.)
  
4,5 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν το 2010 για οικονομικά βοηθήματα 
που δόθηκαν σε απόρους μέσω150 ενοριών. (Σε όσους δίδονται βοηθήματα 
γίνεται πιστοποίηση με φορολογική δήλωση και κάρτα ανεργίας, ώστε 
να λαμβάνουν βοήθεια όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη)
   
15 χιλιάδες είδη ένδυσης και υπόδησης προσφέρονται 
κάθε χρόνο μέσω του προγράμματος ΤΑΒΙΘΑ
  
80.000 ευρώ προσφέρονται ετησίως σε φυλακισμένους, ενώ τους  
παρέχεται και νομική υποστήριξη
   
7.000 μονάδες αίματος συγκεντρώνονται το χρόνο από 
την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την ΜΚΟ “Aποστολή”
  
 Παρέχεται στήριξη σε άπορους που έχουν ανάγκη νοσηλείας 
σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  
 Δίκτυο 17 ιδρυμάτων με 650 τροφίμους
   
Δύο ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά με νοητική υστέρηση

Δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς (έναν στους Αγίους Αναργύρους και ένα 
στην Ηλιούπολη, όπου ο πρώτος είναι πρότυπος στα Βαλκάνια)

Επίσης παρέχει: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους  
και απόρους ακόμη και σε προσφυγόπουλα.

Το έργο της Εκκλησίας δεν σταματά όμως σε αυτό το μεγάλο 
και επίπονο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τον ίδιο κόπο και αγώνα δίνει κάθε Ιερά Μητρόπολη της χώρας ώστε 
να εξασφαλίσει και αυτή τα συσσίτια τα Ιδρύματά της που προσφέρει 
καθημερινά με αγάπη στον εμπερίστατο άνθρωπο.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: