24 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό η κατηγορηματική άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη να ψηφίσει τις ανατροπές που ζητά η τρόικα στα εργασιακά. Παρά το μήνυμα του πρωθυπουργού «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε», η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Την Αγ.Κωνσταντίνου έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή όλα τα μέτρα (δημοσιονομικά, φορολογικά και εργασιακά) πακέτο και ως έχουν. Σύσκεψη του Αντ.Σαμαρά στο Μαξίμου με υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις· πληροφορίες για νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εντός της ημέρας.
   
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καταθέτει το πρωί της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ». Η επίμαχη λίστα παραδόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στην Επιτροπή έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2009 και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
   
Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης από άγνωστη αιτία σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ μετά την έξοδο Λαχανά στον Κηφισό. Στο λεωφορείο δεν υπήρχαν επιβάτες. Ο οδηγός πρόλαβε και ακινητοποίησε το όχημα, ενώ η φωτιά που πήρε γρήγορα μεγάλη διάσταση, σβήστηκε απο δύναμη της Πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο, με τρία οχήματα και εννέα άνδρες.
   
Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, κήρυξε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, αντιδρώντας στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ισχύει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς από τη Δευτέρα, για τις φαρμακαποθήκες η ισχύς του αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, ενώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία από την 1η Νοεμβρίου. Την προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών φαρμάκων για να αποφευχθούν ελλείψεις ζητεί ο ΕΟΦ.
   
Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη του ταμείου τους, ΕΤΑΑ, στον ΕΟΠΥΥ.

Κόσμος

Σε σχηματισμό κυβέρνησης που θα απομακρύνει τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου καλεί τη Βηρυτό η Ουάσινγκτον, δηλώνοντας την στήριξή της στις διαβουλεύσεις υπό τον Λιβανέζο προέδρο Μισέλ Σουλεϊμάν στον απόηχο των ταραχών της Κυριακής. Η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βηρυτό προγραμματίζει μάλιστα συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα με Λιβανέζους πολιτικούς ώστε να «μετρηθούν» οι δυναμικές στις συνομιλίες υπό τον Σουλεϊμάν.
   
Από δίωρη «ανάκριση» από τους Γερμανούς βουλευτές αναμένεται να περάσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην επίσκεψή του στο Βερολίνο την Τετάρτη, όπου πηγαίνει για να παρουσιάσει την πολιτική της Τράπεζας -και κυρίως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων- σε κλειστή συνεδρίαση με τους βουλευτές των γερμανικών κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Προϋπολογισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το πρόγραμμα στο οποίο κατέληξε η ΕΚΤ το Σεπτέμβριο έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως εντός Γερμανίας, με τους επικριτές του να επικαλούνται τον κίνδυνο επιπτώσεων στον πληθωρισμό.
   
Άφωνους άφησε τους συγγενείς του ένας 41χρονος άνδρας, όταν εμφανίστηκε μπροστά τους, ενώ εκείνοι τον θεωρούσαν νεκρό. Νωρίτερα η οικογένεια του Τζιλμπέρτο Αραούζο είχε μεταβεί στο νεκροτομείο προκειμένου να αναγνωρίσει τη σορό ενός δολοφονημένου άνδρα και εκεί επιβεβαίωσαν ότι ήταν ο 41χρονος. Συγγενείς και φίλοι μαζεύτηκαν γύρω από τη σορό του άγνωστου άντρα, για να θρηνήσουν το χαμό του Αραούζο, όταν αυτός εμφανίστηκε μπροστά τους. «Είμαι ζωντανός, τσιμπήστε με αν δεν με πιστεύετε» είπε ο 41χρονος μόλις αντίκρισε τους σοκαρισμένους συγγενείς του.
   
Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε με οριακή διαφορά μπροστά από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ με ποσοστό 47% έναντι 46%, σύμφωνα με την καθημερινή δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos. Ο Ομπάμα διατηρεί μεγαλύτερο προβάδισμα σε πολιτείες-κλειδιά που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, και το Ipsos προβλέπει ότι ενδέχεται να κερδίσει άλλη μία τετραετή θητεία με σχετική άνεση, συγκεντρώνοντας 332 εκλέκτορες έναντι 206 για τον Ρόμνεϊ.
   
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έχει προτάσεις για την τροποποίηση του ειρηνευτικού συμφώνου με το Ισραήλ, αλλά δεν επιθυμεί να προχωρήσει μονομερώς, δήλωσε από το Κάιρο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος είχε προωθήσει τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ το 1979.

Οικονομία

Οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εξετασθούν σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πρόταση επιβολής μίας ειδικής έκτακτου χαρακτήρα εισφοράς στις τράπεζες με στόχο να πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ του μερίσματος της κρατικής ενίσχυσης που έχουν δεχθεί οι τράπεζες με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που εκκρεμούν για το 2012.
   
Δεν υπήρξε αποτέλεσμα στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα εργασιακά το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group τη Πέμπτης ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμεινε ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα και της τρόικας εντός της ημέρας.

Αθλητισμός

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενημέρωσε ότι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης δεν θα αγωνιστεί στο ματς των Πρασίνων με την Κέρκυρα, καθώς στον αγώνα με τον Άρη στο ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή, ο έλληνας αμυντικός συμπλήρωσε τέσσερις κάρτες.
   
Ο Γιώργος Σαμαράς άνοιξε το σκορ για τη Σέλτικ μέσα στο Καμπ Νου, αλλά στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ζόρντι Άλμπα έδωσε τη νίκη στη Μπαρτσελόνα με 2-1 (είχε ισοφαρίσει ο Ινιέστα) στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Champions League. Στη Τουρκία, ο Παντελής Καπετάνος επίσης άνοιξε το σκορ για τη Κλουζ (χρεώθηκε ως αυτογκολ) αλλά η Γαλατάσαραϊ πήρε το 1-1, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε με δυο γκολ πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε ολική ανατροπή και πήρε τη νίκη με 3-2. Η Μπάγερν νίκησε 1-0 τη Λιλ στη Γαλλία, χαμός στον 5ο όμιλο μετά το 1-1 της Νόρτζελαντ με τη Γιουβέντους και το 2-1 της Σαχτάρ επί της Τσέλσι. Νίκη της Σπαρτάκ Μόσχας επί της Μπενφίκα με 2-1 και... χατ τρικ του Σολδάδο στο ΜΠΑΤΕ - Βαλένθια 0-3.
   
Ο προπονητής της Μονπελιέ, Ρενέ Ζιράρ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου πριν τον εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό για την 3η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Champions League την Τετάρτη δήλωσε πως είναι ένα κρίσιμος αγώνας με μια πιο έμπειρη ομάδα και πως δεν υπάρχει φαβορί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: