21 Οκτωβρίου, 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Με αφορμή σημερινές αναρτήσεις σε ιστολόγια ο Διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας, Τύπου και Ενημέρωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το έθνος και τον λαό μας είναι πραγματικά ντροπή να αναπαράγονται με τόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο τέτοιες θλιβερές ανακρίβειες. Ουδείς, όποιο κι αν είναι το σχέδιό του, δεν μπορεί, ούτε την Εκκλησία της Ελλάδος να διχάσει, ούτε τις σχέσεις αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης που συνδέουν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να τραυματίσει".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ MΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ κ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ 
ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ

Όποιος τάσσεται στο πλευρό της Χρυσής Αυγής «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χριστιανός».Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος είναι ο πρώτος ιεράρχης που την περασμένη εβδομάδα «κατακεραύνωσε» το ακροδεξιό ντελίριο προκαλώντας θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη. Αυτό «ενόχλησε» κάποιους που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να τον απειλούν. Σήμερα μιλάει στον «ΤτΚ» για τα ακραία ρατσιστικά φαινόμενα και τις πρακτικές βίας που υιοθετούν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο «μάχιμος» ιεράρχης, με αφορμή την υπόθεση με το αμφιλεγόμενο θεατρικό έργο «CorpusChristi» και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν έξω από το Θέατρο «Χυτήριο», καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «αντέδρασε για καθαρά κομματικούς λόγους και για να αποκτήσει οπαδούς…».

Ο «χαμηλών τόνων» (όπως τον χαρακτηρίζουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν), αλλά «με δυναμικό λόγο» ιεράρχης στέλνει ταυτόχρονα και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στους κόλπους της Ιεραρχίας, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση και να τοποθετηθεί επίσημα για τις μορφές ρατσισμού που «ξεπήδησαν» στην ελληνική κοινωνία και τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα: «Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι, γιατί η αδιαφορία των μέσων Γερμανών έβγαλε τον Χίτλερ στην εξουσία…».

Σεβασμιότατε, είστε πάντοτε κοντά στους νέους. Εάν κάποια στιγμή ερχόταν ένας νέος και σας έλεγε ότι τάσσεται με τη Χρυσή Αυγή, διότι έτσι πιστεύει πως θα επιλυθούν τα προβλήματα στην κοινωνία, τι είναι αυτό που θα του λέγατε;

Θα του έλεγα ότι «δεν μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και χριστιανός. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις. Aν πιστεύεις στον Χριστό, πιστεύεις πως αυτός ο έγχρωμος  είναι ελάχιστος αδελφός του Κυρίου. Εσύ τι θα κάνεις; Θα πας να τον χτυπήσεις με αλυσίδες; Και θα είσαι χριστιανός;».
  
Πιστεύετε ότι η Ιεραρχία θα πρέπει να τοποθετηθεί  
για το τόσο σοβαρό θέμα των ακραίων φαινομένων;
  
Πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι πλέον υποχρεωμένη να πάρει θέση με βάση και τα φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά. Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι, διότι η αδιαφορία των μέσων Γερμανών έβγαλε τον Χίτλερ στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ασυμβίβαστη η χριστιανική πίστη με ανθρώπους οι οποίοι την προσβάλλουν καθημερινά.

Σεβασμιότατε, τις προηγούμενες ημέρες διαδραματίστηκαν επεισόδια έξω από το Θέατρο «Χυτήριο» για την παράσταση «CorpusChristi». Είδαμε κάποιους πιστούς να αντιδρούν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής…

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πήγαν για να διαμαρτυρηθούνε - άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ - νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ομολογούνε την πίστη τους. Απλώς «έπεσαν» στην παγίδα να τους πλαισιώσουν και οι Χρυσαυγίτες. Ωστόσο, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ήταν σε άλλο σημείο οι πιστοί και σε άλλο τα μέλη της Χρυσής Αυγής.Οι πιστοί περιθωριοποιήθηκαν από την Αστυνομία σε έναν άλλο συγκεκριμένο χώρο και εκεί έψαλαν, αλλά δεν μπλέχτηκαν σε επεισόδια. Εγινε μια προσπάθεια από την πλευρά της Χρυσής Αυγής να ταυτιστεί με τους πιστούς. Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν να διαφημιστεί το θεατρικό έργο.

Σεβασμιότατε, αμέσως μετά την κριτική που ασκήσατε 
στην Χρυσή Αυγή, δεχτήκατε απειλές… Τι απαντάτε;  

Εγώ εδώ είμαι. Όποιος θέλει ας έρθει

Η άποψή σας για τη θεατρική παράσταση «Corpus Christi»;
  
Θεωρώ πως, όταν κάποιος χλευάζει μια πίστη ή διαστρέφει -με αυτό τον τρόπο- ένα πρόσωπο, στο οποίο η πίστη υπήρξε το πνευματικό σύνολο που κράτησε αυτό το γένος στα χρόνια της σκλαβιάς, είναι το λιγότερο αγενής. Δείχνει έναν άνθρωπο ουσιαστικά αδίστακτο σε αυτό που σέβεται ένας λαός ολόκληρος και που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του. Η παράσταση αυτή -από προσωπικής πλευράς- είναι απαράδεκτη, διότι προσβάλλει το πρόσωπο εκείνο το οποίο λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και προσβάλλει και αυτούς που το λατρεύουν.

Για το περιεχόμενο αυτής της θεατρικής παράστασης αντέδρασαν 
και μέλη του ακροδεξιού κόμματος. Στο όνομα του Χριστού…
  
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν για καθαρά κομματικούς λόγους, για να αποκτήσουν οπαδούς και να ταυτιστούν με τους χριστιανούς. Δεν μπορεί να υπερασπίζει τον Χριστό κάποιος που καθημερινά τον περιφρονεί, τον υβρίζει και τον συντρίβει στο πρόσωπο των ελάχιστων αδελφών του. Το Ευαγγέλιο δεν θα αλλάξει. Το Ευαγγέλιο είναι σαφέστατο. Οι ταπεινοί και οι καταφρονημένοι είναι οι άνθρωποι που εικονίζουν τον Χριστό, είτε έχουν μαύρο είτε λευκό είτε κίτρινο χρώμα.

 Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ο ελάχιστος αδελφός του. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα….

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ;


ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
 ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΣΠΟΤΗΣ

Δεν επανέρχεται. Μη κουράζεται ΑΔΙΚΑ. Είναι κομμένος και από την Εκκλησία και από την Δικαιοσύνη και από τον Πιστό Λαό. Αλλά και από τους περισσότερους Μητροπολίτες. Έχει τελειώσει ο Παντελής, όπως τον έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Εχει τελειώσει ο πρώην Αττικής, Παντελεήμων Μπεζενίτης. Είναι ΜΟΝΑΧΟΣ. Σε άλλη εποχή, θα έπρεπε να ήταν ξυρισμένος.

Αλλά, για την περίπτωση του, μια και το παγκάρι ήταν μια σοβαρή πηγή εσόδων, όπως του έγραψε και ο... άλλος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Άγιος Εφραίμ τον έχει ΑΥΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Του το είχαμε γράψει: Μη τα βάζεις με το Μοναστήρι του Αγίου! Θα σε κάψει... Και τον έκαψε. Απόντος, στη Ρωσία, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, προσπάθησε να στείλει «εξορία» σε Μοναστήρι, τιμωρημένες τις Μοναχές, στην Κέρκυρα!

ΕΥΤΥΧΩΣ, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, μαζί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, πρόλαβαν και ο μακαριστός «έκοψε» την εξορία κάνοντας ένα τηλεφώνημα ΟΡΓΗΣ στον Μπεζενίτη. Τα υπόλοιπα, γνωστά... Δίκες, καταδίκες, φυλακίσεις... Και τώρα, ο Άνθρωπος θέλει να γίνει και πάλι, από Μοναχός Δεσπότης. Και αρχίζει τα τρεξίματα και τα ρεπορτάζ... («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»)

-«Να επιστρέψει στις τάξεις των επισκόπων προσπαθεί ο πρώην μητροπολίτης Αττικής και νυν μοναχός Παντελεήμων Μπεζενίτης, ο οποίος προκάλεσε σάλο πριν από επτά χρόνια για τα χρήματα που, όπως δήλωσε, είχε για τα γεράματα του αλλά και για τον εγκλεισμό του στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της υπεξαίρεσης χρημάτων από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
-Ο άλλοτε ισχυρός μητροπολίτης έχει διαρκώς τηλεφωνικές συνομιλίες με φίλους του επισκόπους και στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και προσπαθεί να τους πείσει να τον εντάξουν και πάλι στο «σώμα της Ιεραρχίας».
-Ωστόσο, πολλοί μητροπολίτες επιμένουν ότι προηγουμένως ο Παντελεήμονας πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα έπραξε και, κυρίως, δηλώνουν ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλούνται, καθώς με απόφαση των δικαστικών Αρχών αλλά κάι της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης καθαιρέθηκε στην τάξη των μοναχών».
-Το μόνο που πρέπει να προσέξουν κάποιοι «φίλοι» του: Θα φάνε κράξιμο από τους Πιστούς... Γιατί, μέσα στα πολλά, είναι και άλλα... 

Έλα και μην πικραθούμε
Ν.Α. 19/10/2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και στα επιδόματα, αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων η τελική συμφωνία με την τρόικας, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής. Πριν από τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής και τα καλά λόγια που ακούστηκαν για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι ο Γ.Στουρνάρας και η τρόικα είχαν ήδη δώσει τα χέρια.
   
Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν το Σάββατο εκτάκτως στο Λαύριο, προκειμένου να συζητήσουν τα πολλά και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα. Πρώτο θέμα στην ατζέντα το ενδεχόμενα να περάσει η διαχείριση της κτηριακής περιουσίας των Ιδρυμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους, αναφέρουν και ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.
   
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επέμβαση του Ισραήλ στο πλοίο Estelle θυροκόλλησε το Σάββατο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ.
   
Το μοντέλο της κυβερνητικής διακήρυξης του ενιαίου κόμματος παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Ανοίγοντας την ομιλία του εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη». Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος «ή το μνημόνιο ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» και επισήμανε ότι «είναι πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα».
   
Την ευχή να έρθουν «καλύτερες μέρες για την Ελλάδα» έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το ηρωικό χώρο του Ελ Αλαμέιν, τιμώντας το Σάββατο τους αγωνιστές της μάχης τονίζοντας παράλληλα ότι «με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας, θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ». Ο Κ.Παπούλιας είναι στην τρίτη ημέρα του επίσημου ταξιδιού του στην Αίγυπτο.

Κόσμος

Στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στο Ασντότ, κατέπλευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το ιστιοφόρο Estelle, την πορεία του οποίου προς τη Γάζα ανέκοψε λίγες ώρες νωρίτερα το ισραηλινό ναυτικό. Η επιχείρηση έγινε σε διεθνή ύδατα, περίπου 30 μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τη χρήση βίας, σύμφωνα με το Ισραήλ. Το πλοίο με τους 30 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και πέντε βουλευτές, από τους οποίους δύο Έλληνες- εξαναγκάστηκε να κινηθεί προς το λιμάνι της Ασντόντ από όπου και αναμένεται ότι θα απελαθούν. Και οι πέντε Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, διαβεβαιώνει το ΥΠΕΞ. Για προκλητική ενέργεια κατά του Ισραήλ μιλά ο Νετανιάχου, σφοδρές επικρίσεις από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας.
   
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει το πιο δύσπιστο κοινό της, αυτό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της. Όπως, επισημαίνει το Reuters, το ταξίδι της Μέρκελ στο Μόναχο, για να συναντηθεί με τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους της, σε άλλες εποχές θα έμοιαζε με βόλτα στη φωλιά του λιονταριού γιατί συχνά η προσέγγιση της CSU στην κρίση της ευρωζώνης κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.
   
Η μεγάλη πλειοψηφία των εφημερίδων στη Βραζιλία αποφάσισε να εγκαταλείψει το Google News μετά την άρνηση της αμερικανικής εταιρείας να τις αποζημιώσει για την αναπαραγωγή των τίτλων, ακολουθώντας της υπόδειξη που είχε κάνει η ένωση του κλάδου. Την σύσταση της ANJ, ακολούθησαν 154 εφημερίδες που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 90% της κυκλοφορίας. Στην υπηρεσία παραμένουν ιντερνετικές δημοσιογραφικές σελίδες· αποχώρησαν, δηλαδή, μόνο τα έντυπα.
  
 «Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα δούμε ξεκάθαρα μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη πρέπει να χτυπά κανείς τη γροθιά του στο τραπέζι, αν και υπάρχουν άτομα που είναι πιο σκληρά από τα συγκεκριμένα τραπέζια.
   
Ακροδεξιοί διαδηλωτές κατέλαβαν υπό κατασκευή τέμενος στο Πουατιέ, στην κεντρική Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ενέργεια «υποκίνηση μίσους», ενώ εξοργισμένη είναι η μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

Οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι τα μέτρα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Ιρλανδία σε αντάλλαγμα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από το 2010 δεν επιβαρύνουν περισσότερο από το προβλεπόμενο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
   
Θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί του Σαββάτου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι τέτοιο που θα μπορούν να το υποστηρίξουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Σημείωσε, δε, ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα έχουν κλείσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
   
Σε παύση όλων των τμηματαρχών, υποδιευθυντών και διευθυντών εφοριών, τελωνείων, καθώς και του ΣΔΟΕ προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, με διαδικασίες fast track θα γίνει η επιλογή των 2.335 φοροελεγκτών που θα στελεχώσουν την Υπηρεσία Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.

Αθλητισμός

Και ενώ η Μπαρτσελόνα πίστευε ότι θα έπαιρνε άνετα τη νίκη επί της Λα Κορούνια καθώς είχε πάρει προβάδισμα με 3-0 στη Γαλικία, το παιχνίδι άναψε όταν η Ντεπόρ μείωσε σε 3-2 στο 37' και παρέμεινε αμφίρροπο μέχρι το τέλος που βρήκε τους Καταλανούς νικητές με 5-4! Χωρίς να αντιμετωπίσει δυσκολίες, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 2-0 τη Θέλτα στο «Μπερναμπέου». Στην τρίτη θέση της πριμέρα ντιβιζιόν παραμένει η Μάλαγα, που επικράτησε δύσκολα στο «Ροσαλέδα» 2-1 της Βαγιαδολίδ.
   
Μέσα σε δύο λεπτά «καθάρισε» η Γιουβέντους το μεγάλο ντέρμπι κορυφής με τη Νάπολι και επικρατώντας 2-0 βρίσκεται πλέον μόνη στην πρώτη θέση του campionato μετά από οκτώ αγωνιστικές.Εντυπωσιακή η Λάτσιο, νίκησε 3-2 τη Μίλαν.
   
Με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Ζαν Μακούν να πετυχαίνει το πρώτο γκολ, η Ρεν επικράτησε με 2-1 της Μονπελιέ.