21 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και στα επιδόματα, αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων η τελική συμφωνία με την τρόικας, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής. Πριν από τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής και τα καλά λόγια που ακούστηκαν για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι ο Γ.Στουρνάρας και η τρόικα είχαν ήδη δώσει τα χέρια.
   
Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν το Σάββατο εκτάκτως στο Λαύριο, προκειμένου να συζητήσουν τα πολλά και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα. Πρώτο θέμα στην ατζέντα το ενδεχόμενα να περάσει η διαχείριση της κτηριακής περιουσίας των Ιδρυμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους, αναφέρουν και ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.
   
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επέμβαση του Ισραήλ στο πλοίο Estelle θυροκόλλησε το Σάββατο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ.
   
Το μοντέλο της κυβερνητικής διακήρυξης του ενιαίου κόμματος παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Ανοίγοντας την ομιλία του εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη». Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος «ή το μνημόνιο ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» και επισήμανε ότι «είναι πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα».
   
Την ευχή να έρθουν «καλύτερες μέρες για την Ελλάδα» έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το ηρωικό χώρο του Ελ Αλαμέιν, τιμώντας το Σάββατο τους αγωνιστές της μάχης τονίζοντας παράλληλα ότι «με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας, θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ». Ο Κ.Παπούλιας είναι στην τρίτη ημέρα του επίσημου ταξιδιού του στην Αίγυπτο.

Κόσμος

Στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στο Ασντότ, κατέπλευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το ιστιοφόρο Estelle, την πορεία του οποίου προς τη Γάζα ανέκοψε λίγες ώρες νωρίτερα το ισραηλινό ναυτικό. Η επιχείρηση έγινε σε διεθνή ύδατα, περίπου 30 μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τη χρήση βίας, σύμφωνα με το Ισραήλ. Το πλοίο με τους 30 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και πέντε βουλευτές, από τους οποίους δύο Έλληνες- εξαναγκάστηκε να κινηθεί προς το λιμάνι της Ασντόντ από όπου και αναμένεται ότι θα απελαθούν. Και οι πέντε Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, διαβεβαιώνει το ΥΠΕΞ. Για προκλητική ενέργεια κατά του Ισραήλ μιλά ο Νετανιάχου, σφοδρές επικρίσεις από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας.
   
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει το πιο δύσπιστο κοινό της, αυτό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της. Όπως, επισημαίνει το Reuters, το ταξίδι της Μέρκελ στο Μόναχο, για να συναντηθεί με τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους της, σε άλλες εποχές θα έμοιαζε με βόλτα στη φωλιά του λιονταριού γιατί συχνά η προσέγγιση της CSU στην κρίση της ευρωζώνης κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.
   
Η μεγάλη πλειοψηφία των εφημερίδων στη Βραζιλία αποφάσισε να εγκαταλείψει το Google News μετά την άρνηση της αμερικανικής εταιρείας να τις αποζημιώσει για την αναπαραγωγή των τίτλων, ακολουθώντας της υπόδειξη που είχε κάνει η ένωση του κλάδου. Την σύσταση της ANJ, ακολούθησαν 154 εφημερίδες που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 90% της κυκλοφορίας. Στην υπηρεσία παραμένουν ιντερνετικές δημοσιογραφικές σελίδες· αποχώρησαν, δηλαδή, μόνο τα έντυπα.
  
 «Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα δούμε ξεκάθαρα μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη πρέπει να χτυπά κανείς τη γροθιά του στο τραπέζι, αν και υπάρχουν άτομα που είναι πιο σκληρά από τα συγκεκριμένα τραπέζια.
   
Ακροδεξιοί διαδηλωτές κατέλαβαν υπό κατασκευή τέμενος στο Πουατιέ, στην κεντρική Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ενέργεια «υποκίνηση μίσους», ενώ εξοργισμένη είναι η μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

Οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι τα μέτρα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Ιρλανδία σε αντάλλαγμα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από το 2010 δεν επιβαρύνουν περισσότερο από το προβλεπόμενο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
   
Θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί του Σαββάτου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι τέτοιο που θα μπορούν να το υποστηρίξουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Σημείωσε, δε, ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα έχουν κλείσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
   
Σε παύση όλων των τμηματαρχών, υποδιευθυντών και διευθυντών εφοριών, τελωνείων, καθώς και του ΣΔΟΕ προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, με διαδικασίες fast track θα γίνει η επιλογή των 2.335 φοροελεγκτών που θα στελεχώσουν την Υπηρεσία Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.

Αθλητισμός

Και ενώ η Μπαρτσελόνα πίστευε ότι θα έπαιρνε άνετα τη νίκη επί της Λα Κορούνια καθώς είχε πάρει προβάδισμα με 3-0 στη Γαλικία, το παιχνίδι άναψε όταν η Ντεπόρ μείωσε σε 3-2 στο 37' και παρέμεινε αμφίρροπο μέχρι το τέλος που βρήκε τους Καταλανούς νικητές με 5-4! Χωρίς να αντιμετωπίσει δυσκολίες, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 2-0 τη Θέλτα στο «Μπερναμπέου». Στην τρίτη θέση της πριμέρα ντιβιζιόν παραμένει η Μάλαγα, που επικράτησε δύσκολα στο «Ροσαλέδα» 2-1 της Βαγιαδολίδ.
   
Μέσα σε δύο λεπτά «καθάρισε» η Γιουβέντους το μεγάλο ντέρμπι κορυφής με τη Νάπολι και επικρατώντας 2-0 βρίσκεται πλέον μόνη στην πρώτη θέση του campionato μετά από οκτώ αγωνιστικές.Εντυπωσιακή η Λάτσιο, νίκησε 3-2 τη Μίλαν.
   
Με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Ζαν Μακούν να πετυχαίνει το πρώτο γκολ, η Ρεν επικράτησε με 2-1 της Μονπελιέ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: