09 Οκτωβρίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ: «ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΤΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ»


«Θα πάω στην Αθήνα όταν φύγει η Μέρκελ».Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ερωτηθείς, από την ενημερωτική ιστοσελίδα Korinthostv.blogspot.gr, για την ξαφνική επίσκεψη των μελών της ΔΙΣ στην Ι.Μ.Κορίνθου. 

Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί στην Αθήνα, λόγω της επισκέψεως της γερμανίδας Καγκελαρίου Αγγέλας Μέρκελ, δεν επέτρεψαν στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη συνεδρίασή τους στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη και έτσι προτίμησαν όλοι μαζί να επισκεφθούν την Κόρινθο προσκεκλημένοι του επιχωρίου Μητροπολίτη Διονυσίου, μέλους της ΔΙΣ.

Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί Ιεράρχες συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου αφού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα της Εκκλησίας, μακριά από αποκλεισμένο από χιλιάδες αστυνομικούς κέντρο της Αθήνας, στον καθαρό αέρα και τις ομορφιές της Αποστολικής Μητρόπολης Κορίνθου.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


"Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ" δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: "Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο δρόμος που ακολουθούμε μας οδηγεί να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας".

 Η κ. Μέρκελ είπε ακόμη ότι "η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για τους ανθρώπους της, ζητούνται πάρα πολλά. Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου και παρά το γεγονός ότι η πορεία είναι δύσκολη αξίζει να την ολοκληρώσει η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι "η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και θα ξεπεράσει την κρίση. Προϋπόθεση είναι να βγούμε από την ύφεση και την ανεργία. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά έχει αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα".

 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Περίπου 7.000 αστυνομικοί μετέτρεψαν σε "φρούριο" την πρωτεύουσα, ενώ όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής είναι σε επιφυλακή. Παράλληλα, με απόφαση του αττικάρχη, απαγορεύεται από τις 9:00 έως τις 22:00, οποιαδήποτε συγκέντρωση και πορεία σε μεγάλο μέρος της Αθήνας και ειδικότερα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου κατέλυσε και σε όλα τα τμήματα της διαδρομής, που η Γερμανίδα καγκελάριος ακολούθησε κατά τις μετακινήσεις της.

Δεν έχει άλλες αντοχές ο ελληνικός λαός, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο προεδρικό μέγαρο. Χαρακτήρισε σημαντική, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, την επίσκεψή της, και τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα ελπίδας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέτρα ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ είπε ότι ήρθε σαν φίλη στην Ελλάδα, κατανοεί τις δυσκολίες της χώρας και σημείωσε ότι θέλει να βοηθήσει και θα στηρίξει την Ελλάδα.Αυτή την ώρα η Άγγελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς συναντώνται με μέλη της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Μετά το τέλος της συνάντησης, η Άγγελα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

ΑΝΗΜΕΡΑ ΜΕΡΚΕΛ


Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε μία πόλη "φρούριο". Η Α. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα γύρω στις 13:30 και στο αεροδρόμιο θα την υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Στις 14:15 η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 16.45 η κα Μέρκελ θα μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις 17.30 η κα Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς θα συναντηθούν με μέλη της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας και στην συνέχεια, η κα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα. Στο μεταξύ, δρακόντεια μέτρα έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα μετατρέψουν σε "φρούριο" την πρωτεύουσα, ενώ όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής θα είναι σε επιφυλακή.Ιδιαίτερα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακόμη, με απόφαση του αττικάρχη, απαγορεύεται από τις 9:00 έως τις 22:00, οποιαδήποτε συγκέντρωση και πορεία σε μεγάλο μέρος της Αθήνας, λόγω της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα και ειδικότερα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου θα καταλύσει και σε όλα τα τμήματα της διαδρομής, που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις της.

Από τη ΓΑΔΑ διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένο τμήμα της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής και ως εκ τούτου οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματισθεί σε Ομόνοια και Σύνταγμα θα γίνουν κανονικά.

Ειδικότερα, οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έχουν εξαγγείλει παναττική 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά «των νέων βάρβαρων μέτρων και των εκβιασμών ΕΕ, κυβέρνησης και κεφαλαίου» θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ, την ίδια ώρα, στην Ομόνοια.

«Η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή της προς την ελληνική κυβέρνηση για τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αυριανή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο ίδιος πάντως περιορίστηκε να ανακοινώσει μόνο τις συναντήσεις της καγκελαρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ διευκρίνισε, ότι το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί. Οι δύο αρχηγοί «θα έχουν συνολικές συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και εξέφρασε τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα μας. Έκανε δε λόγο για μέτρα τα οποία εφαρμόζονται με «δυσβάσταχτες θυσίες».

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Α΄ ΚΥΚΛΟΥ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ


Ο αγιασμός για την έναρξη του Α΄ Κύκλου του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών - τριών που διακονούν στις Ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών τελέστηκε εχθές το απόγευμα στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α.Α. και των Διευθυντών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και του Γραφείου Νεότητος της Ι.Α.Α. Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες που διακονούν στις Ενορίες της Ι. Α. Α. τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή επενδύει στους νέους ανθρώπους. 

"Ξέρουμε πως υπάρχουν δυσκολίες όμως θα σταθούμε στο πλευρό σας" ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθησαν οι ομιλίες του Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερου π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη και του Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ι.Α.Α., π. Αντωνίου Καλλιγέρη.

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΗΣ "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ" ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ



Το παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Δήμου Ηλιούπολης εγκαινίασε εχθές στις 20:00, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’. Παρουσία του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασόπουλου , του Γενικού Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεωργίου Πατούλη έγινε η τελετή του Αγιασμού της έναρξης του Ιατρείου και ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους χώρους παροχής ιατρικών υπηρεσιών με σκοπό την ανακούφιση των ανασφάλιστων της τοπικής κοινωνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε: Αυτές οι εκδηλώσεις μας γεμίζουν χαρά και πρέπει να βρισκόμαστε, συγχαίρω τους εθελοντές οι οποίοι βοήθησαν στο έργο αυτό και η συμβολή τους ήταν σημαντική. Είναι ανάγκη ο καθένας να επικοινωνεί με τη χαρά και τη λύπη του αλλού. Είναι ευλογία η βοήθεια στον συνάνθρωπο να βρει το φάρμακο του τον γιατρό του το εμβόλιο στο παιδί. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχήθηκε να υπάρχουν οι προσπάθειες αυτές που βοηθουν συνανθρώπους μας να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες για την προστασία της υγείας τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Δήμτσας στην ομιλία του τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας σήμερα που έχουμε κοντά μας τον Μακαριώτατο και εγκαινιάζεται μία ακόμη προσπάθεια να ενισχύσουμε τον ανασφάλιστο συνάνθρωπό μας, προσφέροντας βοήθεια στην πολυτιμότερη ανάγκη του την φροντίδα της υγείας. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει αγκαλιάσει αρκετές γωνιές της πατρίδας μας υιοθετώντας άγονες γραμμές της ακριτικής Ελλάδας, δημιουργώντας παραρτήματα από το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης το Καστελόριζο μέχρι το βορειότερο σημείο του ακριτικού Έβρου τον Κυπρίνο Ορεστιάδος.

Συνεχίζουμε ασταμάτητα με ακλόνητη πίστη την δημιουργία παραρτημάτων σε συνεργασία με Ιερές Μητροπόλεις πρόσφατα με πέντε την Ι.Μ. Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, την Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, την Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, την Ι.Μ.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και την Ι.Μ. Περιστερίου αλλά και με Δήμους της πρωτεύουσας δημιουργώντας ένα δίκτυο μέριμνας, προστασίας και φροντίδας για όσους περιμένουν και προσδοκούν από την Εκκλησία. 

Και η Εκκλησία δεν τους αφήνει, με πίστη και ζήλο στις επιταγές του Αρχιεπισκόπου μας ναείμαστε δίπλα τους, κοντά τους, συγκάτοικοι στις ανησυχίες και στα προβλήματα τους, το υλοποιούμε στο ακέραιο και με πολύ αγάπη».