22 Σεπτεμβρίου, 2012

ΒΟΗΘΕΙΑ MADE IN CHINA.

Πρόθυμη να συνδράμει την Ευρώπη για να ξεπεράσει την κρίση χρέους εμφανίζεται η Κίνα, με δηλώσεις στήριξης στη 15η Σινοευρωπαϊκή Διάσκεψη. Η ετήσια Σύνοδος που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, λίγες εβδομάδες πριν από την αλλαγή φρουράς στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας, θεωρείται από τις κρισιμότερες, με δεδομένη την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος ηγήθηκε για τελευταία φορά της κινεζικής αντιπροσωπίας στη Σινοευρωπαϊκή Σύνοδο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Γουέν θα αποχωρήσει από τη θέση του στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον ερχόμενο μήνα και από την προεδρία της κυβέρνησης τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της αλλαγής φρουράς στην κινεζική ηγεσία.

«Η Κίνα θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο προκειμένου να συνδράμει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη με τα κατάλληλα μέτρα» επισήμανε στην ομιλία του ενώπιον της Ενωσης των επικεφαλής των Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Οπως τόνισε ο Γουέν και μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της Ε.Ε., τόσο η χώρα του όσο και οι 27 απορρίπτουν κάθε ιδέα προστατευτισμού: «Αμφότεροι ακολουθούμε ελεύθερες και ανοικτές οικονομικές και εμπορικές πολιτικές, απορρίπτοντας τον εμπορικό προστατευτισμό κι εργαζόμαστε προς την προώθηση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης». Ο ίδιος υπογράμμισε πως πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι ικανή να υπερβεί την κρίση χρέους και πως η Κίνα θα συνεχίσει να επενδύει στα κρατικά χρέη της Ευρώπης. «Η Ευρώπη βρίσκεται στον ορθό δρόμο για την υπέρβαση των προβλημάτων χρέους και αυτό που είναι σήμερα σημαντικό είναι η πλήρης εφαρμογή των πολιτικών μέτρων».

«Κόπηκαν στον αέρα»τα παράπονα

Πάντως συνέβη κι αυτό... Η απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Γουέν διεκόπη την ώρα που επρόκειτο να θίξει τα τρωτά σημεία ανάμεσα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Οι επίσημες οπτικοακουστικές υπηρεσίες διέκοψαν απότομα τη μετάδοση όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός τελείωσε την αναφορά του στις θετικές πτυχές της διμερούς συνεργασίας και άρχισε να απαριθμεί τα σημεία τριβής της χώρας του με την Ευρώπη. Οταν ο Γουέν εξέφρασε τη «βαθιά» του θλίψη για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα όπλα και το γεγονός ότι η χώρα του δεν χαίρει της ισότιμης αναγνώρισης στις οικονομικές αγορές, που η ίδια αξιώνει από καιρό, η φράση του διακόπηκε πριν ακόμη ολοκληρωθεί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ' συναντάται το πρωί του Σαββάτου στο Βατικανό ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, για την ακολουθούμενη πολιτική στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Ρώμη. Ο Μόντι, μάλιστα, ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
   
Διαφορά της τάξεως της μίας ποσοστιαίας μονάδας χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το Σάββατο, τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Γκάλοπ της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής» δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 1,2%, ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» δίνει προβάδισμα στη ΝΔ με 1,1%, Κοινά στοιχεία και στις δύο έρευνες είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση και η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη.
   
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο το Σάββατο, η οδός Πανεπιστημίου στην Αθήνα θα παραμείνει κλειστή για τα αυτοκίνητα από τις 10.00 μέχρι τις 19.00. Λόγω της «πεζοδρόμησης» θα εφαρμοστούν μικρές τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ που διέρχονται από την οδό Πανεπιστημίου και την Όθωνος.
   
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε στις 6:50 το πρωί του Σαββάτου στην Κόρινθο και έγινε αισθητή και στην Αθήνα. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 23 χιλιόμετρα βόρεια της Κορίνθου και 88 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.
   
Την Βοστώνη, μετά το Σικάγο, για σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επιστημονικού κόσμου της περιοχής, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ, τον δήμαρχο της Βοστώνης, Τόμας Μενίνο και τον μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο. Συναντήσεις με υψηλόβαθμούς τοπικούς παράγοντες είχε και στο Σικάγο.

Κόσμος

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας νεαρός άνδρας μετά την επίθεση που δέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής από σιβηρική τίγρη στο ζωολογικό πάρκο του Μπρονξ στη βόρεια Νέα Υόρκη. Το προσωπικό της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων του ζωολογικού πάρκου αντέδρασε γρήγορα και ανέσυρε από το σημείο αυτό τον άνδρα, κάνοντας χρήση πυροσβεστήρων ώστε να απωθήσουν το ζώο.
   
Τα ΜΑΤ της Ολλανδίας επιστρατεύτηκαν, προκειμένου να συγκρατήσουν τους χιλιάδες καλεσμένους που παρευρέθηκαν στο πάρτι γενεθλίων μιας 16χρονης στην πόλη Χάρεν, όταν μια πρόσκληση στο Facebook έλαβε διαστάσεις... επιδημίας. Η ίδια, πάντως, η οικοδέσποινα είχε εγκαταλείψει το σπίτι της.
   
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία επιβεβαίωσε ότι περισσότερα από 600 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς από τη δεκαετία του 1930 και έπειτα.
   
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης ανάμεσα σε μια ταξιαρχία του υπουργείου Άμυνας και ένοπλους διαδηλωτές.
   
Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να θέσει τις βάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων για ένα ίδρυμα στα πρότυπα εκείνων που διευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους πρώην προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με έναν εκ των στενών συνεργατών του, τον δοκιμιογράφο Γκι Σορμάν.

Οικονομία

 Mε το δόγμα «δώστε ό,τι μπορείτε» επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ζεστάνει τα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 900 χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων ξεπερνούν τα 46 δισ. ευρω. Η νέα ρύθμιση δεν θα έχει ελάχιστο ποσό, θα είναι διαρκής και θα προβλέπει πολλές δόσεις ακόμα και για μικρά ποσά.
   
Νέο μήνυμα στήριξης σε συνδυασμό, όμως, με αυστηρές συστάσεις απηύθυνε στην Αθήνα ο Β.Σόιμπλε. «Κάνεις δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», τόνισε, προσθέτοντας όμως αυστηρά ότι όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη», καθώς «δεν θα είναι πάντα σίγουρο ότι θα μπορούμε να πείθουμε τους ανθρώπους στις χώρες της ΕΕ ότι είναι προς όφελός τους να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή». Μηνύματα έστειλε όμως και προς το εσωτερικό τονίζοντας ότι αν αποτύχει το ευρώ, «οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από ό,τι οι Έλληνες» τους οποίους οφείλουν να σέβονται για ό,τι περνάνε.

Ρήτρα με βάση την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τον Ιανουάριο του 2014 να πάρει μέτρα από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ισόποσα για κάθε μονάδα απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά μέτρα και να κλείσει το πακέτο.

Αθλητισμός

Ακόμα μία απώλεια για την Μονπελιέ, που παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Σεντ Ετιέν, στην αυλαία της 6ης αγωνιστικής του Championnat. Ο Πιερ Ομπαμεγιάνγκ «πάγωσε» το «Λα Μοσόν» στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, αλλά η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Σουλεϊμάν Καμαρά στο 70'. Ο σκόρερ τραυματίστηκε στη φάση του γκολ και αντικαταστάθηκε. Συνέχεια στην εκπληκτική πορεία της, έδωσε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης που πέρασε με 2-1 από τη Νυρεμβέργη στο πρώτο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής της Bundesliga διατηρώντας το απόλυτο. Μάλιστα αν η Μπάγερν δεν κερδίσει το Σάββατο τη Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν, οι νεοφώτιστοι θα μείνουν μόνοι πρώτοι στην κορυφή.
   
Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο την προσεχή Δευτέρα, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η αρχή γίνεται το Σάββατο με τρεις αναμετρήσεις. Στις 17:15 ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχεται τον Πλατανιά και ο Λεβαδειακός τον Πανιώνιο, ενώ στις 19:30 η Ξάνθη φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ. Την Κυριακή η ΑΕΚ παίζει στην Κρήτη με τον ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Πανθρακικό στο Καραϊσκάκη.
  
 Επιστροφή στη δράση, με κλασικό ντέρμπι στην Premier League. Η Λίβερπουλ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον πρώτο αγώνα που διεξάγεται στο «Ανφιλντ» μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος που αφορά τα θύματα του «Χίλσμπορο». Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τη συμπεριφορά των οπάδων, αλλά η προσπάθεια να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά είναι συντονισμένη.

 Για την Αντιγραφή        
         
         

WALL STREET JOURNAL: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της ευρωζώνης «θα πρέπει να διαπραγματευτούν επώδυνες παραχωρήσεις προκειμένου να ελαφρύνουν το φορτίο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους», αναφέρει σήμερα η Αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Και αυτό γιατί ο βαθμός απόκλισης της Ελλάδας από το σχέδιο διάσωσης ύψους 173 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της τον Μάρτιο που μας πέρασε, δεν επιτρέπει στην Τρόικα να ελπίζει...

Τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αναμενόμενης δόσης ύψους 31 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για διετή παράταση της εφαρμογής του προγράμματος. «Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα καταβάλει προσπάθεια να πείσει τους δανειστές της ότι η διετής παράταση δεν σημαίνει και περισσότερο χρήμα. Οι πιστωτές όμως δεν τσιμπάνε... Όλοι γνωρίζουν ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερο χρήμα» το οποίο κανένας από τους πιστωτές δεν είναι διατεθειμένος να δώσει.

Εκεί όπου αξιωματούχοι της ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της παράτασης της λήξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή της δέσμευσης ότι η τελευταία θα αγοράσει νέα ομόλογα με τη λήξη των παλαιών, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαφορετική άποψη καθώς κάτι τέτοιο συνιστά παράνομη χρηματοδότηση κρατικού χρέους. Μένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο η Ελλάδα χρωστάει 9,5 δισ. ευρώ για το 2014 και 10,8 δισ. ευρώ για το 2015, με την Ευρώπη να προτίθεται να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να καθυστερήσει η αποπληρωμή των δόσεων – κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους αξιωματούχους του οργανισμού. Μία τελευταία λύση θα ήταν να καλύψει η ίδια η Αθήνα το κενό, πουλώντας ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές. Λόγω όμως της χαμηλής ζήτησης, συνέπεια των υψηλών επιτοκίων, αυτή η λύση δεν κρίνεται η πλέον ενδεδειγμένη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική εφημερίδα, εκτός από μία ξαφνική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεν μένει τίποτα άλλο από μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιβαρύνει τους Γερμανούς, Ολλανδούς και Φινλανδούς φορολογούμενους με δεκάδες δισ. ευρώ. Επιπλέον, «ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η διαγραφή μέρους από τα 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν με τη μορφή διμερών δανείων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην Αθήνα κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010... Η Γερμανία και Γαλλία ωστόσο δεν επιθυμούν να προβούν σε ένα τόσο μεγάλο βήμα».

Προς το παρόν, όμως, προτεραιότητα δεν έχει η ελληνική κρίση, αλλά η διάσωση μεγαλύτερων οικονομιών, της ιταλικής και ισπανικής.



(AΝ)ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

Οι καλοί φίλοι και «σωτήρες» μας,  «χτύπησαν» και πάλι το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο προτού αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας από την Ελλάδα και με την ατζέντα να είναι ακόμα ανοικτή. «Γερμανικές πηγές» βρίσκονται πίσω από το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Κάτι που, αν απηχεί την πραγματικότητα, σημαίνει ότι η κατάσταση εξελίσσεται κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Και αυτό γιατί ο μόνος λόγος για να συμβεί, αν συμβεί, κάτι τέτοιο θα είναι ότι η έκθεση θα είναι «μαύρη». Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαψεύδει το δημοσίευμα, αλλά αυτό, για προφανείς λόγους, δεν λέει και πολλά. Εδώ που βρισκόμαστε ακόμα και η ευθεία διάψευση της τρόικας δεν λέει και πολλά: όλα αυτά είναι επεισόδια ενός πολέμου και κανείς δεν ξέρει τι είναι αληθές και τι δεν είναι, τι κρύβει το κάθε τι και για ποιο σκοπό συμβαίνει. Πάντως για καλό δεν είναι…

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν στενότατα τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, ίσως ούτε καν κυρίως, από την Ελλάδα: το Βερολίνο και οι εκφραστές του είναι πολύ πιο σημαντικός «κόμβος» πληροφόρησης για το τι θα γίνει εδώ από ό,τι η Αθήνα. Αν λοιπόν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, στην ουσία σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από το Βερολίνο να μη ληφθεί καμία απολύτως απόφαση, προφανώς αρνητική, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την καθυστέρηση της έκθεσης. Δεν πρέπει δε να ξεχνά κανείς ότι κατά σιωπηρό τρόπο η αξιολόγηση από την τρόικα έχει ήδη καθυστερήσει, έχει ήδη «διολισθήσει» σιωπηρά στον χρόνο επί αρκετές εβδομάδες, χωρίς να τεκμηριωθεί επαρκώς το γιατί – απλώς επειδή αυτή είναι μια «συμφέρουσα» καθυστέρηση, ουδείς μέχρι σήμερα έχει θελήσει να αναρωτηθεί για τα αίτιά της. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή αν είναι αληθές ή όχι, οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα ληφθούν από το επόμενο eurogroup - με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την επισημοποίηση της ελληνικής χρεοκοπίας.

Φυσικά, δεν είναι απίθανο να μην πρόκειται παρά για μια ακόμα γερμανική διαρροή που στοχεύει στο να πιέσει περισσότερο την ελληνική πλευρά στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν στερείται σημασίας: δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι εμφανίζονται. Και, φυσικά, αποτελεί δείγμα της γερμανικής στάσης, που συνδυάζεται την ίδια ώρα με την άλλη εκτίμηση/ διαρροή: ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου ελληνικού κουρέματος. Αλλωστε οι Γερμανοί έχουν ήδη πει ότι είναι έτοιμοι για όλα. Οπως και να 'χει, το μόνο σίγουρο είναι πια ότι η Ελλάδα πρέπει να αφήσει τις φαντασιώσεις περί καλού κλίματος με τις οποίες έθρεψε ψευδείς προσδοκίες έπειτα από το ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο και να ετοιμάζεται εσωτερικά ψύχραιμα και συστηματικά, έστω και αφανώς, για κάθε πιθανή εξέλιξη. Είναι αδιανόητο εδώ που φθάσαμε η κυβέρνηση να μην αξιολογεί ως σοβαρό ακόμη και το χειρότερο ενδεχόμενο και να μην προετοιμάζει τη χώρα.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι καθοριστικές αποφάσεις είναι στην πραγματικότητα στα χέρια των Γερμανών και όχι στα δικά της. Και αν πιστεύει ότι ξέρει τι πραγματικά σκέφτονται στο Βερολίνο, θα πρέπει αμέσως να αναθεωρήσει ριζικά την άποψή της. Δεν ξέρει ούτε εκείνη, ούτε άλλωστε κανείς άλλος. Οφείλει συνεπώς να εγκαταλείψει αμέσως τις αυταπάτες και να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι καταστροφικό αναγκαστικά θα συμβεί. Σημαίνει όμως ότι ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Αρα η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, ειδικά δε σε εκείνο της εσωτερικής ασφάλειας που παρουσιάζει πολύ επικίνδυνες όψεις, συνιστά επιταγή απολύτως αναγκαία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/9/2012

Γεγονότα

480 π.Χ: Ο ελληνικός στόλος του Θεμιστοκλή συγκρούεται με τον περσικό. Ο Ξέρξης παρακολούθησε την πανωλεθρία που υπέστη ο στόλος του από το όρος Αιγάλεω.

1908:. Η Βουλγαρία απελευθερώνεται από τον Οθωμανικό ζυγό.

1955: Αρχίζει να εκπέμπει το ITV, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Μ. Βρετανίας.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος (ΚΝΕ).

1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας.

Γεννήσεις

480 π.Χ: Ευρυπίδης, ένας από εκ των τριών κορυφαίων τραγικών ποιητών της αρχαιότητας.

1977: Ronaldo, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1828: Σάκα, βασιλιάς των Ζουλού, που από φυλή τους κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής. (Γεν. 30/4/1787)

1989: Ίρβινγκ Μπερλίν, αμερικανός συνθέτης και τραγουδοποιός. (Γεν. 11/5/1888)