22 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ' συναντάται το πρωί του Σαββάτου στο Βατικανό ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, για την ακολουθούμενη πολιτική στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Ρώμη. Ο Μόντι, μάλιστα, ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
   
Διαφορά της τάξεως της μίας ποσοστιαίας μονάδας χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται το Σάββατο, τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Γκάλοπ της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής» δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 1,2%, ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» δίνει προβάδισμα στη ΝΔ με 1,1%, Κοινά στοιχεία και στις δύο έρευνες είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση και η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη.
   
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο το Σάββατο, η οδός Πανεπιστημίου στην Αθήνα θα παραμείνει κλειστή για τα αυτοκίνητα από τις 10.00 μέχρι τις 19.00. Λόγω της «πεζοδρόμησης» θα εφαρμοστούν μικρές τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ που διέρχονται από την οδό Πανεπιστημίου και την Όθωνος.
   
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών σημειώθηκε στις 6:50 το πρωί του Σαββάτου στην Κόρινθο και έγινε αισθητή και στην Αθήνα. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 23 χιλιόμετρα βόρεια της Κορίνθου και 88 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.
   
Την Βοστώνη, μετά το Σικάγο, για σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επιστημονικού κόσμου της περιοχής, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ, τον δήμαρχο της Βοστώνης, Τόμας Μενίνο και τον μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο. Συναντήσεις με υψηλόβαθμούς τοπικούς παράγοντες είχε και στο Σικάγο.

Κόσμος

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας νεαρός άνδρας μετά την επίθεση που δέχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής από σιβηρική τίγρη στο ζωολογικό πάρκο του Μπρονξ στη βόρεια Νέα Υόρκη. Το προσωπικό της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων του ζωολογικού πάρκου αντέδρασε γρήγορα και ανέσυρε από το σημείο αυτό τον άνδρα, κάνοντας χρήση πυροσβεστήρων ώστε να απωθήσουν το ζώο.
   
Τα ΜΑΤ της Ολλανδίας επιστρατεύτηκαν, προκειμένου να συγκρατήσουν τους χιλιάδες καλεσμένους που παρευρέθηκαν στο πάρτι γενεθλίων μιας 16χρονης στην πόλη Χάρεν, όταν μια πρόσκληση στο Facebook έλαβε διαστάσεις... επιδημίας. Η ίδια, πάντως, η οικοδέσποινα είχε εγκαταλείψει το σπίτι της.
   
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία επιβεβαίωσε ότι περισσότερα από 600 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς από τη δεκαετία του 1930 και έπειτα.
   
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης ανάμεσα σε μια ταξιαρχία του υπουργείου Άμυνας και ένοπλους διαδηλωτές.
   
Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να θέσει τις βάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων για ένα ίδρυμα στα πρότυπα εκείνων που διευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους πρώην προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με έναν εκ των στενών συνεργατών του, τον δοκιμιογράφο Γκι Σορμάν.

Οικονομία

 Mε το δόγμα «δώστε ό,τι μπορείτε» επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ζεστάνει τα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 900 χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων ξεπερνούν τα 46 δισ. ευρω. Η νέα ρύθμιση δεν θα έχει ελάχιστο ποσό, θα είναι διαρκής και θα προβλέπει πολλές δόσεις ακόμα και για μικρά ποσά.
   
Νέο μήνυμα στήριξης σε συνδυασμό, όμως, με αυστηρές συστάσεις απηύθυνε στην Αθήνα ο Β.Σόιμπλε. «Κάνεις δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», τόνισε, προσθέτοντας όμως αυστηρά ότι όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη», καθώς «δεν θα είναι πάντα σίγουρο ότι θα μπορούμε να πείθουμε τους ανθρώπους στις χώρες της ΕΕ ότι είναι προς όφελός τους να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή». Μηνύματα έστειλε όμως και προς το εσωτερικό τονίζοντας ότι αν αποτύχει το ευρώ, «οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από ό,τι οι Έλληνες» τους οποίους οφείλουν να σέβονται για ό,τι περνάνε.

Ρήτρα με βάση την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τον Ιανουάριο του 2014 να πάρει μέτρα από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ισόποσα για κάθε μονάδα απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά μέτρα και να κλείσει το πακέτο.

Αθλητισμός

Ακόμα μία απώλεια για την Μονπελιέ, που παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Σεντ Ετιέν, στην αυλαία της 6ης αγωνιστικής του Championnat. Ο Πιερ Ομπαμεγιάνγκ «πάγωσε» το «Λα Μοσόν» στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, αλλά η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Σουλεϊμάν Καμαρά στο 70'. Ο σκόρερ τραυματίστηκε στη φάση του γκολ και αντικαταστάθηκε. Συνέχεια στην εκπληκτική πορεία της, έδωσε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης που πέρασε με 2-1 από τη Νυρεμβέργη στο πρώτο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής της Bundesliga διατηρώντας το απόλυτο. Μάλιστα αν η Μπάγερν δεν κερδίσει το Σάββατο τη Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν, οι νεοφώτιστοι θα μείνουν μόνοι πρώτοι στην κορυφή.
   
Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο την προσεχή Δευτέρα, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η αρχή γίνεται το Σάββατο με τρεις αναμετρήσεις. Στις 17:15 ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχεται τον Πλατανιά και ο Λεβαδειακός τον Πανιώνιο, ενώ στις 19:30 η Ξάνθη φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ. Την Κυριακή η ΑΕΚ παίζει στην Κρήτη με τον ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Πανθρακικό στο Καραϊσκάκη.
  
 Επιστροφή στη δράση, με κλασικό ντέρμπι στην Premier League. Η Λίβερπουλ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στον πρώτο αγώνα που διεξάγεται στο «Ανφιλντ» μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος που αφορά τα θύματα του «Χίλσμπορο». Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τη συμπεριφορά των οπάδων, αλλά η προσπάθεια να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά είναι συντονισμένη.

 Για την Αντιγραφή        
         
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: