22 Σεπτεμβρίου, 2012

ΒΟΗΘΕΙΑ MADE IN CHINA.

Πρόθυμη να συνδράμει την Ευρώπη για να ξεπεράσει την κρίση χρέους εμφανίζεται η Κίνα, με δηλώσεις στήριξης στη 15η Σινοευρωπαϊκή Διάσκεψη. Η ετήσια Σύνοδος που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, λίγες εβδομάδες πριν από την αλλαγή φρουράς στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας, θεωρείται από τις κρισιμότερες, με δεδομένη την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος ηγήθηκε για τελευταία φορά της κινεζικής αντιπροσωπίας στη Σινοευρωπαϊκή Σύνοδο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Γουέν θα αποχωρήσει από τη θέση του στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον ερχόμενο μήνα και από την προεδρία της κυβέρνησης τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της αλλαγής φρουράς στην κινεζική ηγεσία.

«Η Κίνα θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο προκειμένου να συνδράμει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη με τα κατάλληλα μέτρα» επισήμανε στην ομιλία του ενώπιον της Ενωσης των επικεφαλής των Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Οπως τόνισε ο Γουέν και μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της Ε.Ε., τόσο η χώρα του όσο και οι 27 απορρίπτουν κάθε ιδέα προστατευτισμού: «Αμφότεροι ακολουθούμε ελεύθερες και ανοικτές οικονομικές και εμπορικές πολιτικές, απορρίπτοντας τον εμπορικό προστατευτισμό κι εργαζόμαστε προς την προώθηση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης». Ο ίδιος υπογράμμισε πως πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι ικανή να υπερβεί την κρίση χρέους και πως η Κίνα θα συνεχίσει να επενδύει στα κρατικά χρέη της Ευρώπης. «Η Ευρώπη βρίσκεται στον ορθό δρόμο για την υπέρβαση των προβλημάτων χρέους και αυτό που είναι σήμερα σημαντικό είναι η πλήρης εφαρμογή των πολιτικών μέτρων».

«Κόπηκαν στον αέρα»τα παράπονα

Πάντως συνέβη κι αυτό... Η απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Γουέν διεκόπη την ώρα που επρόκειτο να θίξει τα τρωτά σημεία ανάμεσα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Οι επίσημες οπτικοακουστικές υπηρεσίες διέκοψαν απότομα τη μετάδοση όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός τελείωσε την αναφορά του στις θετικές πτυχές της διμερούς συνεργασίας και άρχισε να απαριθμεί τα σημεία τριβής της χώρας του με την Ευρώπη. Οταν ο Γουέν εξέφρασε τη «βαθιά» του θλίψη για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα όπλα και το γεγονός ότι η χώρα του δεν χαίρει της ισότιμης αναγνώρισης στις οικονομικές αγορές, που η ίδια αξιώνει από καιρό, η φράση του διακόπηκε πριν ακόμη ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: