01 Ιουλίου, 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ OΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.

Λαμπρή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 1 Ιουλίου 2012, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς. Μετά το πέρας της Δοξολογίας και σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε η Ακολουθία της Αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας της Ιεράς Μονής Γενεθλίου Κλεισούρας. Στη συνέχεια τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλειάδα Αρχιερέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, παρέστη και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αρβανιτόπουλος.

Τον Πατριάρχη Βαρθολαμαίο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο προσφέρων και προσφερόμενος Κύριος μας αξίωσε σήμερα, Παναγιώτατε Πάτερ, να κυκλώσουμε το Ιερό τούτο Θυσιαστήριο μετά των αϋλων Δυνάμεων Ασωμάτων, να βιώσουμε μέσα στο μυστήριο της ζωής και της εν Χριστώ ενότητος την συγκεφαλαίωση της όλης οικονομίας, το αδιάκοπο Πάσχα της Εκκλησίας και την χαρισματική πρόγευση της μελλοντικής Βασιλείας των Ουρανών».

«Πανηγυρίζουμε, Παναγιώτατε, όχι μόνο εμείς, αλλά και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος την αναγραφή στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας της Οσίας Σοφίας, της χελιδόνος του Πόντου και θαυμαστής Ασκήτριας της Κλεισούρας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της προσφώνησής του ο κ. Σεραφείμ.

Ενώ πρόσθεσε: «Είναι μια απάντηση Θεού, όπως μας είπατε προ καιρού στην πατριαρχική Σας καθέδρα, στην δύσκολη εποχή μας....Γι’ αυτό και από τα χείλη Σας σήμερα ακούμε πως ο «Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».

Ο Μητροπολίτης Καστορίας εξέφρασε και την βαθιά του, ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Πατριάρχη τονίζοντας: «Εκφράζουμε ισόβια ευγνωμοσύνη, γιατί προσφέρατε όχι μόνο στην ακριτική Καστοριά, αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη, την Αγία Σοφία από την Άρδασσα του Πόντου, όπως προσφέρατε τον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη από την Αργυρούπολη του Πόντου στη Δράμα, όπως προσφέρατε πρότριτα τους Εσθονούς Νεομάρτυρες».

«Όλα αυτά τα πρόσωπα, για τα οποία υπογράψατε τις ιεροκανονικές πράξεις αναγραφής τους στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, ως ο πρώτος της οικουμενικής Ορθοδοξίας από την Οικουμενική Καθεδρα, θα υψώνουν χείρας ικετίδας στον Θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου για τον άνωθεν στηριγμό Σας στην χαρισματική διακονία Σας», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

Επίσης ανέφερε ότι «Πάσχα σήμερα, για την τοπική μας Εκκλησία. Πάσχα, διότι αξιωθήκαμε να δούμε το σεπτό πρόσωπό Σας και να συναντήσουμε τον ακοίμητο οφθαλμό της οικουμένης. Οι πάντες, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο, αναγνωρίζουν την χαρισματική προσωπικότητά Σας».

«Αυτόν που σαγηνεύει τις καρδιές των συνομιλητών του σ΄όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθώς και την πλήρη αναγνώριση ως του μεγάλου εκκλησιαστικού ηγέτου της Ορθοδοξίας. Όποιος Σας πλησιάζει και Σας γνωρίζει από κοντά, αυτός νιώθει και μια γλυκιά νότα παιδικής ψυχής», σημείωσε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Τέλος ο κ. Σεραφείμ ως αντίδωρο της επισκέψεως, προσέφερε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ένα επιγονάτιο το οποίο φιλοτέχνησε η Γερόντισσα Γαβριηλία από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μελανθίου Καστοριάς.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα είχε το απόγευμα του Σαββάτου στην οικία του στην Κηφισιά ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας επιθυμούν να συναντήσουν τόσο τον ίδιο όσο και τους Ευ.Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντ.Σαμαράς ενέκρινε κατάλογο προσώπων από τα οποία θα ζητηθεί να στελεχώσουν ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις που άπτονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.
   
Ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων κατά την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους επισημαίνεται στο ψήφισμα της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια Εύβοιας. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος παρέστη στις εργασίες της Συνόδου, διαβεβαίωσε πως τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν κανονικά. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
   
Με τιμές έγινε δεκτός ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς, όπου του έγινε το απόγευμα του Σαββάτου επίσημη υποδοχή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και πολυπληθούς αντιπροσωπείας μητροπολιτών, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, εκκλησιαστικών αρχών και πλήθους κόσμου. Νωρίτερα το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην Κοζάνη όπου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.
   
Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης χρέους που απειλεί την σταθερότητα της ευρωζώνης – αν όχι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση – και με την προοπτική της επιβολής μνημονίου και στην ίδια, η Κύπρος αναλαμβάνει από την Κυριακή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για πρώτη αφορά από την ένταξή της το 2004.
   
Δύο Έλληνες, 29 και 41 ετών, για τους οποίους είχαν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές αρχές, για την δολοφονία πέντε ατόμων στις 23 Ιουνίου στην Αγία Νάπα της Κύπρου, συνελήφθησαν το Σάββατο στην Αθήνα από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που τους εντόπισαν. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται στα σπίτια των δύο συλληφθέντων.

Κόσμος

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Σαμίρ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Σαμίρ, ο οποίος είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, υπέφερε εδώ και πολλά χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τηρούσε σκληρή στάση στο Παλαιστινιακό και αρνούνταν (παρά τις πιέσεις ακόμα και των ΗΠΑ που δυσκολεύονταν να τον κάμψουν) να συμφωνήσει σε παραχωρήσεις και ειρηνευτικές συμφωνίες οποιουδήποτε τύπου.

Τέσσερις Iταλοί δύτες, ο ένας ελληνικής καταγωγής, έχασαν την ζωή τους στο Σπήλαιο του Αίματος του Κάπο Παλινούρο, της περιοχής Τσιλέντο, στα ανοικτά της πόλης Σορρέντο της Κάτω Ιταλίας. Άλλοι τέσσερις δύτες, μέλη της ίδιας ομάδας, κατέφεραν να επιστρέψουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να σωθούν.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών της Ομάδας Δράσης για τη Συρία –συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας που πρόβαλε επί μακρού αντιρρήσεις– για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές μετάβασης σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα από καθορισμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Κόφι Άναν, μετά τη διάσκεψη στη Γενεύη. Παραταύτα, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του νυν προέδρου Μπάσαρ αλ-Άσαντ σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.
   
Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με την κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα Λεϊλά Ζάνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την εξεύρεση μιας λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Καμία δήλωση δεν έγινε μετά τη συνάντηση αυτή, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα.
  
Όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις στο βόρειο Μάλι ελέγχουν πλέον οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν διακηρυγμένο στόχο την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής με απόσχιση από την υπόλοιπη χώρα και δημιουργία ενός ισλαμιστικού κράτους. Σύμφωνα δε με πληροφορίες έχουν προχωρήσει και σε καταστροφές σε μνημεία τέχνης.

Οικονομία

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφαν Κάμπετερ, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα του περιοδικού Focus σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από βουλευτές να προετοιμάζονται για την χρεοκοπία της Ελλάδας και για την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Το δημοσίευμα είναι ανοησία», είπε ο υφυπουργός στο Reuters σχετικά με το άρθρο.
   
Με σημαντική ενίσχυση έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, με τις αγορές να υποδέχονται θετικά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. «Ράλι» σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, τον καλύτερο του μήνα από τον περαμένο Οκτώβριο έκλεισε ο Dow Jones.
   
Ο έλεγχος για τα «μαϊμού» επιδόματα δεν θα περιοριστεί μόνο σε όσους τα ελάμβαναν χωρίς να τα δικαιούνται, αλλά και σε όσους τα ενέκριναν δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος. «Αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά», τόνισε.

Αθλητισμός

Μετά από τρεις εβδομάδες αγώνων και 16 φιναλίστ, το EURO 2012 έφτασε στο τέλος του, καθώς την Κυριακή το βράδυ (21:45 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί στο Κίεβο, ο τελικός της διοργάνωσης, ανάμεσα στην κάτοχο του τίτλου, Ισπανία και την Ιταλία. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 60.000 θέσεων Ολυμπιακό στάδιο και διαιτητής θα είναι ο Πορτογάλος, Πέρδο Προένσα.

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό ματς της ιστορίας της Ισπανίας τον τελικό με την Ιταλία γιατί είναι το... επόμενο και προσέθεσε ότι «παίζουμε τη δουλειά πολλών ετών». Ο Ισπανός τεχνικός τόνισε ότι η Ιταλία αξίζει να βρίσκεται στον τελικό, ενώ ο Τσάβι δήλωσε ότι «είμαστε ακόμα πεινασμένοι», ενώ ο Κασιγιας είπε ότι «δεν είμαστε φαβορί».
   
Ο αδιάφορος Πλατανιάς έχοντας εξασφαλίσει την άνοδό του στην Σούπερ Λιγκ της επόμενης σεζόν, ηττήθηκε με 2-0 από την Καλλιθέα στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Football League. Περίπατος της Καλλονής με τεσσάρα επί της Παναχαϊκής.


ΚΑΜΠΕΤΕΡ: Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ διέψευσε με δηλώσεις του στο Reuters δημοσίευμα του περιοδικού Focus που ήθελε τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητά από τους συντηρητικούς βουλευτές να προετοιμαστούν για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την Ευρωζώνη.«Το δημοσίευμα αυτό είναι μια ανοησία», είπε χαρακτηριστικά, ο Στέφεν Κάμπετερ, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου των Χριστιανοδημοκρατών στην πόλη Κρέφελντ της δυτικής Γερμανίας και διευκρίνισε ότι ο Σόιμπλε δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να ενημερώσει την Παρασκευή τους συντηρητικούς βουλευτές για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Focus ωστόσο είχε αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι ο Σόιμπλε είπε στους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και σε εκείνους του αδελφού κόμματος -- της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης -- να προετοιμαστούν για επικείμενη χρεωκοπία της Ελλάδας. Το τεύχος με το επίμαχο ρεπορτάζ θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα και θα τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο Σόιμπλε απευθυνόμενος στους βουλευτές για την περαιτέρω ανάπτυξη του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης (ΕSM), είπε πως αυτό που κρίνεται απαραίτητο είναι μια πρόβλεψη για κρατικές χρεοκοπίες.

Σύμφωνα με το Focus, πάντως, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή άκουσαν τον Σόιμπλε να λέει ότι κατά την άποψη πολλών ειδικών η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει «χωρίς εξωτερική υποτίμηση».



EE: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.



Με ένα συμβιβασμό, ο οποίος όμως οδήγησε σε αρκετές υποχωρήσεις τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.  Η συμμαχία των Νοτίων, της Ισπανίας και της Ιταλίας, την οποία υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κέρδισε στις βασικές της επιδιώξεις: Ειναι ενδεικτικό ότι στις δηλώσεις τους όλοι οι ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι.

Με τις αποφάσεις της Συνόδου, τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης (το προσωρινό  EFSF και το υπό σύσταση ESM), θα χορηγούν κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια (όπως ζητούσε η Ισπανία), ενώ θα χρησιμοποιούνται για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα μιας χώρας εφόσον τα επιτόκια βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα (όπως ζητούσε η Ιταλία).

Θα υπάρχουν όροι και έλεγχοι για την παροχή βοήθειας (όπως επέμενε η Γερμανία), αλλά όχι με την επώδυνη διαδικασία των μνημονίων που εφαρμόζεται στις υπόλοιπες χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) η οποία περιλαμβάνει τακτικές επιθεωρήσεις από την τρόϊκα και απευθείας παρεμβάσεις στην κυβερνητική πολιτική.

Στο νέο σύστημα, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας θα βασίζονται σε εκθέσεις και συστάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο των γενικών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, γεγονός που επιτρέπει στους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας Μάριο Μόντι και Μαριάννο Ραχόι να δηλώνουν ότι δεν σύρθηκαν σε έκακτο πρόγραμμα διάσωσης και παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Ανγκελα Μέρκελ  μπορεί να δηλώνει ότι θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις στην παροχή βοήθειας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο για σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής.

«Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις χθες το βράδυ. Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής», ανέφερε η κ. Μέρκελ. «Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι» είπε.Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία χάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για μια συμφωνία που πριν από λίγους μήνες ήταν αδιανόητη, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση της συμφωνίας που πέτυχαν οι ευρωπαίοι.«Συμφωνήσαμε σε μέτρα που ήταν αδιανόητα πριν από λίγους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζοντας ότι η 29η Ιουνίου θα αποτελέσει μία ημερομηνία ορόσημο.

Πάντως, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάννο Ράχοι είπε ότι η Ισπανία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης για την σταθεροποίηση των αγορών.Σε ερώτηση για το αν η Ισπανία θα υποβάλει αίτημα στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης για παρεμβολή στην αγορά ομολόγων ο κ. Rajoy απάντησε «όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν σχεδιάζαμε τίποτα τέτοιο». Παράλληλα υπογράμμισε ότι ελπίζει να υπάρξει μέχρι το 2012 η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης μέσω των μηχανισμών αυτών.

«Ελπίζω ότι ως το 2012 θα υπάρχει η δυνατότητα αυτή» τόνισε.

Όσον αφορά στην Ιταλία, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, αλλά δεν επιδιώκει να το κάνει άμεσα.«Η Ιταλία δεν σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αυτή τη στιγμή, αλλά δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Μόντι, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί ειδικά για χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίες είναι σύμφωνες με τους όρους χρηματοδότησης της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Μάριο Μόντι σημείωσε ακόμα ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον η συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, είναι αρκετή για να εκτονώσει την πίεση στα ιταλικά spreads. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση. Αναφερόμενος στα θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε η ότι η ευρωπαϊκή και οικονομική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ελέγχονται και να είναι κοινοί για όλους.Χαρακτήρισε επίσης ιστορικό βήμα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημάνσεως και πιστοποιήσεως, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχουν εκπληρωθεί μέχρι το 2014 πολλές από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που εμφανίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπάι πρόσθεσε πως υπήρξαν πολλά προβλήματα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όμως αυτή ήταν εποικοδομητική. Αναφορικά με την προεδρία του Eurogroup, είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα υποβάλλει «σύντομα» στο γαλλικό κοινοβούλιο για επικύρωση «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

«Προτείνω να υποβληθούν στο κοινοβούλιο όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη, το σύμφωνο ανάπτυξης, η εποπτεία του τραπεζικού τομέα, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το δημοσιονομικό σύμφωνο γιατί υπάρχει μια συνάφεια», δήλωσε ο Ολάντ μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο συμπερασμάτων

«Επιβεβαιώνουμε ότι είναι ύψιστης σημασίας να διακοπεί ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει, σύντομα, προτάσεις βασιζόμενες στο Άρθρο 127 (παράγραφος 6)  για έναν μηχανισμό επίβλεψης. Ζητούμε από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει τις προτάσεις αυτές ως επείγουσες, μέχρι το τέλος του 2012. 

Από την στιγμή που ένας τέτοιος μηχανισμός θα έχει εδραιωθεί, ισχύοντας και για την ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν, μέσω αυτού να περνούν σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση. Αυτή θα βασίζεται σε προϋποθέσεις, μία από τις οποίες θα είναι η συμμόρφωση-συμφωνία με κρατικούς κανόνες βοήθειας, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται από το -εκάστοτε- ίδρυμα, τον -εκάστοτε- τομέα ή την οικονομία εν γένει και θα επισημοποιείται από το Μνημόνιο Κατανόησης. Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του ιρλανδικού οικονομικού τομέα με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του προγράμματος προσαρμογής.

Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.

Πιέζουμε για σύντομη ολοκλήρωση του Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική στήριξη της Ισπανίας για ανακεφαλειοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επιβεβαιώνουμε πως θα παρέχεται η οικονομική στήριξη από πλευράς EFSF, έως ότου ο ESM είναι ικανός να παράσχει ανάλογη βοήθεια και ότι αργότερα η βοήθεια του EFSF θα είναι αποκλειστική ευθύνη του ESM, χωρίς αυτό να κερδίσει status παλαιότητας.

Επιβεβαιώνουμε τη σαφή δέσμευσή μας να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, πιο συγκεκριμένα, με την χρήση των υπαρχόντων οργάνων EFSF/ESM με ελαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές των κρατών - μελών, ενώ θα γίνονται σεβαστές Συγκεκριμένες Κρατικές Συστάσεις σε συνδυασμό με άλλες δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών ορίων, καθορισμένων από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ασταθειών.

Αυτοί οι όροι θα πρέπει να προβλέπονται και από το Μνημόνιο Κατανόησης. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ΕΚΤ να αναλάβει τον ρόλο εκπροσώπου του EFSF/ESM, κάνοντας ελέγχους στη λειτουργία των αγορών με αποτελεσματικό τρόπο.

Ζητάμε από το Eurogroup να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012».

EΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ.

 
Έφυγε από κοντά μας χθες Σάββατο, 30 Ιουνίου, ο Θύμιος Καρακατσάνης. Ο 72χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης αντιμετώπιζε χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία είχαν επιβαρυνθεί τον τελευταίο καιρο απο το σάκχαρο.

Γεννημένος στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά, σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Από το 1960 άρχισε να συμμετέχει στις παραστάσεις του δασκάλου ενώ στη συνέχεια χάραξε την προσωπική του πορεια στο ελεύθερο θέατρο, ως σκηνοθέτης και θιασάρχης. ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.

Αριστοφανικός ηθοποιός, ο Καρακατσάνης διέγραψε μια πλούσια πορεία ερμηνεύοντας τους περισσότερους ρόλους στις κωμωδίες του ποιητή. Συμμετείχε άλλωστε και στην ιστορική παράσταση του Κουν με τους "Ορνιθες", το 1959. Η θητεία του στο ελληνικό (Ψαθάς, επιθεώρηση) και διεθνές ρεπερτόριο είναι επίσης αξιοσημείωτη: Πίντερ, Χάσεκ, Καλντερόν, Μολιέρος αλλάξει Νιλ Σάιμον. Απο τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στο έργο "Ο θάνατος του εμποράκου" του Αρθουρ Μίλερ (2008-2010), "Οι νταντάδες" του Γιωργου Σκούρτη ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανέβασε τις "Νεφέλες".  Τον Νοέμβριο του 2011 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι αποσύρεται: "Για μένα η αυλαία έπεσε" είπε σχετικά. Ως το τέλος ήταν κοντά του η αγαπημένη του σύζυγος Ρούλα και οι δύο τους κόρες με τις οικογενειές τους.

Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, ο Θύμιος Καρακατσάνης έλεγε δυνατά τη γνώμη του ενώ υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του.

H κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα (2/7) στις 11.30 το πρωι απο το νεκροταφείο της Παιανίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1/7/2012

Γεγονότα

1200: Οι Κινέζοι δημιουργούν τα πρώτα γυαλιά ηλίου από κρύσταλλο, επί δυναστείας Μινγκ.

1535: Ο συγγραφέας της Ουτοπίας Σερ Τόμας Μορ καταδικάζεται σε θάνατο για προδοσία. Από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Λόρδων αρνήθηκε να συναινέσει στην ανακήρυξη του βασιλιά Ερρίκου 8ου ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και παρέμεινε πιστός στην Καθολική Εκκλησία.

1828: Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της υπεγράφη αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.

1904: Ο βιομήχανος Φρίντριχ Μπάγερ (χημικά, ασπιρίνη) ιδρύει τον αθλητικό σύλλογο Μπάγερ Λεβερκούζεν.

1924: Ο Άντι Ντάσλερ και ο αδελφός του Ρούντολφ ιδρύουν εταιρία κατασκευής αθλητικών παπουτσιών. Τον Απρίλιο του 1948 τα δύο αδέλφια θα χωρίσουν... Ο Άντι θα ιδρύσει την Adidas και ο Ρούντολφ την Puma.

1944: Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα αποφασιστεί η σύσταση δύο νέων οργανισμών: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1979: Η SONY λανσάρει στην Ιαπωνία το walkman.

Γεννήσεις

1849: Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη, επιχειρηματίας, ποιητής και συγγραφέας από το Μόλυβο της Λέσβου. («Μανόλης ο Ντελμπεντέρης», «Μαζώχτρα») (Θαν. 3/8/1923)

1899: Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση. (Θαν. 8/10/1987)

1961: Καρλ Λιούις, αθλητής του στίβου, πολλάκις ολυμπιονίκης.

Θάνατοι

1923: Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κερκυραίος λογοτέχνης και μεταφραστής. (Η τιμή και το χρήμα, Ο κατάδικος) (Γεν. 13/3/1872)

1925: Ερίκ Σατί, γάλλος συνθέτης. (Γυμνοπαιδιές) (Γεν. 17/5/1866)

1974: Χουάν Περόν, δικτάτορας της Αργεντινής. (Γεν. 8/10/1895)